To je rastlina, ki prežene jesensko turobnost

Jasna Marin Jasna Marin
30.09.2020 03:00

Dnevi postajajo krajši in hladnejši, a ni razloga, da bi se predajali turobnim mislim. Obstaja namreč rastlina, katere cvetovi z žarečo barvitostjo povzdignejo vzdušje, kamorkoli jo postavite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pflanzenfreude.de

Ciklama prijetno poživi vrt, balkon, pa tudi notranjost doma. Značilno zanjo je, da v hladnejšem okolju ostane dolgo sveža, saj je vajena jesenskih temperatur. Navsezadnje njene divje sorodnice rastejo v hladnejših in bolj senčnih gozdnatih predelih.

Pexels

Od Španije do Irana

Ime ciklama (Cyclamen) izvira iz grške besede kyklo, kar pomeni krog in se najbrž nanaša na okrogli gomolj te prikupne rastline. Domovina divjih ciklam so območja nekdanje Perzije ter gorski predeli Grčije in Sredozemlja.  Pravzaprav jih najdemo vse od Španije do Irana. V naravi uspevajo na kiselkastih rastiščih in v senci. Če jih opazujete v gozdu, potem veste, da ob vročih poletjih listi divje ciklame odmrejo, cvetovi pa še prej. Takrat se vsa hrana in vlaga začneta skladiščiti v gomolju.


Ne le tistim v naravi, temveč tudi gojenim ciklamam bolj kot poletna vročina prijajo hladni in svetli prostori, direktne sončne pripeke preprosto ne marajo. Idealno mesto zanje je v polsenci ali popolni senci. Ponudba ciklam v vrtnarijah je izjemno pestra. Žlahtnitelji so v dolgih desetletjih postopoma razvili sorte z večjimi cvetovi izrazitih barv in resasto oblikovanimi cvetovi, a tudi mini ciklame so zelo priljubljene. Toda nekaj obstaja, za kar so se morali žlahtnitelji dolgo truditi. Divje ciklame odlikuje nežen dehteč vonj, sorte, ki so jih pridobili z žlahtnjenjem, pa so bile dolgo brez vsakršnega vonja. Pred kakšnima dvema desetletjema je nizozemskim gojiteljem uspelo priti do formule, s katero so nekaterim sortam priklicali prijeten vonj.

Že samostojno posajena v lonec je očarljiva, še lepša je v številnejši družbi.
Pflanzenfreude.de

Cveti od septembra do aprila

V času cvetenja med septembrom in aprilom potrebuje ciklama veliko vode. Pri zalivanju nekoliko odmaknite široke liste in previdno zalijte zemljo v loncu. Zalivajte takrat, ko zgornja plast prsti postane vidno suha, pri tem bodite pazljivi, da ne zalijete gomolja in listov, kar bi lahko povzročilo gnitje. Odvečno vodo v podstavku najkasneje pol ure po zalivanju odlijte.

Pflanzenfreude.de


Redno odstranjujte stare cvetove in porumenele liste s štrclji vred, ker bi ti lahko kmalu začeli gniti. Pri sajenju ali presajanju bodite pozorni na to, da je gomolj v zemlji samo do polovice. Prst naj bo ves čas vlažna, vendar naj v lončku ali koritu voda ne zastaja.

Pflanzenfreude.de

Vrnitev med štiri stene

Za nakup so najprimernejše ciklame z enakomerno razporejenimi in zdravimi listi ter s številnimi cvetnimi popki, ki zagotavljajo, da bo rastlina dolgo cvetela. Ciklama ne sme biti neposredno izpostavljena soncu. Najbolj ji ustrezata severovzhodna ali vzhodna lega. Ko temperature zunaj padejo pod pet stopinj Celzija, sicer trdožive ciklame raje prestavite na toplejše mesto. Najbolje se bodo počutile pri temperaturah od 12 do 16 stopinj Celzija, na hodniku, stopnišču ali v drugem hladnejšem prostoru stanovanja, kjer bodo kot nališpane predstavnice jeseni cvetočih rastlin poskrbele za živahen poudarek v ambientu.

Pflanzenfreude.de
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta