Toplotne črpalke so ključna rešitev za razogljičenje Evrope

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
30.11.2022 00:00

Ni treba posebej poudarjati, da je evropski zrak močno prežet s škodljivimi emisijami in delci, ki nižajo našo kakovost bivanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Kar velja poudariti, so rešitve, zaradi katerih bomo naša pljuča lahko v prihodnje napolnili s kakovostnejšim zrakom. To so toplotne črpalke.

Toplotne črpalke so že v samih temeljih trajnostno naravnane, saj za delovanje izkoriščajo obnovljive vire energije: zrak, zemljo ali vodo. V podjetju KRONOTERM, ki je vodilni proizvajalec toplotnih črpalk v Sloveniji in vse pomembnejši igralec tudi na evropskem trgu toplotnih črpalk, je glavni fokus razvoja usmerjen v izboljšanje učinkovitosti toplotnih črpalk. Slednje prinaša še manjši vpliv tehnologije na okolje, saj se z večjo učinkovitostjo zmanjša količina električne energije, ki je potrebna za delovanje toplotnih črpalk.

Tehnologijo toplotnih črpalk želijo v KRONOTERM-u približati čim večjemu številu ljudi, saj so toplotne črpalke ena ključnih tehnologij za doseganje razogljičenja v Evropi. Same črpalke namreč nimajo neposrednih emisij CO2, SO2 in prašnih delcev ter posledično negativnega vpliva na okolje, kot jih imajo običajne naprave za ogrevanje stavb.

Najpomembnejši korak pri preprečevanju prevelikih stroškov električne energije je izbira dovolj močne toplotne črpalke.
Kronoterm

Kako do lepše prihodnosti našega planeta?

V Evropi porabimo letno približno četrtino (25 %) vse energije za ogrevanje stavb in pripravo tople sanitarne vode, skupaj kar 28.493 TWh energije. Obenem je v povprečju v Evropski uniji več kot tri četrtine stavb v kategoriji energetsko zelo potratnih objektov. Vsako leto je energetske obnove deležnih zgolj približno 0,6 % objektov, kar je izredno malo. Novogradnje namreč bistveno ne vplivajo na razogljičenje okolja, saj so težava predvsem obstoječe zgradbe. Sanacija stavb je ena izmed rešitev, ki je prepotrebna, a vendar zgolj ta ni dovolj za hitro in drastično zmanjšanje emisij v ozračju in zmanjšano rabo energije. S sanacijo stavb nekoliko prihranimo pri porabi energije, z okni in novo fasado približno 25 %, s popolno energetsko obnovo približno 60 %, vendar to še vedno ni dovolj. Največ lahko prihranimo zgolj s primernim in okolju prijaznim ogrevanjem, kot so toplotne črpalke. V primerjavi z biomaso, ki jo mnogi omenjajo kot rešitev v boju proti segrevanju ozračja, ima toplotna črpalka veliko manjši ogljični odtis. Biomasa je namreč problematična v smislu, da jo je potrebno pobrati oziroma posekati in predelati na obnovljiv, trajnostni način, zato je zelo težko trditi, da je biomasa CO2-nevtralen vir. Tehnologija toplotnih črpalk v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi omogoča večji izkoristek energije. Pri toplotnih črpalkah se namreč iz 1 vložene enote pridobi 5 enot energije.

Premiki v pravo smer

Po besedah direktorja podjetja KRONOTERM Bogdana Kronovška so napovedi za prihodnost dobre, saj naj bi v Evropi na leto vgradili okoli devet milijonov toplotnih črpalk. V prihodnje, trenutno namreč trgi vseh evropskih držav beležijo okoli 1,5 milijona novo vgrajenih toplotnih črpalk letno. Med državami, ki bodo v prihodnje težile k večji uporabi toplotnih črpalk, je na prvem mestu Nemčija, ki pretekla leta toplotnim črpalkam ni posvečala veliko pozornosti.

Tudi v Sloveniji je zaznati večje povpraševanje. V podjetju KRONOTERM ta hip povpraševanju ne morejo več slediti, čakalne dobe za dobavo toplotnih črpalk so se močno podaljšale – tudi za več mesecev. Precej na račun povpraševanja, v večji meri pa zaradi pomanjkanja surovin na trgu. Kupci želijo toplotne črpalke vgraditi zaradi trenutne energetske negotovosti, a to ni glavni dejavnik nakupa. Glavni in ključni razlogi za odločitev za toplotno črpalko so na dolgi rok najugodnejše ogrevanje, možnost dodelitve subvencije ter udobje in enostavna uporaba.

Toplotna črpalka ni več grda škatla, ki bi jo morali skrivati, ampak je postala arhitekturni objekt, ki se z možnostjo izbire barve in materiala zlije z arhitekturo stavbe.
Kronoterm

V fazi razvoja se v KRONOTERM-u poleg stremenja k temu, da so njihove naprave čim bolj energetsko učinkovite, čedalje bolj usmerjajo v minimizacijo porabe materialov, podaljševanje življenjske dobe, zagotavljanje popravljivosti in reciklabilnosti. Cilj podjetje je izdelati povsem krožne naprave, tudi če to pomeni, da bo moralo podjetje spremeniti poslovne modele.

Ponovna uporaba energije

Recikliranje starega v novo je postalo stalnica na mnogih področjih, npr. pri predelovanju odpadkov, predrugačenju izdelkov, ki jim namenimo novo rabo, pri predelovanju pohištva, oblačil in podobno. Tehnologija toplotnih črpalk pa mogoča recikliranje energije. S pomočjo toplotnih črpalk lahko ustvarimo omrežje, kjer energija kroži. Na primer ena industrija v svojih procesih proizvaja veliko energije (npr. v obliki toplote), ki je ne potrebuje, nekdo drug pa lahko to energijo uporabi za ogrevanje prostorov ali drugo namembnost.

V KRONOTERM-u so že zasnovali več rešitev za industrijska okolja in večja podjetja, v katerih odpadno toploto iz industrijskih procesov ponovno uporabijo za ogrevanje ali hlajenje prostorov. To tehnologijo uporabljajo tudi v podjetju – odvečno toploto iz proizvodnje in laboratorija porabljajo za ogrevanje stavbe. V podjetju iz Gomilskega tudi sicer skrbijo za trajnost s pomočjo lastne elektrarne, uporabo reciklabilnih materialov in seveda uporabo toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje stavbe ter segrevanje sanitarne vode.

Arhiv naročnika

En sam ukrep seveda ne bo dovolj za razogljičenje Evrope. Poleg vgradnje toplotnih črpalk bo treba poskrbeti za energetsko sanacijo stavb ter zgraditi dodatne kapacitete za proizvodnjo obnovljive električne energije. Vsak, še tako majhen korak, pa je vseeno korak v pravo smer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.