Tudi v majhnem prostoru lahko zasnujemo sanjsko kopalnico

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.12.2020 02:00

Si belite glavo, kako preurediti skromno odmerjen kopalniški prostor? S pametnim načrtovanjem in opremo po meri se lahko majhna kopalnica, bodisi v blokovskem stanovanju bodisi v utesnjeni kleti ali mansardi, spremeni v ličen, praktičen in zapeljiv prostor higiene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nevsakdanje armature predstavljajo svež pristop k oblikovanju in so vse bolj priljubljene zaradi svoje edinstvene estetike in sposobnosti, da se vključijo v različne kopalniške stile.
Hansgrohe
Villeroy & Boch

Tudi če je kopalniški prostor skromen po kvadraturi, lahko postane velik po udobju in urejenosti. Vas zanima, kako? V majhni kopalnici se najprej vprašamo, kako bomo razporedili vse, kar potrebujemo za higieno in dobro počutje. Osnova vsakega projekta sta funkcionalna razporeditev in dober izkoristek prostora, ob tem pa je pomembno tudi prijetno počutje. Kot poudarja Anita Janjič, notranja oblikovalka iz A-Notranjega dizajna, je treba na majhni površini še toliko bolj paziti na funkcionalnost. Pred in med posameznimi elementi naj bo dovolj prostora za neoviran dostop in uporabo. Od vhoda naj si elementi sledijo po velikosti od najmanjšega proti največjemu.

Villeroy & Boch


Velux

Razporeditev elementov

Nujni elementi so umivalnik, straniščna školjka in prha oziroma kad. Ker gre za majhen prostor, je treba dobro premisliti, ali so drugi kopalniški elementi, kot sta bide in pisoar, sploh smiselni. Premisliti je treba tudi, ali obstaja možnost, da pralni in sušilni stroj premestimo kam drugam. Dober premislek glede optimizacije majhnega sanitarnega prostora nam lahko prihrani marsikatero težavo pri kasnejši uporabi kopalnice, je prepričana Geberitova arhitektka Janja Merše, ki meni, da je tudi pri najmanj ugodnih tlorisih mogoče doseči visoko funkcionalnost in estetski videz prostora. "Izdelki, ki lahko k temu pripomorejo, so na primer kotni umivalniki in podometni splakovalniki, WC-školjke krajših dimenzij, tuš WC-ji, ki v enem združujejo WC in bide, ne nazadnje pa tudi pester nabor umivalnikov različnih dimenzij s pripadajočimi omaricami," našteje Meršetova. Sogovornica iz Geberita poudari, da bo manjša kopalnica s prho delovala prostornejše, saj kopalna kad s svojo velikostjo in obliko zavzame veliko prostora. Zelo praktični in danes v trendu so po njenih besedah breznivojski pršni prostori s kanaletami, stenskimi odtoki ali pršnimi ploščami.

Če opremljamo manjšo kopalnico, je smiselno načrtovati pohištvo po meri, saj je na ta način izkoristek prostora najboljši.
Geberit

Vse na pravem mestu

Prav tako naj bi bilo v kopalnici na nekaj kvadratnih metrih čim manj omar, ki bi prostor preveč utesnile, nadomestimo jih lahko s policami, radiatorji pa naj bodo čim bolj ozki. Pri opremi poskušajmo izbrati pohištvo, ki ne bo na tleh, ampak bo viselo na steni, svetuje Daniel Fartek iz podjetja MCK. "Tako si bistveno olajšamo čiščenje in vzdrževanje kopalnice. Priporočljivo je, da je oblika opreme v kopalnici polkrožna, ker bo tako več prostora v kopalnici za gibanje in izogibanje," pojasni Fartek. "Funkcionalno estetsko oblikovano kopalniško pohištvo je sestavljeno iz predalov, omaric, ogledal z možnostjo shranjevanja za njimi. Predvsem kadar opremljamo manjšo kopalnico, je smiselno načrtovati pohištvo po meri, saj je na ta način izkoristek prostora najbolj učinkovit," pa opozori arhitektka Anita Janjič. Poleg skrbno načrtovanega pohištva potrebujemo v kopalnici tudi prostor za obešanje in sušenje brisač, še dodaja. "Tako je skoraj nepogrešljiv element sodobne kopalnice, ne glede na njeno velikost, stenski grelni radiator za brisače. Modeli so oblikovalsko vse bolj dovršeni in v različnih materialih z mnogimi barvnimi učinki in dodatki, kot so dodatna obešala, poličke ... Če v kopalnici ni možnosti za takšno rešitev, si lahko omislimo simpatična talna ali stenska obešala za brisače. Med njimi so tudi takšna, ki oblikovno reinterpretirajo tradicionalne lestve in so lahko pika na i v vsaki kopalnici." Če je kopalnica majhna in tudi ozka, Janja Merše svetuje, da jo opremimo s kotnimi umivalniki in omaricami nizkih vgradnih globin, ki pa vseeno zagotavljajo veliko uporabnega prostora za shranjevanje.

Manjša kopalnica bo s prho v niši delovala prostornejše. Praviloma so svetlejše barve sten primernejše kot temne, kajti prostor optično povečajo.
Kermi


Kje se bodo v majhni kopalnici sušile brisače? Dobra rešitev je ogrevalo oziroma radiator, ki je hkrati obešalnik.
Tubes

Ko je prostor na videz večji

Bolj ko so stene svetle, večji bo videti prostor. Podoben učinek dosežemo s pravilnim izborom ploščic ali vzorcev. Velike keramične ploščice in vzorci pomanjšajo prostor, ploščice manjših mer pa ga povečajo. Kljub temu so večji formati ploščic danes priljubljena izbira za kopalnice ne glede na to, kako velike so. To opaža tudi Daniel Fartek iz podjetja MCK, ki pove, da so najbolj priljubljene dimenzije ploščic na primer 40 x 120 centimetrov, 33 x 100 centimetrov ali še več. "Fuge pri keramiki razdrobijo prostor," nadaljuje Fartek, "saj več kot jih je, bolj prostor deluje nasičeno in posledično manjše. Hkrati pa je pri tem še velik plus, da si z manj fugami olajšamo vzdrževanje. Ploščice so lahko z ostrimi robovi, pri čemer tudi fuga na koncu deluje tanjše." Če želimo majhno kopalnico povečati in zadržati povezanost v prostoru, se pri kreiranju atmosfere poslužujemo le enega ali dveh barvnih tonov, opozori arhitektka Anita Janjič. Praviloma so svetlejše barve primernejše kot temne, ker prostor optično povečajo. Pogosto se uporablja bela barva, ki pa lahko deluje hladno in sterilno. Popestrimo jo lahko s kakšnim odtenkom ali borduro v kontrastni barvi. Lahko pa uporabimo keramiko s poudarjeno teksturo, morda z odtisom rastlin, vsaka ne povsem ravna in gladka ploščica bo metala senco tudi sama nase in tako malce razgibala prostor. Tudi strop naj bo svetle barve, da ne deluje, kot da pritiska na nas, še svetuje Fartek.

Navkljub prostorskim omejitvam majhnost prostora nikogar ne omejuje pri izbiri dizajnerskih rešitev. Estetsko dovršeni kosi opreme in armature so v majhni kopalnici še bolj opazni.
Hansgrohe

Izognite se napakam

Majhnim kopalnicam bi morali prav zaradi majhnosti nameniti več pozornosti in jih skrbneje načrtovati, saj se vidi vsak detajl. "Sodobna kopalnica je tista, ki deluje preprosto, hkrati pa uporabniku vzbuja prijetne občutke ne glede na velikost prostora," pojasni Anita Janjič, hkrati pa opozori, da v njej ni prostora za navlako.


Geberit

Arhitektka opaža, da se napake pojavljajo predvsem takrat, ko zasnova kopalnice ni vnaprej premišljeno načrtovana in se ne nameni dovolj pozornosti funkcionalni razporeditvi in maksimalnemu izkoristku prostora. Kopalnica še zmeraj pogosto ostaja prezrta, kajti prevečkrat ima status servisnega prostora in ni del bivalne celote, opaža arhitektka. "Na funkcionalnost tega prostora je treba misliti že v fazi snovanja, zato je takrat smotrno v projekt vključiti strokovnjaka. Notranji oblikovalec ali arhitekt v sodelovanju z investitorjem celostno pristopa k projektu, pri čemer upošteva prostorske značilnosti, vire svetlobe, življenjski slog investitorja, oblikovalski stil ... in na ta način poskrbi, da je končna podoba kopalnice estetsko in funkcionalno dovršena," še sklene Janjičeva.

V kopalnici na nekaj kvadratnih metrih naj bo čim manj omar, ki bi prostor utesnile. Nadomestimo jih lahko s policami in ozkimi elementi, ki omogočajo spravilo kopalniških dodatkov.
Lago
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta