Več gradbenih dovoljenj kot lani: Največ novih stanovanj v Osrednji Sloveniji, najmanj na Koroškem

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.07.2023 07:00

Na Statističnem uradu RS v mesecu maju zaznali večje število izdanih dovoljenj za gradnjo nepremičnin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

V maju je bilo na letni ravni izdanih za 18 % več gradbenih dovoljenj za stavbe in v njih načrtovanih za tri četrtine več stanovanj kot meseca maja lani. Več jih je bilo predvidenih v večstanovanjskih stavbah, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada RS.

Za 18 odstotkov več dovoljenj

Kot navajajo, je bilo v maju izdanih 573 več dovoljenj za gradnjo stavb kot v lanskem maju. V odstotkih: gradbenih dovoljenj je bilo za 18 odstotkov več. Za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih 291 ali za skoraj tretjino več, za nestanovanjske stavbe pa 282 ali za šest odstotkov več. Gradbenih dovoljenj za večstanovanjske stavbe je bilo izdanih več kot dvakrat toliko kot leto prej. Skupna površina načrtovanih stavb bo merila nekaj več kot 177.000 kvadratnih metrov ali za 9 odstotkov več od površine stavb, načrtovanih v maju lani. Površina stanovanjskih stavb je bila večja za 64 %, predvsem zaradi načrtovane gradnje večstanovanjskih stavb, površina nestanovanjskih stavb pa manjša za skoraj tretjino, predvsem zaradi manjše površine industrijskih stavb.

Z izdanimi gradbenimi dovoljenji za stavbe je bilo načrtovanih 556 stanovanj. To je za tri četrtine ali 238 stanovanj več, kot jih je bilo načrtovanih v prejšnjem maju. V enostanovanjskih stavbah jih je bilo predvidenih 250, v večstanovanjskih stavbah pa 304. Dve stanovanji sta bili načrtovani v nestanovanjskih stavbah.

Obala na drugem mestu

In kje vse se bo gradilo? Največ novih stanovanj je bilo predvidenih v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 209 stanovanj ali 38 odstotkov vseh. Sledita obalno-kraška regija (71 stanovanj ali 13 % vseh) in podravska statistična regija (56 stanovanj ali 10 % vseh). V drugih regijah jih je bilo načrtovanih manj, najmanj v koroški statistični regiji, zgolj pet stanovanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta