Vgradnja toplotne črpalke: Prepustite delo strokovnjakom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.02.2019 01:56

Najprej ni vseeno, kakšno toplotno črpalko izbrati, nato pa je zelo pomembno, kje in kako se bo vgradila. Za pomoč pri tem se je vsekakor najbolje obrniti na priznane dobavitelje toplotnih črpalk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Verovnik

Ko smo se odločili, da se bomo doma greli s toplotno črpalko, moramo o njej vedeti vsaj nekaj osnovnih informacij. Ni namreč vseeno, kakšno bomo izbrali, predvsem pomembna je njena moč. Torej je nasvet nekoga, ki se dobro spozna na toplotne črpalke, več kot zelo nujen, še najbolje bo, da se zanj obrnemo na ponudnike toplotnih črpalk, ki nam bodo znali svetovati, hkrati pa bodo poskrbeli za ustrezno montažo in s tem za brezskrbno delovanje.

Kateri toplotni vir izbrati

Vgradnja toplotne črpalke za ogrevanje prostorov je pri novogradnji zaradi majhnih potreb po toploti gospodarna odločitev ne glede na to, kateri toplotni vir izberemo. V obstoječih hišah pa je po mnenju Viessmannovih strokovnjakov pred vgradnjo smiselno najprej zmanjšati toplotne izgube in s tem potrebe po toploti. Toplotne črpalke sicer sodijo med ogrevalne sisteme, pri katerih so stroški obratovanja najmanjši, kar velja ne glede na izbrano različico črpalke: zemlja/voda, voda/voda in tudi za najbolj razširjeno zrak/voda. Najučinkovitejše pa so v povezavi z nizkotemperaturnimi ploskovnimi ogrevalnimi sistemi, torej s talnim, stenskim ali stropnim ogrevanjem. Velja tudi, da je naložba najbolj upravičena, če bomo z njo ogrevali in hladili. Sistem z eno notranjo in eno zunanjo enoto lahko namreč pozimi v bivalnih prostorih zagotavlja toploto, poleti pa prijeten hlad. Danes je večina toplotnih črpalk na trgu reverzibilna, kar pomeni, da pozimi prečrpavajo toploto iz okolice v bivalne prostore, poleti pa ravno nasprotno - toploto črpajo iz bivalnih prostorov in jih s tem hladijo, saj imajo vgrajeno primerno regulacijo in ustrezne komponente, pojasnijo pri Viessmannu.

Na kaj paziti

"Pri izboru sistema toplotne črpalke so bistvene temperaturne in geološke značilnosti okolja, v katerem živimo, torej naravne danosti na potencialni lokaciji. Glede na regijo in sestavo tal lahko izbiramo različne vire toplote iz okolja. Najpogostejši so zemlja, voda in zrak. Izberemo vir, ki je na voljo in ki ima najvišjo povprečno letno temperaturo. Najprimernejši vir je podtalnica, ki s temperaturo od 7 do 13 stopinj Celzija zagotavlja visoko grelno število (COP), ki je v povprečju med letom tudi več kot 5. Podtalnici sledi zemlja (COP okoli 4), najmanj primeren vir toplote pa je zunanji zrak z grelnim številom nad 3,5." Na vprašanje, kakšno vlogo ima grelno število, pri Viessmannu razložijo, da je pomembno izbrati toplotno črpalko, ki zagotavlja visoko grelno število. "Grelno število je razmerje med pridobljeno toploto in vloženo pogonsko energijo (npr. COP = 4 pomeni, da za 4 kWh ogrevalne energije porabimo 1 kWh električne energije)." Kar tri četrtine energije, potrebne za svoje delovanje, pridobijo toplotne črpalke brezplačno iz obnovljivih virov v bližnji okolici. V zemlji, podtalni vodi in v zunanjem zraku so shranjene ogromne količine toplotne energije, ki jo lahko s pomočjo toplotnih črpalk pretvorimo v ogrevalno energijo.

Sanja Verovnik

Potek vgradnje

Vsak sistem toplotne črpalke je sestavljen iz notranje in zunanje enote. Monterji notranjo enoto z vgrajenim zalogovnikom sanitarne vode postavijo na predvideno mesto v določenem objektu. Kot so povedali Viessmannovi monterji, katere smo spremljali pri vgradnji toplotne črpalke zrak/voda v novozgrajeno montažno hišo, to naredijo "skladno z željami stranke in lastnostmi objekta". Izbira lokacije notranje enote toplotne črpalke je povsem poljubna, saj ne potrebuje niti bližine dimne cevi niti zalogovnika. Pri novogradnjah je to najpogosteje prostor, namenjen energetski postaji, denimo klet, ni pa nujno. Dovršena in izjemno estetsko oblikovana notranja enota je pripravljena tudi za postavitev v stanovanje. Notranjo enoto monterji najprej priključijo na pripravljene napeljave sanitarne vode in na sistem cevnih razvodov talnega ogrevanja, lahko je tudi radiatorsko. Sledi vgradnja zunanje enote: po navadi se ta namesti na že pripravljen betonski podstavek, ki je v bližini hiše. Naslednji korak je povezava zunanje in notranje enote s freonskim plinom oziroma freonsko povezavo ter električnimi vodniki. Povezava se vakuumira in uplini.

Zagon in predstavitev upravljanja

Ko sta obe enoti na svojem mestu in so urejene povezave, sledita priklop sistema na sanitarno vodo in izvedba električnega priklopa. Po izvedbi električnega priklopa vseh elementov za ogrevanje in napajanje notranje enote, od obtočne črpalke, mešalnega ventila do tipala zunanje in sobne temperature, se sprosti plin iz zunanje enote, ogrevalni sistem se polni s tekočino in se odzrači. S tem je postopek vzpostavitve delovanja novega sistema končan. Seveda pa je ob vgradnji nove naprave še kako pomembna tudi predstavitev upravljanja. Upravljanje je kljub temu, da je izbira možnih nastavitev široka, preprosto in lahko zadosti vsem potrebam. Ob zagonu izvajalci uporabnike podučijo o ključnih nastavitvah, kar je nujno za brezhibno delovanje sistema toplotne črpalke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta