Visoke grede: Vrtnine dobro uspevajo tudi na višini

Jasna Marin Jasna Marin
17.03.2022 02:00

Visoke grede so primerne za katerikoli vrt in so izvrstna rešitev za zemljišča z manj rodovitno prstjo, saj lahko vanje nasujete prav takšno prst, kakršno posamezne rastline potrebujejo za rast.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/pefc/kollaxo

Ko izbirate prostor za visoko gredo, morate vedeti, kaj želite z njo doseči, kajti ko enkrat zazidate ali postavite gredo na določeno mesto, bo tam najbrž ostala več let. Bo greda namenjena za okras ali za vzgojo zelenjave? Morda jo želite uporabiti za razmejitev zemljišč ali pa kot zvočno pregrado ob cesti. Šele takrat, ko natančno veste, kakšna bo njena funkcija, gredo postavite na ustrezno mesto in jo napolnite z ustreznimi materiali in s prstjo, ki najbolj ustreza rastlinam.

Shutterstock

Plasti v visoki gredi

Za postavitev visoke grede uporabite materiale, ki se podajo k osnovni strukturi vrta. Za začetek se mnogi odločijo za pravokotno obliko, vendar ni nujno, da pri tej obliki ostanete. Pomembno je, da je širina grede tolikšna, da jo zlahka obdelujete. Če boste lahko dostopali do grede in jo obdelovali z vseh strani, naj bo široka približno 150 centimetrov, če je dostopna le z ene strani, pa približno 75 centimetrov.

• Tla, na katerih boste zgradili visoko gredo, morajo biti ravna.

• Če bodo stene ogrodja iz lesa ali opeke, jih z notranje strani obložite z bradavičasto folijo, še preden gredo napolnite z vejami, listjem in zemljo.

• Ko naredite ogrodje, na dno pritrdite pocinkano mrežo za zaščito pred voluharji.

• Nato v gredo nasujte približno 25-centimetrski sloj olesenelega odpada (zrezani hlodi, veje).

• Sledi plast listja, debela približno 20 do 25 centimetrov.

• Na listje lahko položite raztrgane kose kartona.

• Sledi plast vrtne zemlje (20 centimetrov), nazadnje pa gredo napolnite s 25 do 30 centimetrov kakovostne humozne prsti in komposta. Vanj posadite rastline. Zgoraj pustite približno pet do sedem centimetrov prostega roba, da med zalivanjem voda ne bi tekla čez rob.

• Če visoko gredo snujete na balkonu, terasi ali ravni strehi, mora biti ta podlaga dovolj trdna, da vzdrži težo grede. Lahko pa izdelate zgolj sadilni voziček ali stojalo z visoko umeščenim koritom, ki ga napolnite s prstjo in vanjo zasadite rastline.

Pri zasajanju upoštevajte obsijanost s soncem, izpostavljenost vetru in padavinam, prav tako ne pozabite, da je treba na senčno rastišče saditi druge rastline kot na sonce.

Shutterstock

Nova zasnova na vsakih nekaj let

Visoke grede je treba na štiri do pet let narediti znova, zgolj kozmetični popravki niso dovolj, ker se sesedejo same vase. Vsako leto je treba obnoviti zgornjo, rodovitno plast, zato vam ni treba kolobariti. Kjer je površina majhna, je koristno ves čas na novo zasajati in sejati, tako boste vseskozi imeli pridelek. Na visoke grede lahko zasajate rastline skorajda od roba do roba, zato je tudi izkoristek prostora večji. Rastline v dvignjenih gredah običajno bolje uspevajo kot na tleh, saj so bolj obsijane s soncem, uspešneje kljubujejo nalivom in ni nevarnosti, da bi se utapljale v vodi, zaradi višine pa so varnejše pred nekaterimi škodljivci, denimo polži in bramorji, voluharji (na vrtu boste morali na dno visoke grede položiti kovinsko mrežo) in divjimi živalmi, ki objedajo zelenje na talnih vrtovih pozimi.

Vrtnarjenje brez obremenitve hrbta: dvignjene grede omogočajo bogat pridelek na majhni površini od začetka pomladi do pozne jeseni.
Djd/floragard
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta