Vodni užitki: V vsakem bazenu je lepo, a v domačem je najlepše

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.05.2022 02:00

Bazeni se te dni že čistijo in polnijo z vodo, najbolj nestrpni so prve plavalne zamahe naredili že med prvomajskimi prazniki. Če bazena doma nimate in gradite hišo, je zdaj čas, da razmislite tudi o njem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Remax

Dnevi postajajo vse toplejši, aktivnosti na prostem pa vedno bolj priljubljene. Plavanje v lastnem bazenu so sanje marsikoga, ki živi v hiši. In te sanje so vsekakor uresničljive, pravi Luka Remic iz podjetja Remax. Danes je mogoče na vsakem vrtu, ne glede na to, kako velik je, postaviti bazen, saj je ponudba na trgu pestra - bazeni se med seboj razlikujejo po velikosti, tehniki gradnje in po obliki. Tako lahko izbirate med pravokotnimi, ovalnimi, okroglimi in bazeni drugih oblik. Seveda pa je to, kakšno obliko in velikost boste izbrali, povezano tudi s tem, kam želite postaviti bazen in kaj od njega pričakujete.

Za vsak vrt se najde pravi

Snovanja bazena na vrtu se je treba predvsem pravilno lotiti, opozori Remic. Najprej se je treba odločiti, ali bo bazen samostoječ ali vgrajen v tla. Nato je treba razmisliti, kakšno velikost in obliko bazena bi imeli ter kje bo stal. Pri tem se je dobro posvetovati tako s ponudniki bazenov kot tudi s krajinskim arhitektom, ki bo znal najti najbolj primerno mesto v vrtu za vodno osvežitev. Vgradnja bazena je najbolj enostavna, ko gradimo hišo, saj lahko dela potekajo sočasno. Če vgradimo bazen ob obstoječi hiši, se je treba pripraviti tudi na nekaj umazanije na vrtu, saj je za bazen potreben izkop. Če ni prostorskih ali drugih omejitev, je priporočljivo vgraditi bazen dimenzij 8 krat 4 metre in globine 1,5 metra. V takšnem bazenu je plavanje že zelo spodobno, primeren je tudi za igro in druge dejavnosti v vodi. Obstajajo pa tudi vodne rešitve za manjše vrtove oziroma atrijske hiše. V tem primeru je najboljša izbira bazen, izdelan po meri. Sogovornik opaža, da se čedalje več strank zaradi prostorskih omejitev in ne nazadnje zaradi stroškov odloča za manjše bazene. Kot primer, kakšen bazen izbrati, ko imamo na voljo zgolj manjši, denimo atrijski vrt, navede družinski bazen velikosti 5 krat 2,5 metra, ki ne zavzame veliko prostora, hkrati pa po sogovornikovih besedah še vedno omogoča užitke v vodi kot večji bazen. In ne nazadnje je treba izbrati tudi material, iz katerega je bazen izdelan. Luka Remic pravi, da so za naše podnebje najbolj primerne PVC-obloge, saj najlažje vzdržijo spremembe temperatur čez leto, zmrzal in morebitne premike tal zaradi podtalnih voda.

Montažni bazen je lahko prostostoječ ali vgraden. Prostostoječega samo postavimo na ravno in utrjeno podlago, na primer na betonsko ali peščeno, in ne potrebuje dodatne opore, pri vgradnem pa se postavitev malo podaljša.
Remax

Poleg užitkov tudi nekaj dela

Poleg vseh užitkov, ki ga ponuja domači bazen, pa bomo z njim imeli tudi nekaj dela. Kot pravi sogovornik iz podjetja Remax, se "vse začne s skrbjo za bazensko vodo, nameniti ji je treba 15 do 20 minut vsaj enkrat na teden, v najbolj vročih mesecih tudi večkrat". Za vzdrževanje kakovosti bazenske vode sta po sogovornikovih besedah pomembna dva dejavnika. Prvi je fizično odstranjevanje umazanih delcev iz bazenske vode. "Glavno vlogo pri tem ima filtrirna naprava, ki iz celotne bazenske vode filtrira umazane delce in prav tako skrbi za cirkulacijo vode. Umazanijo, ki se usede na bazenska tla, pa posesamo ročno ali damo v bazen bazenski sesalnik, ki to naredi avtomatsko." Hkrati pa je treba redno skrbeti za neoporečnost bazenske vode, tega se lotimo bodisi ročno bodisi nam je v pomoč avtomatika. Pomembno je, da je pH-vrednost bazenske vode vedno čim bližje želeni vrednosti (idealno območje je med 7,0 in 7,6) in da vodo primerno dezinficiramo s klorom, aktivnim kisikom ali bromom. Sredstva za nego vode odmerjamo v predpisanih količinah, poskrbimo pa tudi za redno čistočo bazenskega roba in neposredne okolice bazena. Sicer pa se vzdrževanje bazena zaključi ob koncu sezone, ko bazen očistimo, izčrpamo iz njega vodo - ali pa tudi ne, saj ponekod voda v bazenu tudi prezimi - in nato na pomlad ponovno očistimo bazen, pregledamo vse naprave, natočimo ali dotočimo vodo ...

Motorizirana streha bazena omogoča, da bazen uporabljate tudi v hladnejših dneh. Strešna kritina podaljša kopalno sezono in ščiti pred umazanijo in padci v vodo.
Djd/www.abrideal.de

Pokrivalo med sezono in po njej

Tako med kopalno sezono kot tudi po njej je priporočljivo, da je bazen pokrit. Kakšno pokrivalo bomo imeli, saj je tudi njihova ponudba na trgu raznovrstna, je najbolje predvideti že pri načrtovanju bazena. Med najbolj klasičnimi rešitvami so po besedah Luke Remica tako imenovane teleskopske strehe, ki se po tirnicah odmaknejo na eno stran bazena. Če tirnice podaljšamo, se lahko umaknejo tudi popolnoma stran od bazena. Med bolj sodobnimi rešitvami pa sogovornik izpostavi solarno pregrinjalo ali bazensko roleto, ki zagotavlja ohranjanje toplote s tem, da preprečuje izhlapevanje bazenske vode, prav tako pa bolje absorbira sončne žarke. Pri segrevanju bazenske vode so zelo učinkovite tudi bazenske strehe, ki zanesljivo ščitijo vodo pred umazanijo, hkrati pa ščitijo živali in ljudi, da v času, ko bazen ni v uporabi, ne bi padli vanj. Bazenske strehe so različnih višin, omislite si lahko celo takšno, pod katero boste lahko plavali tudi ob dežju oziroma ko se bo kopalna sezona drugod že končala, še poudari Remic.

Glavno vlogo pri fizičnem odstranjevanju umazanih delcev iz bazena ima filtrirna naprava, ki iz celotne bazenske vode filtrira umazane delce in prav tako skrbi za cirkulacijo vode.
Remax
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta