Vzdržljiva tla, s katerimi ne boste imeli veliko dela

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
12.12.2021 02:00

Če bi radi imeli res odporna tla, neobčutljiva na udarce in razlitja ter preprosta za vzdrževanje in čiščenje, so imenitna rešitev tako imenovani epoksidni tlaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pred leti so se epoksidni tlaki najpogosteje uporabljali predvsem v industrijskih prostorih, proizvodnih halah in skladiščih, katerih tla so močno obremenjena, zadnje čase pa se je uporaba epoksija razširila tudi v stanovanjski gradnji. Po besedah Rudija Emberšiča, tehničnega predstavnika podjetja Murexin, so epoksidni tlaki po svoji namembnosti primerni za osnovne nezahtevne podlage in tudi za najzahtevnejše. V stanovanjskih zgradbah se po besedah sogovornika epoksi večinoma uporablja v garažah in na hodnikih, vse pogosteje pa tudi v kuhinjah in drugih bivalnih prostorih. Razlog za vse večjo priljubljenost je v tem, da so tlaki iz epoksidne smole izredno odporni proti mehanskim poškodbam, pa tudi proti raznim topilom in drugim kemikalijam. Poleg tega imajo visoko tlačno in upogibno trdnost ter ne pokajo. Ob mehanski poškodbi je epoksidne tlake mogoče zbrusiti in nanesti nov sloj. Njihova velika prednost je tudi v tem, da ne vpijajo vode, umazanije in ne zadržujejo prahu.

Neoporečni za zdravje

Epoksidni tlaki so izdelani iz epoksidne smole, ki sta ji običajno dodana kremenčev pesek in trdilec. Pri epoksidnih smolah se uporabljajo organska topila. Poudariti je treba, da se pri izvedenih epoksidnih tlakih ne izločajo za zdravje nevarne oziroma škodljive snovi, na kar opozori tudi sogovornik iz Murexina. Je pa po njegovih besedah treba pri delu z epoksidnimi smolami upoštevati osnovne ukrepe za varno ravnanje z njimi. Prostore je treba prezračiti, nositi je treba zaščitna oblačila, rokavice, predvsem pa preveriti informacijo o izdelku v varnostnem listu, našteva Rudi Emberšič. Bistveno je, da imajo izdelki pridobljen ustrezen okoljski certifikat - kot je denimo certifikat Tip-a I, skladen z EN ISO 14024, kar med drugim pomeni, da je vsebnost nevarnih in potencialno nevarnih snovi nič ali minimalna oziroma so emisije nižje, kot to zahteva veljavna zakonodaja.

Preden na beton nanesemo epoksid, mora biti betonska podlaga ustrezno zbrušena ali peskana, imeti mora ustrezno vlažnost, med 3- in 5-odstotno.

Shutterstock

"Med najbolj prepoznavnimi okoljskimi znaki za izdelke gradbene kemije je tako imenovani EMI Code, ki ga imamo pridobljenega za veliko naših proizvodov, tudi za program epoksidnih tlakov," pojasni Emberšič.

Tla so pohodna že naslednji dan

Na vprašanje, v kolikšnem času so epoksidna tla izdelana in kdaj postanejo pohodna, Rudi Emberšič pojasni, da je izvedba odvisna od izbranega sistema, ali gre za epoksidni premaz ali epoksidni samorazlivni tlak, pa tudi od priprave podlage. Epoksi tlaka namreč ne moremo izvesti na vsaki podlagi. Tla morajo biti pripravljena s primernimi mehanskimi metodami, kot so brušenje, rezkanje, kroglično ali peščeno peskanje, da se odstrani zgornja plast in se doseže odprta tekstura površine, pojasni sogovornik. Najpogosteje se epoksid nanaša na beton, lahko tudi na kamen ali keramiko. Če se razliva na keramiko, jo moramo pripraviti. Odstraniti moramo ploščice, ki odstopajo ali se krušijo, vso keramiko pa je treba tudi zbrusiti.

Epoksidni premazi in tudi debeloslojni samorazlivni tlaki so primerni tudi za prostore s talnim ogrevanjem.

Shutterstock

Tudi beton mora biti ustrezno pripravljen - zbrušen ali peskan -, in suh. Najvišja dovoljena vsebnost vlaga v podlagi je štiri odstotke. Epoksi se nanaša v več slojih: s prvim se zapre pore in v bistvu samo premaže podlago. Sledi druga plast, nekoliko debelejša, po potrebi pa še tretja. "Po ustrezno pripravljeni podlagi je čas izvedbe epoksidnega tlaka dva do tri dni, odvisno od površine tlaka in kapacitet izvajalca," pojasni sogovornik in še doda, da so tla pohodna večinoma že naslednji dan, vendar je tudi pohodnost odvisna od ustreznih temperatur v prostoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta