Za večjo učinkovitost pri energetskih sanacijah stavb

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.10.2020 02:00

Združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je v sodelovanju s slovenskim Eko skladom v Mariboru organiziralo strokovno srečanje za izvajalce zaključnih del v gradbeništvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Pisar Vanč

Na srečanju so se posvetili trajnostnim vidikom in izboljšani učinkovitosti dela pri energetskih sanacijah stavb, pri tem pa posebno pozornost namenili pomenu strojnih nanosov različnih gradbenih izdelkov, ki jih na trgu ponujajo ugledni proizvajalci gradbenih materialov.

Trajnostna gradnja in energijska uspešnost

GBC Slovenija si na slovenskem trgu prizadeva spodbujati trajnostno gradnjo in se zato osredotoča predvsem na energijsko uspešnost ne le pri novogradnjah, pač pa tudi pri obnovi obstoječih stavb. Po besedah predsednika upravnega odbora združenja dr. Iztoka Kamenskega to vključuje vgradnjo ali uporabo sodobnih in izboljšanih, energijsko varčnih gradbenih materialov, ki pomembno vplivajo na trajnost objektov, hkrati pa manj obremenjujejo okolje in povečujejo njihovo energijsko učinkovitost. Prav ta trajnostna merila v svoje razpisne pogoje za pridobitev subvencij ali kreditov za okoljske naložbe vključuje tudi Eko sklad, ki jih je implementiral v ukrepe, povezane v izvedbo toplotne izolacije fasade in celovite energetske obnove. Tako morajo zaključni sloji fasadni površini zagotavljati kakovostno funkcionalno zaščito, materiali pa s svojimi lastnostmi kakovostno kljubovati vplivom iz okolja.

Multipor je gradbeni material, izdelan iz mineralnih surovin, kot so apno, pesek, cement in voda. Je negorljiv in izdelan na okolju prijazen način.
Ivan Pisar Vanč

Lažje delo pri sanaciji objektov

Iztok Kamenski je poudaril, da je treba posebno pozornost posvetiti novim pristopom, ki bodo izvajalcem, med njimi prav fasaderjem in slikopleskarjem, olajšali delo pri sanaciji objektov. Praktične prikaze so v sodelovanju s predstavniki trgovskega podjetja Superkem izvajali inštruktorji nemškega podjetja Wagner, ki je na trgu prepoznavno po svojih inovativnih in tehnološko visoko razvitih črpalkah za strojne nanose notranjih zidnih ter fasadnih barv, lakov ter premazov, izravnalnih mas, gradbenih lepil, zaključnih ometov in drugih sorodnih izdelkov. Družba JUB je na srečanju v Mariboru prikazala možnosti strojnega nanosa različnih izdelkov. Posebej so udeležencem predstavili sistemsko rešitev za sanacijo razpok na dotrajanih delih ovoja objekta z obnovitvenim barvanjem, ki z uporabo elastomernega premaza Revital Primer NG ali Revital Crack Repair predstavlja cenejšo alternativo celostni prenovi fasade objekta. Podjetje Xella pa je predstavilo prednosti učinkovite paroprepustne in kapilarno aktivne notranje izolacije Multipor, difuzijsko odprtega sistema s sposobnostjo prevzemanja odvečne vlage iz prostora, ki je preprosta za vgradnjo. Multipor je kot mineralna toplotna izolacija iz porobetona negorljiva in izdelana na okolju prijazen način. Primerna je tudi za ponovno predelavo, toplotnoizolacijske plošče pa bodo objekt ščitile tudi pred mikroorganizmi, glivami in plesnijo. V podjetju Xella so jo razvili že pred dvema desetletjema in je v tem času prejela že vrsto ekoloških nagrad. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta