Zamenjava ogrevalnega sistema: Lesna goriva imajo perspektivo na dolgi rok

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.05.2020 02:00

Kdaj je čas, da zamenjamo dotrajan in energijsko potraten sistem ogrevanja z novim, sodobnim, in za katerega se je najboljše odločiti, smo se pogovarjali z energetskim svetovalcem mreže Ensvet Ludvikom Hriberškom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Heimhelden.de

V Sloveniji ima veliko gospodinjstev dotrajan ogrevalni sistem, ki ne izpolnjuje sodobnih energetskih zahtev. Tehnika, ki jo lahko kupimo danes na trgu, zelo povečuje učinke zgorevanja in energijsko učinkovitost zgorevalnih in drugih ogrevalnih naprav, pravi Ludvik Hriberšek. Pri tem priporoča investicijo v ogrevalni sistem na obnovljive vire energije, kot so lesna goriva, ali toplotno črpalko v kombinaciji z malo sončno elektrarno na strehi.

Optimalna toplotna izolacija

Ludvik Hriberšek, energetski svetovalec Ensvet: "Investirajmo v energetsko obnovo stavb, le tako bomo na pravi poti, da v prihodnosti ne bomo nosili zaščitnih mask zaradi onesnaženosti zraka."
Osebni arhiv

Imamo naravno bogastvo - les

Na vprašanje, kaj se danes bolj splača - ogrevati na drva, olje, ali morebiti na elektriko, Ludvik Hriberšek razloži, da med najcenejše energente še vedno sodijo drva oziroma vsa lesna goriva. "V Sloveniji je 60 odstotkov površin pokritih z gozdom, zato imamo naravno bogastvo, to je les. Zaradi koronakrize so tudi naftni derivati dosegli daleč najnižjo ceno v zadnjem obdobju, vendar ne pričakujem, da bodo tako nizke cene ostale dalj časa," pravi Hriberšek. Prepričan je, da bi morali vsi stremeti k uporabi obnovljivih virov energije, ker imajo lesna goriva perspektivo na dolgi rok. Ker pa zgorevanje lesnih goriv povzroča prašne delce (PM 10 in PM 2,5), sogovornik svetuje uporabo sodobnih kurilnih naprav z visokim izkoristkom, lambda sondo, uporabo hranilnika toplote.

Za kamin ali kaminsko peč se po navadi odločimo, ko potrebujemo dodaten vir toplote v stanovanju ali kot pomoč osnovnemu ogrevalnemu sistemu.
Seltron

Investicija v idealen par

Ogrevanje s toplotno črpalko je vse bolj priljubljeno. Toda kdaj se nakup črpalke obrestuje? "Zelo veliko investitorjev, ki imajo možnost, investira v tako imenovani idealen par, to je mala sončna elektrarna v kombinaciji s toplotno črpalko. Pri sedanjih cenah električne energije je nakup toplotne črpalke optimalna odločitev," ocenjuje Hriberšek in opozori, da za nakup toplotnih črpalk Ekosklad ponuja kredite in nepovratne denarne spodbude, ki omogočajo od 20 do 50 odstotkov prihranka, to je med 1000 do 5000 evrov. "Višje denarne spodbude so namenjene zamenjavi starih kurilnih naprav z novo toplotno črpalko, zlasti na območjih s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka, kjer je denarna spodbuda do 50-odstotna. Tudi za investicije v male sončne elektrarne, na primer 10 kWp moči, je možno pridobiti za vsak kWp moči 180 evrov subvencij, kar v danem primeru znaša 1800 evrov nepovratnih sredstev," poudari sogovornik.

Kamin in IR-ogrevanje

Za dodatna ali nadomestna vira ogrevanja Ludvik Hriberšek priporoča kamin in IR-ogrevanje. "Za kamin se odločimo, ko potrebujemo dodaten vir toplote oziroma pomoč osnovnemu ogrevalnemu sistemu. Kamin ima zelo nizek izkoristek energenta, zato se uporablja bolj za ustvarjanje prijetnega počutja v stanovanjskem objektu. IR-ogrevanje pa se uporablja tam, kjer stanovanjski objekt nima visoke potrebe po toplotni energiji, za manjše stanovanjske površine," meni Hriberšek. Hkrati opozori, da investicija v ogrevanje s kaminom ali IR-ogrevanjem ni subvencionirana od Ekosklada.

Pri sedanjih cenah električne energije je nakup toplotne črpalke optimalna odločitev, ko iščemo energijsko najbolj varčen ogrevalni sistem.
Kronoterm

Veliko ogrevalnih naprav pri nas je dotrajanih

Oklevanje z izbiro novega ogrevalnega sistema, ko vemo, da je stari dotrajan in energetsko neučinkovit, se ne splača, je prepričan energetski svetovalec. Po njegovih besedah v Sloveniji vse preveč investiramo v kakovostne osebne avtomobile, ogrevalne sisteme, ki niso na očeh sosedov in drugih, pa velikokrat zanemarimo, tudi ko ne služijo več dobro. Hriberšek postreže s podatkom, da imamo v Sloveniji približno 330 tisoč kurilnih naprav na lesna goriva, med katerimi je, kot pravi, žal zelo veliko popolnoma dotrajanih in po nepotrebnem izpuščajo visoke količine prašnih delcev v okolje.

Kombinacija enega in drugega

Gotovo pa najbolj primernega ogrevalnega sistema ni mogoče izbrati čez noč, še opozori sogovornik. "Vse se začne pri zbiranju informacij, projektni dokumentaciji, zbiranju ponudb, z obiski sejmov in spletnih strani, energetskih svetovalcev, ogledom primerov dobrih praks, na podlagi katerih investitor sprejme odločitev za investicijo. Samo kvalitetno izdelan energijsko učinkovit ogrevalni sistem v energijsko učinkovitem novem ali obnovljenem objektu z majhno porabo energije za ogrevanje in hlajenje bo investitorju optimiziral prihranke energije ne glede na vrsto energenta," opozori Hriberšek. Nadaljuje: "Če investicija v obnovljive vire energije, ogrevalni sistem, fasado, streho, okna, tla izpolnjuje tudi pogoje za pridobitev nepovratnih denarnih sredstev Ekosklada, bo ta denar pomagal skrajšati ekonomsko vračilno dobo investicije."

Med najcenejše energente še vedno sodijo drva oziroma vsa lesna goriva.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta