Zasnova prostora: V vsakem stanovanju se da urediti kotiček za delo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.07.2020 11:00

Kako zasnovati in opremiti bivalni prostor, da bo primeren tudi za delo od doma, kar je v današnjem nepredvidljivem času zelo dobrodošlo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Steelcase

Ukrepi zaradi koronavirusa so mnoge prisilili, da so delo opravljali kar iz domačega okolja. In tisti, ki poprej niso imeli domače pisarne, so zagotovo pomislili na ureditev kotička, v katerem bi lahko nemoteno delali. Tisti, ki nimajo dovolj velikega stanovanja, da bi domači pisarni namenili celo sobo, so se seveda znašli pred dilemo, kje v njem najti prostor za mizo, stol, morda omaro ali celo počivalnik. Brez dvoma umeščanje pisarne v bivalni prostor zahteva domišljen načrt. Oziroma zasnovo prostora, ki omogoča mirno delo. Tistim, ki so v neposredni bližini, pa nemoteno opravljanje drugih dejavnosti. Kako izbrati prostor in kaj v kotiček, kamor ste sklenili umestiti pisarno, sodi in kaj ne?

Funkcionalnost vgradnega pohištva

Morda najbolj pomembno je, da domačo pisarno umestite tja, kjer boste imeli mir. Delo namreč zahteva zasebnost ali vsaj delček te. Poleg mize in stola potrebujete še nekaj stvari, da bo delo od doma dobro teklo. Prostor - samostojen ali urejen v sklopu drugega -, naj bo svetel, zračen, predvsem pa urejen in samo vaš. Skratka, takšen, kjer boste lahko pustili delovne predmete tudi takrat, ko bo čas za kosilo ali za učenje z otroki bodisi vas bodo od dela odtegnila gospodinjska opravila v stanovanju. Darja Rožman, svetovalka pri izrisu pohištva iz podjetja IZI mobili, P. E. Maribor, zato opozori na smiselno razporeditev v prostoru, kjer je kotiček za delo rezerviran zgolj za to.

Če lahko skozi okno opazujete lep prizor, je to pogosto navdihujoče za delo. A ne pozabite, da potrebujete tudi zaščito ali steno za hrbtom, da se boste počutili varne.
Ethnicraft

Pisarna v omari

Lažjo razporeditev v prostoru lahko, tako Rožmanova, dosežemo z vgradnimi omarami in pohištvom, ki je izdelano po meri. Po meri prostora, pa tudi po željah in zahtevah tistega, ki ga uporablja. Pohištvo po meri omogoča, da zapolnimo kotičke v stanovanju, ki se sicer zdijo neuporabni, a so v resnici silno prikladni, opozori Rožmanova. To so niše, prostori pod stopnicami, poševninami, navsezadnje lahko domača pisarna najde prostor tudi v po meri izdelani omari, pravi sogovornica. Pri pisarnah v omarah so priporočljiva drsna vrata, saj ne zasedajo veliko prostora. Drsna vrata pa so tudi sicer po besedah Darje Rožman zelo primerna za vgradne omare, spet iz istega razloga - ne zavzemajo prostora in so zato povsem nemoteča za uporabnike.
"Notranjost omare lahko prilagajamo glede na velikost pripomočkov, ki jih potrebujemo za delo, v čemer je prav tako prednost pohištva, izdelanega po meri. Vse je prilagojeno: višina, globina in dolžina različnih klasičnih predalov ali predalov na kolesih, police za računalnik, tiskalnik, večje mape ...," našteva Rožmanova.

Počitek na zofi, ki je lahko tudi postelja

Je že tako, da po vsakem delu, pa tudi med njim, potrebujemo nekaj počitka, bodisi za posedanje, poležavanje, ali enostavno, da v miru spijemo kavo, prelistamo časopise ... V ta namen pride prav sedežna garnitura, v manjšem prostoru pa vsaj počivalnik ali zofa. Pri izbiri sedežne garniture je pomembno, da uporabnik upošteva svoje želje, pravijo v podjetju Žakej. Če nekdo med počivanjem poležava, je zanj primerna sedežna s širšo ležalno površino. Modeli z naslonskimi blazinami, ki jih lahko odmaknemo, zagotavljajo večjo površino za počivanje, pojasnijo v podjetju Žakelj, kot rešitev pa omenijo odprte zaključke, ki so širši. Druga možnost so počivalniki ali zofe, ki imajo vgrajene mehanizme za sproščanje. Sedenje na takem sedežu je udobno, pravijo sogovorniki. Za manjši prostor priporočajo zofe z ožjim naslonom za roko ali pa celo brez tega in hrbtišča, ki delujejo ožja. Dobra izbira so modeli na nogah, ki pustijo prostor odprt. Prav tako se v manjšem prostoru priporočajo svetlejši barvni odtenki.

Doma imate vse možnosti, da delovni prostor uredite po svojih željah in kriterijih. Naredite si prostor tak, da boste radi v njem in boste zlahka opravili vse potrebno za službo.
Steelcase

Vse v enem

Tudi strokovnjaki podjetja Feidom se strinjajo, da je izbira počivalnika v prostoru, kjer po navadi delamo, odvisna od velikosti prostora ter potreb in želja uporabnika. Priporočajo multifunkcionalne in sestavljive zofe, ki omogočajo različne postavitve. Če je prostor, v katerem delamo, majhen, svetujejo izbiro zofe vse v enem, ki je lahko počivalnik, enosed, dvosed ali celo ležišče. "Velikost je mogoče prilagoditi prostoru, s čimer ni bojazni, da zaradi omejitev prostora v njem ne bi mogli imeti sedežne. Kar je še bolje, je to, da lahko elemente vedno znova premikate in tako dobite drugačne postavitve oziroma elemente dokupite ali jim samo spremenite barvo, saj so prevleke sedišč in blazin snemljive in jih poleg pranja v pralnem stroju lahko enostavno zamenjate," še pravijo v podjetju Feidom.

Moderna in asimetrična sedežna garnitura s svežim pridihom. Kotno sedežno garnituro, ki je primerna tudi za domačo pisarno, lahko hitro preoblikujete v dva dvoseda, trosed ali ležišče.
Feidom Aa

Poskrbite za svež zrak

Lepo in funkcionalno opremljeno delovno okolje z ustrezno osvetlitvijo je privlačno, vendar je za dobro počutje treba zagotoviti še nekaj - svež zrak. Po mnenju mnogih zdravnikov namreč kakovost zraka vpliva na koncentracijo, predvsem pa je lahko svež zrak dodatna motivacija pri delu. Stanovanje lahko večkrat na dan prezračite na vsem dobro znan način: na stežaj odprete okna. Takšno prezračevanje naj traja najmanj deset minut. Najbolje, da okna odprete, preden sedete k delu, obvezno pa tudi po njem, ko je kakovost zraka v prostoru najslabša. Odpiranje oken pa ima žal tudi slabosti. Ni samo zamudno, v stanovanje tako prihaja hrup z ulice, z odprtimi okni privabimo mrčes in cvetni prah, ki ga najbolj občutijo alergiki. Strokovnjaki opozarjajo, da če v stanovanju ni zatohlo in se ne počutite slabo zaradi zraka, vam načeloma ni treba sprejeti večjih ukrepov. Če pa mislite, da težko prezračite stanovanje, velja razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema. Milan Kuster iz podjetja Lunos priporoča decentralni prezračevalni sistem. Ta vse leto ohranja notranjo temperaturo prostora in skrbi za filtracijo zunanjega zraka. "S kontroliranim prezračevanjem 24 ur na dan poskrbimo za ustrezno izmenjavo filtriranega zraka v prostorih, da potrebe po odpiranju oken ne čutimo, saj je zrak v prostoru ob delovanju prezračevalnega sistema ves čas enake kakovosti," pojasni Kuster. Doda pa: "Prezračevalni sistem lahko upravljamo tudi tako, da čez noč v poletnih mesecih vpihujemo hladen zunanji zrak in s tem ohladimo prostor na prijetno bivalno temperaturo, čez dan pa skrbimo, da poletna vročina ne vstopi v prostor. Za ohlajanje prostora tako ne potrebujemo odprtih oken in komarnikov."

Nameravate urediti pisarno v sobi za goste? Potem si lahko tam namesto postelje omislite manjši kavč, ki ga enostavno spremenite v vzmeteno in prostorno ležišče za dva.
Žakelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta