20 let Svetovalnega središča Maribor: Pomaga do novih poklicnih priložnosti, ker se učimo vse življenje

04.10.2021 17:45
V Mariboru Svetovalno središče že od začetka deluje v sklopu Andragoškega zavoda Ljudske univerze Maribor in je eno od prvih petih, ki so nastala v Sloveniji. Zagotavlja pomoč in podporo odraslim v izobraževanju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica Andragoškega zavoda Irena Urankar je pozdravila člane stareškega sveta Svetovalnega središča Maribor. 
Andrej Petelinšek

Če kdaj, potem za današnji čas velja, da besede "učimo se vse življenje" niso prazna fraza. Vseživljenjsko učenje je nuja, nova formalna in neformalna znanja in izobraževanja potrebujemo ne le brezposelni, ampak tudi zaposleni. A veliko odraslih ima zadržke do tega. Ali nisem prestar, ali ni prepozno? Kako naj se sploh učim? Kam naj se vključim, kakšni so pogoji?

​Na ta in druga vprašanja pomagajo odgovoriti v svetovalnih središčih ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih). Za svetovanje se lahko na ISIO obrnejo tako tisti, ki so opustili redno šolanje in ga želijo končati, kot zaposleni, ki imajo določeno stopnjo izobrazbe in niso zadovoljni z delom, ki ga opravljajo, ali pa s plačilom zanj in bi radi prišli do nove poklicne priložnosti, pa brezposelni, ki iščejo priložnost za delo v novem znanju.

Kdo vse išče svetovanje

V Mariboru Svetovalno središče že od začetka deluje v sklopu Andragoškega zavoda Ljudske univerze Maribor in je eno od prvih petih, ki so nastala v Sloveniji. Prav na današnji dan je zabeležilo 20 let delovanja. Obletnico so proslavili s svečano sejo strateškega sveta Svetovalnega središča Maribor, v katerem so predstavniki 13 organizacij (zavod za zaposlovanje, gospodarska in obrtna zbornica, center za socialno delo, občina, knjižnica in drugi).

Sašo Bizjak

Svetovanje v ISIO je brezplačno. "V 20 letih je naše storitve potrebovalo okoli 23 tisoč strank, še vsaj tri tisoč je bilo udeležencev skupinskih oblik svetovanja," pravi vodja Svetovalnega središča Maribor Alenka Sagadin Mlinarič in doda, da je svetovalna dejavnost v prvi vrsti namenjena brezposelnim, v določeni meri pa tudi zaposlenim. Na svetovalce se pogosto obrnejo tudi tujci, ki potrebujejo pomoč pri postopkih vrednotenja dokazil o izobrazbi. Višji delež od nacionalnega povprečja imajo pri bolj izobraženih - predvsem diplomantov humanističnih programov, ki v Podravju težje najdejo zaposlitev, po drugi strani pa je višji tudi delež manj izobraženih, saj je Andragoški zavod Maribor izvajalec osnovne šole za odrasle. Neredko svetujejo tudi manj izobraženim zaposlenim, ki morajo v srednjih letih zaradi novih pogojev opraviti formalno izobraževanje, nanje se obračajo okoli 30 let stari moški, ki želijo končati srednjo šolo.

Zagotavljajo zaupnost in varnost

Svetovanje je osebno, zagotavljajo zaupnost in varnost. Poudarimo, da v ISIO ne gre za psihološko svetovanje, ampak za izobraževalno svetovanje, ki je osebi v podporo pred izobraževanjem, med njim in po njegovem zaključku. Tanja Vilič Klenovšek, vodja Središča za svetovanje in vrednotenje na Andragoškem centru Slovenije, pravi, da je bilo v minulih 20 letih v brezplačno izobraževalno svetovanje vključenih v Sloveniji prek 200 tisoč odraslih, a rezultati svetovalnih središč ISIO se ne kažejo le v številu vključenih, ampak tudi v kvalitativnih kazalcih: večji zaposljivosti uporabnikov, zmanjšanju negativnih učinkov brezposelnosti, preprečevanju socialne izključenosti, dvigu motivacije za izobraževanje, razvoju kariere, dvigu samozavesti ... 85 odstotkov uporabnikov se po svetovanju vključi v izobraževanje, pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije in drugih certifikatov. V Sloveniji od letos deluje 34 svetovalnih središč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta