200 milijonov evrov za hitri internet na podeželju, prvi na vrsti Šentilj

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.07.2019 16:47

Gradnja omrežja bo trajala 3 leta in bo zajela približno tretjino vseh gospodinjstev v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Kulturno prosvetnem domu Vlada Pipana v Šentilju so Štefan Žvab, Goran Živec, Zoran Stančič in Leon Behin predstavili projekt izgradnje širokopasovnega optičnega omrežja na slovenskem podeželju, ki ga bo investiralo podjetje Rune Enia.
Andrej Petelinšek

Družba RUNE Enia d.o.o. s sedežem v Sežani je v Šentilju predstavila projekt izgradnje širokopasovnega optičnega omrežja na slovenskem podeželju, ki bo končnim uporabnikom omogočalo hitrosti prenosa do 10 Gb/s. Z izgradnjo omrežja na območjih, ki trenutno niso pokrita z optično infrastrukturo, želi projekt Rural Network (RUNE) pomagati enotam lokalne samouprave pri doseganju ciljev digitalne agende za Evropo 2020 z zagotavljanjem povezovanja v novo optično omrežje, ki bo omogočalo hitrosti, večje od 1 Gb/s.

Skupnosti kažejo velik interes

Veliko dela imamo pred seboj, razlaga Živec, ko govori, kako bodo dosegli tretjino slovenskih gospodinjstev v treh letih. "V Sloveniji je potrebno skopati približno 6000 kilometrov trase, kar tehnično ni tolikšen zalogaj kakor organizacijsko in administrativno. To je toliko, kot če bi v enem letu zgradili vse obstoječe občinske ceste še enkrat. Verjamemo, da bomo s sodelovanjem lokalnih skupnosti to zmogli." Na njihovo pomoč računa predvsem pri reševanju morebitnih administrativnih zapletov in pridobivanju dovoljenj.

Goran Živec, prvi mož družbe RUNE Enia
Andrej Petelinšek

Ambiciozen cilj

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Leon Behin je izpostavil, da smo si v Sloveniji zastavili ambiciozen cilj, da bomo za 96 odstotkov gospodinjstev do leta 2020 zagotovili širokopasovni dostop do interneta. Gradnja optičnega omrežja po njegovih besedah pomeni novo prelomnico, saj bo zmogljivejši internet dobilo kar 233.000 podjetij in gospodinjstev na podeželskih območjih v državi.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta