55. obletnica in spomin na Slovenski narod

Rok Kajzer Rok Kajzer
06.04.2023 05:00

Prvi slovenski dnevnik so leta 1868 ustanovili štajerski rodoljubi, končno obliko pa mu je dal prvi urednik Anton Tomšič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerov fotografski arhiv hrani fotografijo z odkritja spominske plošče na Slomškovem trgu, ki so se je udeležili Mirko Žlender, predsednik skupščine občine Maribor (ki je odkril spominsko ploščo na hiši, kjer je bilo prvo uredništvo Slovenskega naroda), Janez Vipotnik, predsednik republiške konference SZDL, dr. Franc Kočevar, podpredsednik republiškega izvršnega sveta in drugi.
Dragiša Modrinjak

Pred 55 leti, 6. aprila 1968, so se slovenski novinarji v Mariboru s postavitvijo spominske plošče poklonili spominu na izid prve številke prvega slovenskega dnevnika Slovenskega naroda. Prva številka je sicer izšla 2. aprila 1868, v program časnika pa so zapisali zavzemanje za blaginjo in koristi slovenskega naroda, mogočno, svobodno, federalistično urejeno avstrijsko cesarstvo, mir in sporazumljenje med vsemi avstrijskimi narodi, združitev vseh Slovencev v eno administrativno celoto (Zedinjena Slovenija), enakopravnost slovenščine v uradih, šoli in javnem življenju ... Kot piše zgodovinar in muzealec Damir Globočnik, so se v prvih letih izhajanja Slovenskega naroda prepletle življenjske zgodbe treh urednikov in vrste drugih osebnosti, ki so se uvrstile v preglede slovenske kulturne in politične zgodovine.

Časnik so ustanovili štajerski rodoljubi, programsko usmeritev je po osnutku Frana Levstika pripravil dr. Janko Srnec, končno obliko pa mu je dal prvi urednik Anton Tomšič. Tomšiču je pri urejanju pomagal Josip Jurčič. Po Tomšičevi nenadni smrti v skrivnostnih okoliščinah maja 1871 je tri mesece urejal Slovenski narod notarski pripravnik Ivan Železnikar, nato so štajerski mladoslovenci uredništvo zaupali Jurčiču. Tomšič, Jurčič in Železnikar veljajo za prve tri slovenske poklicne časnikarje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta