Akvarij-terarij: Vrhunska vsebina v stari embalaži

Barbara Bradač Barbara Bradač
31.05.2019 19:03

Mariborski Akvarij-terarij kliče po novih prostorih, a teh še kmalu ne bo. Zaradi likvidacije podjetja Nipa so zaposleni prešli k Snagi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Kolar ponosen pove, da v 39 velikih akvarijih zdaj plava 120 vrst rib, a pri betonskih akvarijih zamaka.
Andrej Petelinšek

Akvarij-terarij Maribor na obrobju Mestnega parka ima bogato vsebino, a teži ga breme stare stavbe. Za rešitev prostorskih težav akvarija že leta ni denarja. Od danes dalje pa zaposleni, teh je šest, ne delajo več pod okriljem podjetja Nipa, hčerinskim podjetjem Mariborskega vodovoda, Energetike in Snage, pač pa so prešli pod okrilje Snage.

Andrej Petelinšek

Še naslednjih pet let, kot je

Akvarij-terarij, ki ga letno obišče okrog 50.000 obiskovalcev, je ustanovil Vilko Rechberger pred 66 leti. In takrat je sodil med najlepše v Evropi. Danes so še vedno v samem vrhu po pestrosti živalskih vrst, po lepoti pa že dolgo ne. Stavba se pogreza v temeljih, problem je dotrajanost akvarijev, podporni stebri akvarijev so popokali in to je najnujnejše popravilo, ki so se ga z mariborsko občino že lotili. V kleti zamaka. "Veste, marsikdo potem to razume, kot da je vse narobe in nas niti več ne obiščejo, a živali so vredne ogleda, to nam priznava tudi stroka. Da smo fenomen, da imamo na tako majhnem prostoru razstavljenih toliko živalskih vrst," pravi Kolar, ki si vseeno ne zatiska oči, da Akvarij-terarij potrebuje novo stavbo. Tega se zavedajo tudi na občini, zato za podpornike akvarijev niti ne iščejo trajne rešitve. Pred kratkim sta Akvarij-terarij obiskala tudi oba mariborska podžupana Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg in napovedala, da naj bi se selili v roku petih let. Kolar ne zna več povedati, kolikokrat je že slišal takšne napovedi. "Moti me ta časovnica. Pet let. Vprašanje, kje bo sedanja občinska garnitura takrat," komentira.

Branko Kolar, vodja Akvarij-terarija Maribor, že leta opozarja tudi na slabe prostorske razmere njihove ustanove. 
Andrej Petelinšek

Iz parka k Dravi?

Več lokacij je bilo v preteklosti v igri. Projektna dokumentacija za novi mariborski Akvarij-terarij v parku se je pripravljala leta 2010, bila je tudi ideja o umestitvi ob Pristan, Bresterničani ga zdaj vidijo na območju nekdanjega motela Jezero, kjer je zemljišče del krajinskega parka, Nature 2000 in delno zaščiteno tudi kot naravni spomenik. Terme Maribor, ki so lastnik, zemljišče prodajajo za okrog 1,2 milijona evrov. "Nam je prioriteta, da to zemljišče, za katero veliko Mariborčanov niti ne ve, da je v zasebni lasti, pristane v občinskih ali državnih rokah," je poudaril predsednik sveta Krajevne skupnosti Bresternica-Gaj Primož Hedl. "Tukaj vidimo potencial z ureditvijo motoričnega parka, mini golfa, avtokampa in ne nazadnje tudi rešitev za Akvarij-terarij."
Vodstvo mariborske občine pa vidi prihodnjo lokacijo akvarija in terarija ob reki Dravi glede na načrte revitalizacije obrečnega območja reke Drave. Najprimernejšo lokacijo še iščejo. Kaj pa pravi prvi človek Akvarijterarija? Branko Kolar bo podprl katerokoli rešitev, da bo le boljše: "Življenjska doba akvarija se izteka. Brez korenitih posegov čez pet let ne bo več šlo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta