(ANKETA) Mariborčani o podražitvah energentov: "To, kar predlaga župan, je diskriminacija"

Jon Knez Jon Knez
04.12.2021 02:00

Pri Mariborčanih smo preverili, kaj menijo o podražitvah energentov, kako to vpliva na njih in v čem vidijo rešitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Brigita Simonič, upokojenka: "Podražitve smo pričakovali. Ko so znižali stroške elektrike, smo vedeli, da se nam bo to vrnilo. Dvakrat smo jim povrnili. To je vse umetno narejeno in je povezano s covidom-19. Druge razlage nimam. Cena na položnici za ogrevanje se je dvignila za 14 evrov. Če pravijo, da imamo najvišje cene energentov v državi, smo vsaj v nečem prvi. Naj se odgovorni dogovorijo, kako bodo rešili stvar. Najboljše bi bilo, če bi stroške subvencionirali. Če bo občina položnice subvencionirala iz proračuna, bo to za ene prav, za druge pa narobe. Ampak tako je vedno."

{api_embed_photo}733512{/api_embed_photo}

Marjeta Soukup, upokojenka: "Nove položnice sicer še nisem dobila, ampak imam nizko pokojnino in bo kar velik strošek. Vse cene se bodo zvišale. To, da župan želi subvencionirati položnice iz proračuna, je navadno metanje peska v oči. Mislim, da to ne bo nič pomagalo. Predlog je tudi, da bodo dali vsakemu 10 evrov. S tem se norčujejo iz ljudi. Ko sešteješ vse podražitve, se zneski položnic dvignejo za skoraj 50 evrov. Če imaš 600 evrov penzije, se to zelo pozna. Nekateri bodo na mrzlem, saj ne bodo imeli denarja za položnice. Če so dvignili cene, naj nam dvignejo še penzije in plače. Rešitve, ki jih predlaga oblast za najrevnejše, nikoli niso dobre."

{api_embed_photo}733513{/api_embed_photo}

Igor Oblak, svobodni umetnik, igralec: "Že več kot deset let se ne ogrevam in nimam avta, tako da podražitve energentov na mene posebno ne vplivajo. Ne vem, zakaj cene dvigajo prav v Mariboru. Če se primerjamo z Ljubljano, nimamo ravno dobrega standarda. Da so cene tako poskočile, verjetno marsikoga moti. To ni prav. Kot rešitev predlagam, naj se ljudje začnejo voziti s kolesom in s tem privarčujejo. Morali bi se tudi organizirati, da po celi državi en teden nihče ne bi šel v službo, kot so storili na Danskem. Mogoče bi se oblast zamislila in bi znižala cene. Menim, da gre pri podražitvah za marže na nafto in iskanje zaslužka na vsakem koraku. Oblast bi nam zaračunala še korake."

{api_embed_photo}733514{/api_embed_photo}

Peter Leibel, upokojenec: "Sam se ogrevam s centralno, tako da podražitve ogrevanja ne občutim, ampak to, kar se dogaja, je obup. Dvigujejo se cene vseh energentov. Vse skupaj je ena velika špekulacija. Vse podražitve, od goriva, kurjave do elektrike, vplivajo na nas male ljudi. To se občuti tudi v trgovinah, ker se vsi izgovarjajo na dvig cen surovin in s tem podražijo tudi izdelke. Župan pride vsak dan z drugo rešitvijo. Enkrat bi dal kredit, drugič bi subvencioniral. To je vse isto, plačalo se bo vse. Vprašanje je, na kak način želi župan izpeljati subvencioniranje. Prav bi bilo, da bi bili do subvencije upravičeni vsi. Razlik med tistimi, ki se ogrevajo prek občinskih podjetij, in tistimi, ki za to poskrbijo sami, ne bi smeli delati. Popust, ki ga je predlagal odstavljeni direktor Energetike, se mi zdi veliko bolj smiselna rešitev kot predlog župana. To bi bilo za narod najboljše."

{api_embed_photo}733515{/api_embed_photo}

Zlatibor Krajnčič, upokojenec, nekdanji direktor Nigrada: "Podražitve energentov so relativna stvar. Ko so cene derivatov skočile za 50 odstotkov, se nihče ni pritoževal. Mislim, da je do teh podražitev prišlo prehitro. Država bi morala prej ukrepati. Trenutno situacijo bi morala regulirati občina in ne podjetja. S tem, da so odstavili direktorja Energetike, niso naredili nič. To, kar predlaga župan, je diskriminacija. Tistim, ki se ogrevajo prek Energetike, bi subvencionirali stroške - kaj pa ostali, ki jih je še enkrat več in bodo ravno tako morali plačati višje cene? Direktor Perc je imel boljšo rešitev kot župan."

{api_embed_photo}733516{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta