Anton Breznik, predsednik AMZS: Veliko asistenčnih pripomočkov v avtu sploh ne uporabljamo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
22.09.2019 18:15

Problem je v uporabi novotarij. Marsikdo niti ne ve, kaj kupi in kako mu to lahko pomaga, da bo na cesti varnejši, pravi predsednik AMZS

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) se na področju varnosti v prometu prebija v ospredje z inovativnimi pristopi. Če omenimo samo izbor Najboljši za volanom, s katerim nagovarjate mlade.
"V AMZS kot največji slovenski nevladni organizaciji na področju varne mobilnosti spremljamo dogajanja na cestah in želimo prispevati svoj delež k še boljši prometni varnosti. Izobraževanje je vseskozi ena naših ključnih dejavnosti. Po drugi svetovni vojni so imela pomembno vlogo naša avto-moto društva. Skorajda vsako je imelo svojo avtošolo in do osamosvojitve Slovenije so izšolala dve tretjini voznikov. Sedaj to poslanstvo opravljamo prek svoje šole vožnje in v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem."

Za naložbo v center ste se odločili pred dobrim desetletjem.
"Podatki o stanju prometne varnosti so bili tedaj alarmantni. Letno je v prometnih nesrečah življenje izgubljalo okoli 260 ljudi. To je dvignilo na noge celotno družbo in terjalo reakcije na vseh področjih. V AMZS smo sprejeli svoj del odgovornosti in investirali v Center varne vožnje. Gre za izjemen objekt z vidika infrastrukture, zlasti pa sem ponosen na naše inštruktorje varne vožnje in druge sodelavce. Brez ljudi s strokovnimi znanji in kompetencami, ki so predani svojemu delu, še tako dobra infrastruktura nima pravega pomena. Največja dodana vrednost centra je, da omogoča simulacije, vozniki lahko v varnem okolju trenirajo nevarne situacije, ki se lahko zgodijo na cesti, kjer napake niso dovoljenje oziroma žal vse prevečkrat ni priložnosti za popravni izpit. V veliko zadovoljstvo nam je, da se je pri nas na Vranskem naučilo voziti varneje že več kot 150 tisoč voznikov. Prepričan sem, da smo s tem pomembno prispevali k izboljšanju stanja prometne varnosti na slovenskih cestah. S Centrom varne vožnje pa smo pridobili tudi vse pogoje, da lahko našo dejavnost nadgrajujemo z drugimi preventivnimi aktivnostmi."

Preventivni dnevi za motoriste, voznike tovornjakov in avtobusov, torej ne le za avtomobiliste, so v vašem centru dobro obiskani. Zakonodaja pa mladim voznikom nalaga program varne vožnje. Bi torej potrebovali še kakšen center varne vožnje?
"V Sloveniji so poleg našega na Vranskem še štirje drugi, sicer manjši objekti, z različnimi vsebinami. Drži pa, da tega nikoli ni dovolj. V Ljubljani tečejo aktivnosti za izgraditev centra. Upamo, da dobimo kmalu še kak moderen center."

Predsednik AMZS z ambasadorjem zveze, svetovnim prvakom Timom Gajserjem 
Amzs
Anton Breznik  
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta