(AVDIO) Grema na kafe s Sandijem Križaničem: Če ne grem nikomur na živce, je to uspeh

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.08.2020 05:00

Njegova služba je, da posluša glasbo. Za mnoge sanjski poklic. Sandi Križanič je glasbeni urednik Radia City.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Začel si s hiti, malo hitrejšo muziko, ob pol enih ali enih pa obvezno počasne skladbe. Da so lahko fantje šli po punce in so se lahko stiskali," o zabavah nekoč razlaga Sandi Križanič.
Andrej Petelinsek

"Saj je super, rad imam to delo. Dobrih trideset let že sestavljam muziko in včasih imaš tega vrh glave, sploh ko je kakšna nova skladba, pa se ti zdi, da je vse eno in isto. Ampak to so takšni trenutki, rečem jim 'žuta minuta', potem imam dan na off in vidim, da ni vse tako slabo in hudo ter da je zunaj še veliko super glasbe," pravi Sandi Križanič, glasbeni urednik na Radiu City, nekdaj zaposlen tudi pri Radiu Maribor, veliko ljudem pa je znan kot DJ Križko. Zadnja leta je zagrizen rekreativni kolesar, obožuje Pohorje, največkrat smuča na Piskru, njegovi znanci pa se velikokrat nasmejijo njegovim zabavnim zgodbam, ki jih zadnja leta objavlja na facebooku in spletni strani Križko blog. "Ne delam se norca iz nobenega razen iz sebe. Tisti, ki me poznajo, vedo, da sem mini bog slabega vremena. Ne vem, kdaj sem šel nazadnje na morje in ni bilo dežja. Kolegi pravijo, naj jim povem, kdaj in kam grem, da takrat oni ne bi šli tja."
S sinom Zdenke Križanič, upokojene mariborske učiteljice, mestne svetnice in prejemnice zlatega grba Maribora, in bratom Tineta Križaniča, člana ekipe Reporter Milan, smo se pogovarjali v kavarni Hi Ko Fi, kjer je med koronakrizo nabavljal zaloge pijače. Pil je macchiato, ponavadi spije dva in potem še nekaj za začiniti, "in to ni kava", je skrivnosten.

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-sandi-krizanic{/soundcloud}

Kako poteka delo glasbenega urednika?
"V dnevu moram pripraviti skladbe za naslednji dan in morda še za kak dan naprej, da imam nekaj rezerve. Preverjam svetovne in evropske lestvice ter lestvice drugih postaj, primerjam, kako je pri nas in kako pri drugih. Na osnovi tega pripravim program, ki je naša usmeritev. Če ne gremo nikomur na živce, je to zame že uspeh."

Pogosto se pojavljajo očitki, da se na komercialnih radiih glasba ponavlja.
"To je koncept radia, ki so si ga izmislili Američani, potem pa je prišel v Nemčijo in drugam v Evropo in tako počnejo tudi vsi komercialni radii pri nas. Ko poslušalec vklopi radio kadarkoli, mora slišati hit. Ne more čakati pol ure, da bo slišal nekaj popularnega. Zato se reče hit radio ali komercialno popularni radio, ker ves čas šibajo hiti in ti se rotirajo na kratek čas. Imaš takšne, ki se ponovijo na štiri, pet ur, to so tisti, ki so v tem trenutku najbolj popularni, potem sledijo tisti, ki so bili popularni ali so malo manj znani, zatem dodaš še komade iz osemdesetih, ki so neuničljivi, recimo enega na uro, pa kakšnega iz devetdesetih. Program pa vseeno bazira na novi glasbi."

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta