(AVDIO) Grema na kafe z Majo Keuc: Težko bi karanteno preživljala v boljšem okolju

Miha Dajčman
25.11.2020 02:00
Mariborska pevka Maja Keuc večino časa pandemije preživlja doma, v Svečini, od koder lahko sodeluje z vsem svetom. "Za glasbeno inspiracijo ima Svečina neki dar," pravi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Keuc: "Skandinavska kultura se precej razlikuje od centralnega in južnega dela Evrope. Rekla bi, da ljudje bolj sodelujejo z vlado, nimajo odpora kot recimo pri nas." Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Še nekaj časa ne bo nastopala v živo, pravi, da pogreša stik s publiko, a dela ji ne zmanjka. Nasprotno, z zaprtjem mej se je še bolj odprl digitalni svet, povezovanja na spletu je vse več, ugotavlja pevka Maja Keuc. "Dodobra že poznamo vsak kotiček stanovanja," nam je z rahlo kislim nasmehom dejala, ko je v lične skodelice iz džezve natočila kavo. "Na Švedskem pijemo filter kavo, a mi je ta boljša, tista je res močna. Spijem pa kakšne tri skodelice do dvanajstih, tega sem se navadila na Švedskem, ko so dnevi temačni, krajši," nam je razkrila svojo razvado. V Mariboru, kjer je odraščala, se na pijači najraje ustavi v Čajeku in Mački, včasih je hodila v Hudo Kavo, všeč pa ji je tudi čokoladna vas Tete Fride ob Dravi.

Kako to, da ste doma, v Svečini, in ne na Švedskem?

"Tam bi se lahko bolj prosto gibala, ne? (Smeh.) Nič ni bilo načrtovano. Ko se je pandemija začela, sem govorila s staršema, želela sta, da sem doma. Takrat res nisem imela občutka, da se karkoli dogaja, ker se na Švedskem še nič ni zapiralo, nihče ni nosil maske. Ko so po Evropi začeli zapirati meje, me je iskreno začelo malo stiskati. Rekla sem si, da če res pride do karantene in se vsa kultura ustavi, ne bi bila nekje na Švedskem, zaprta sama v stanovanju in brez dela. Odločila sem se, da pridem domov. Mislila sem, da bo trajalo nekaj tednov in grem nazaj. No, dva, trije tedni so se raztegnili v tri mesece, vmes pa smo začeli dojemati, da te zadeve ne bo hitro konec. Bilo je neugodno obdobje. Vmes sem začela oddajati stanovanje na Švedskem. Ker se ni nič bistveno spremenilo, sem ugotovila, da se je delo na daljavo izkazalo za plodovito, svoj prenosni studio sem namreč vzela s seboj. Zdaj delam preko zooma, cubase live ... se da, smo ugotovili."

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Maja Keuc
Andrej Petelinsek

Kaj točno počnete, s kom sodelujete? Predvsem dogodki v živo v šovbiznisu so se ustavili, kako je z digitalnimi različicami nastopov? Pred dnevi smo vas videli na live stream koncertu Radia Koper.

"Živih nastopov letos res ni toliko, kompenziramo s prenosi v živo, ampak to ni to, so dobre in slabe stvari, a pogrešam stik s publiko, to izmenjavo energije. Kar se pa tiče studijskih snemanj, je zame skorajda boljše. Ugotovili smo, ker veliko delam za korejski trg, da se da v realnem času snemati v softver program, kot je recimo logic cubase. Nekdo mi navodila govori v slušalke, jaz to poslušam, pišem in pojem. Kot bi bila fizično tam, ampak mi ni treba biti. To se je izkazalo za dobro. Pa tudi zdaj so vsi prisiljeni v internacionalno povezovanje, ugotovili smo, da se da, če se človek potrudi. Večkrat je prišlo do sodelovanj iz tujine, kot bi verjetno bilo sicer."

Je internetna infrastruktura v Svečini že primerna za preureditev v še bolj digitalno življenje?

"S tem smo imeli na začetku težave, haha. Mislila sem, da se mi bo zmešalo. Vsi štirje smo zaradi dela potrebovali dobro internetno povezavo, na začetku ni bilo lahko. Zdaj sem kar na mobilnih podatkih in gre."

Maja Keuc
Andrej Petelinšek

Vseeno pa je tudi privilegij biti doma nekje, kjer je narava na dosegu nekaj korakov.

"Velikokrat sem se v tem času zahvalila, da smo, kjer smo, da smo na vasi, da je okoli nas veliko narave. Lahko greš na sprehod, pogled je lep, obdaja nas mir, dobesedno zen. Tudi za glasbeno inspiracijo ima Svečina neki dar, ki se ga ne da točno opisati. Težko bi karanteno preživljala v boljšem okolju."

Poleti smo vas v Mariboru slišali na Lacha festivalu. Vzdušje je bilo odlično, čutilo se je, da je treba ceniti dogodke, kot je bil ta. Po nastopu ste se še dvakrat vrnili na oder med jam sessionom. Tam se je zbralo res veliko talentiranih mariborskih glasbenic in glasbenikov, velika večina nastopajočih pa vas je ogromno časa preživela v tujini. Se strinjate, da je glasbenih talentov v Mariboru res veliko?

"Absolutno. Prav to mi je bilo na tem dogodku najbolj fascinantno. Maribor ima veliko kreativcev, ki so res visokokvalitetni in izobraženi glasbeniki. Dogodkov, kot je bil ta, je premalo. Ti ljudje se v Mariboru pogosto nimajo priložnosti pokazati, povezovati in nastopati, si tako pridobiti izkušnje. Ne vem, zakaj je vedno treba ven po izkušnje, pa čeprav tudi to toplo priporočam. Zelo pozitivno presenečena sem bila nad glasbeno kvaliteto, številnih muzičarjev od prej nisem poznala. Pa fajn je bilo, videlo se je, da nam tega manjka, lepo je bilo, da smo stopili skupaj."

Maja Keuc
Andrej Petelinšek

Pravite, da imate zdaj res odličen bend v Sloveniji. Na koncertu ste v šali dejali, da enega člana ni, ker je na bolje plačanem "špilu" v Avstriji. Je to realnost slovenske glasbene scene, da se včasih kvalitete ne ceni?

"Malo smo se pošalili. Festival, kot je bil Lacha, smo seveda podprli, to je bilo logično. Na splošno pa je svetovni, ne le slovenski problem, da se vse, kar je instant in hitro, prodaja. Vedno bo prostor za kulturo, a se zdi, da je ta le za izbrance, kot da je to smetana na torti. Velikokrat ljudje, ki se trudijo, ki vadijo, vlagajo ogromne količine časa v to, niso cenjeni. Nekateri izmed teh dobijo veliko manj priložnosti, posluha in pozornosti kot nekdo, ki za pet sekund zapleše na tiktoku in je to hitro viralno. Ampak po drugi strani smo vsi del tega, temu se moramo prilagajati in sobivati v tej kulturi. Če pa dam na tehtnico, kaj je fer in ni, pa bi se o tem lahko še pogovarjala in pogovarjala."

Tudi sami vrsto let vlagate v svoj glasbeni razvoj, te dni smo vas na družbenih omrežjih opazili, kako na tiktoku virtualno pojete z Usherjem.

"Na koncu res prideš do tega, da. Z vsemi močmi sem se borila proti temu, ampak potem vidiš, da je to normalno. Svet gre naprej, tehnologija gre naprej, časi se spreminjajo. Če ne greš s tokom sprememb, škoduješ sebi. Še vedno pa se lahko odločiš, na kakšen način boš sodeloval v tem novem svetu, kaj je tisto, kar želiš sporočati. Ni se ti treba podrediti trendom, na svoj način lahko urejaš zadeve."

Maja Keuc
Andrej Petelinšek

Koliko ljudi vas je v zadnjih tednih vprašalo, kako je na Švedskem? Koliko ste v stiku s tamkajšnjimi kolegi?

"Veliko je teh vprašanj. Tudi s kolegi na Švedskem se pogovarjam. Ko so bile meje odprte, sem bila tam. Skandinavska kultura se precej razlikuje od centralnega in južnega dela Evrope. Rekla bi, da ljudje bolj sodelujejo z vlado, nimajo odpora kot recimo pri nas. Če nekdo nekaj reče, se to spoštuje, ni vprašanj in uporov. So pa liberalci in svobodnjaki po naravi, zato po zakonih ljudem ne morejo vzeti pravice do gibanja. Na Švedskem mora vsak odgovornost sprejeti zase, to se v njihovi kulturi zelo izraža. Iz tega izvira neka severnjaška hladnost, individualizem. Če se je njihov pristop k pandemiji izkazal za najbolj moralnega, pa iskreno več ne vem pri vsej poplavi informacij in mnenj."

Koliko štajerskega temperamenta ste odnesli na sever Evrope?

"Ker sem precej prilagodljiv človek, sem se jim morda še celo preveč prilagodila. Seveda ne moreš skriti korenin in zakaj bi jih. Zdelo se mi je samo, da je edino pravilno, če že vstopam v njihov teritorij, da se naučim jezika, navad, kulture in se skušam čim bolje spojiti z njimi. Pa to ne pomeni, da zanikaš svoje korenine, ker so te dobrodošle. Zanima jih, od kod si, kaj je pri nas drugače, zanimiv si. Seveda pa nekatere stvari funkcionirajo drugače, bolj na nemški način - kar se zmeniš, drži, manj je dogovarjanj za usluge. Manj je tudi domačnosti, druženja, ki sem ga v vseh teh letih na Švedskem zelo pogrešala. Iskreno, živela bi raje v Sloveniji, ker so tu moji ljudje, a si ne bi zapirala možnosti dela v tujini, ker za svoj obstoj nujno potrebujem občutek, da lahko glasbeno rastem v smeri, ki mi je ljuba in me zanima."

Maja Keuc
Andrej Petelinšek

Česa si želite v Mariboru?

"Zadnjih šest let nisem živela v Mariboru, zato težko ocenim, kako kulturno živi mesto. Slišim pa, da cveti ravno ne in da je definitivno še prostor. Sploh za jazz, soul in podobne žanre manjka infrastrukture, klubov, kamor bi ljudje lahko hodili na jam sessione, kjer se lahko glasbeniki, instrumentalisti pokažejo. Pred kratkim sem izvedela, da v Svečini obstaja Pruh, in takšne zanimive lokacije na prostem bi se dalo izkoristiti in opremiti. Imam vizijo, da bi v Svečini naredili majhno pisarno, hiško, kamor bi povabila glasbenike s celega sveta. Ampak to je desetletni plan. Ljudje potrebujejo inspiracijo, vsem je fajn zamenjati okolje. Vsak, ki pride v Slovenijo, ne more verjeti, kako je lepo."

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta