(AVDIO) Grema na kafe z Natašo Matjašec Rošker: V Mariboru se počutim doma

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.06.2020 04:00

Z rojeno Prekmurko Natašo Matjašec Rošker, prvakinjo Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, o mestu ob Dravi, kjer živi že enajst let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ko na veličastnem odru v tujini slišiš kleno slovensko besedo, te zmrazi," o gostovanjih Drame SNG Maribor v tujini pove Nataša Matjašec Rošker.
Sašo Bizjak

Sinoči so v SNG Maribor prvič po epidemiji novega koronavirusa odprli vrata obiskovalcem. Petindvajset vstopnic je ob upoštevanju razdalje med gledalci na voljo na Malem odru. "Važno je, da predstava je. Če se umetnost ne bo dogajala, bodo ljudje našli nadomestitev," razmišlja prvakinja Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, dramska igralka Nataša Matjašec Rošker. Jeseni bo trinajst let, odkar je zaposlena v SNG Maribor, Prekmurka se je v mesto ob Dravi preselila pred enajstimi leti. Rada živi in dela tukaj, pravi. Za srečanje je izbrala Hi Ko Fi, njeno "kafe destinacijo", kjer velikokrat zaključi svoje jutranje obrede. Pila je kapučino.

O kulturi se zadnje tedne več govori. Tudi zato, ker se kulturo zapostavlja.
"Kulture imamo zelo veliko, v bistvu so nas polna usta raznoraznih kultur, od kulture prehranjevanja do ne vem kaj vse še ni kultura. Hkrati pa se v ozadju vseh teh kultur brez velikega pompa vendar zelo vztrajno ignorira, banalizira in marginalizira umetnost. To ni pojav, kar bi se zgodil včeraj ali predvčerajšnjim. To počasno potiskanje na rob traja že nekaj desetletij.  Popolnoma na dnu še nismo, ker zdaj pa že iz izkušnje vem, da pri nas zmeraj lahko gre še nižje, mislim pa, da smo dosegli tisto kritično točko, točko preloma, ko se bomo kot družba morali odločiti ali smo še sposobni užiti umetniška dejanja ali lahko prenesemo samo tržni entertaiment, šport in lahkotno pop kulturo. Moram reči, da me ne samo iritira, ampak prav žali, da se moramo umetniki nenehno zagovarjati in dokazovati upravičenost svojega obstoja in razloge svojega delovanja. "
Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-natasa-matjasec-rosker{/soundcloud}
Kako se počutite v teatru, ko je govora o reševanju gospodarstva, o vavčerjih, pri umetniških vsebinah pa se reševanje ne dogaja?
"Jaz se že nekaj časa sprašujem ali slovensko družbo umetnost sploh še zanima in kakšna bo ta ali katerakoli družba brez umetnosti in umetnikov.  Imaš ti potrebo po gledališču? Ima tvoja generacija potrebo po gledališču? Potrebo po katerikoli umetnosti? Umetniki imamo potrebo po ustvarjanju. Za to smo bili rojeni ali pa smo tako narejeni. Vendar če se moja potreba ustvarjanja ne sreča s tvojo potrebo po soočenju z  umetnostjo,  je to frustrirajoče zame in utrujajoče zate."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta