(AVDIO) Grema na kafe z Natašo Ritonija: Da ne bi šli vedno na prvo žogo

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.03.2021 04:00
Z vodjo za mednarodno sodelovanje v kabinetu župana mariborske občine Natašo Ritonija smo se pogovarjali o pripravah na Euro do 21 let v Mariboru, o sodelovanju Maribora s pobratenimi mesti in mednarodnem nastopu mesta ob Dravi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Ritonija
Osebni arhiv
"Ne želimo partnerstev na papirju, naša strategija je, da delamo s partnerji, s katerimi imamo sklenjene sporazume," o mendarodnih sodelovanjih pravi Nataša Ritonija. 
Miha Dajčman

V Mariboru se bo danes ob 18. uri s tekmo med Slovenijo in Španijo v Ljudskem vrtu začelo evropsko prvenstvo v nogometu do 21 let. S pripravami na veliko tekmovanje in aktivnosti ob njem so se na Mestni občini Maribor ukvarjali dobro leto, projekt je na občini vodila Nataša Ritonija, vodja za mednarodno sodelovanje v kabinetu župana. Z njo smo se pogovarjali dan pred začetkom prvega dela prvenstva, vse dogajanje pa trenutno zaradi okužbe z novim koronavirusom, ki je zaznamoval tudi priprave na evropsko prvenstvo, spremlja na daljavo. Pravi, da bi težko rekla, da je kofetarica. Kadar reče, da gre na kavo, s tem misli na druženje. Ko so lokali odprti, v Mariboru najraje kaj popije na terasah, ki so obsijane s soncem.

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.

Po številnih scenarijih in pripravah na Euro do 21 let se ta naposled začenja. 

"Pripravljeni smo, komaj čakamo, da se začne. Kot je Aleksander Čeferin rekel v pogovoru za nedeljsko oddajo Uvertura, ki smo jo organizirali, je Maribor najbolj nogometno mesto v Sloveniji. Ko smo se februarja lani prvič srečali na Brdu pri Kranju, si nihče izmed nas ni predstavljal, kako bo pandemija krojila priprave na prvenstvo. Mesta, ki gostimo prvenstvo, smo imela ambiciozne načrte, usmerjene v dogodke po mestu, navijaške cone, aktivacijo prebivalstva - v vse, česar zdaj ni. Zadeve smo prilagajali, spreminjali, predvsem glede na aktualno epidemiološko sliko. Večino idej smo opustili, druge so se preselile na splet. Zelo mi je žal, da bo prvenstvo, vsaj prvi del, minilo brez gledalcev. Z navijači bi mesto še dodatno pridobilo. Maribor bo zdaj postavljen na nogometni zemljevid sveta, to je nesporno, a z navijači v mestu in na stadionih bi to bilo drugače. Naša skupina je zelo močna, v Mariboru imamo srečo, da tukaj igra Slovenija, pesti bomo pa držali na kavču."

Kakšni bodo kljub vsemu multiplikativni učinki na mesto?

"Z oddajo U21 Uvertura, v kateri so sodelovali odlični gostje, smo želeli začeti dogajanje okoli prvenstva. Sicer pa smo sodelovali z vrtci in otroci so obdelali tematiko nogometa, športnim klubom v mestu smo poslali poziv, naj delijo svoje navijaške posnetke. Zelo pomembna dejavnost, ki jo pripravljamo, pa je mestna liga med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi, ki bo zapuščina prvenstva. Upam, da se bo prijela med prebivalci in dala Mariboru in mestnim četrtim dodaten nogometni naboj. Slika Maribora bo med prvenstvom šla v svet. Na zvezi pa smo tudi z Uefo, da bi za akreditirane novinarje pripravili poseben program in bi preko njihovih kanalov ljudem predstavili Maribor. Za drugi del prvenstva, od konca maja do 6. junija, imamo v načrtu aktivnosti v živo, če bo epidemiološka slika to omogočala. Razvijamo idejo o gastronomskem festivalu, ker je Slovenija letos evropska gastronomska regija. Želimo si kulinaričnih doživetij na mestnih trgih. Opustili pa nismo tudi ideje o festivalu grafitov. Ideja je, da v sodelovanju z domačimi in tujimi grafitarji polepšamo dele mesta s tematiko nogometa."

Barbara Gavez Volčjak

Kako dobro Maribor sodeluje s pobratenimi mesti, kakšni so ti stiki?

"Mednarodno sodelovanje je v zadnjem letu rahlo zastalo, vse je fokusirano na online dogodke. Želeli bi si, da bi lahko mednarodna sodelovanja dvignili na višji nivo, a za zdaj jih je bilo zelo težko izvesti. Glede sodelovanja s pobratenimi mesti smo si v preteklih letih zadali, da bi vsa partnerstva obudili. Nekatera so bila bolj intenzivna, druga manj, nekatera so skoraj že zamrla. Cilj je bil, da s štirinajstimi mestiponovno začnemo sodelovanje. To so mesta Osijek na Hrvaškem, Videm v Italiji, Sombotel na Madžarskem, Gradec v Avstriji, Kraljevo v Srbiji, Marburg v Nemčiji, Petange v Luksemburgu, Tours v Franciji, Greenwich v Angliji, Sankt Peterburg v Rusiji in Harkov v Ukrajini, na drugih kontinentih pa so Pueblo v ZDA in kitajski mesti Chongqing in Hangzhou.​​

​Želimo si kvalitetnega sodelovanja, ne želimo si kvantitete, preveč partnerstev, ki jih ne moremo ohranjati pri življenju. Sodelujemo na različnih področjih, z mesti se dogovorimo, na katerem področju je smiselno graditi sodelovanje, od kulture, mladine, gasilstva, civilna zaščite ..., z vsakim mestom skušamo najti skupne točke. Pred slabim letom in pol smo z vsemi ponovno vzpostavili stik, ko smo praznovali 50. obletnico pobratenja med Mariborom in Marburgom. Gre za zgledno partnerstvo, ki poteka na zelo različnih nivojih. Na to praznovanje smo povabili vsa pobratena mesta, vsa mesta so se odzvala, nekaterim iz različnih razlogov ni uspelo priti, a stik je bil vzpostavljen, to je bil dober začetek obuditve vseh partnerstev. Gostili smo tudi predstavnike iz Puebla iz ZDA, tam živi veliko slovenskih potomcev, tudi župan tega mesta Nick Gradisar ima slovenske korenine. V tem trenutku pa potekajo aktivnosti za to, da bi v Pueblu zasadili potomko najstarejše trte, ker v ZDA naše trte še ni."

Je najstarejša trta stvar, ki jo v tujini in tujcem tukaj najprej, najraje in najbolj ponosno predstavite?

"Absolutno je trta eden naših najbolj značilnih znamenitosti mesta, na njo smo zelo ponosni. Trenutno raste v več kot sto mestih po svetu, je ambasadorka mesta Maribor, naših dobrih vin, vinorodnega okoliša in je zelo pomembna pri mednarodnih stikih. Raste tudi v naših pobratenih mestih. Seveda pa ni trta edina stvar. Tukaj radi gostimo delegacije iz tujine in Maribor je za večino tujcev hkrati dovolj majhen in dovolj velik. Majhen v smislu, da lahko s tujimi delegacijami prehodimo mesto peš, od čudovitega parka in skozi srednjeveški del do reke Drave in Lenta. In ne pozabimo na Pohorje, ki je možnost za rekreacijo pozimi in poleti. Od dodatne ponudbe pa je izbor velikokrat zahteven zaradi odlične kulinarike in vina."

Miha Dajčman

Omenili ste investitorje. Kako jih vabite v Maribor, kaj jih tukaj zanima, kakšne so prednosti mesta?

"Veliko aktivnosti posvečamo projektu Invest in Maribor. V drugi polovici lanskega leta je bila izdana brošura, ki jo je pripravljala regionalna razvojna agencija. Zdaj nadaljujejo aktivnosti na tem področju. V Mariboru si želimo več investitorjev, več sodelovanja na področju gospodarstva. Sodelujemo s Spiritom Slovenija, Maribor se bo letos predstavil na Expu, ne le mesto, ampak Maribor kot destinacija za bodoče investitorje. Odlično smo začeli sodelovati s špansko ambasado, na njeno pobudo smo pripravili dogodek za njihove investitorje, španska ambasada se je dobro organizirala, zdaj pa potekajo dogovori in upam, da koga prepričamo, da investira v Maribor."

Pred leti je Maribor gradil mostove s kitajskimi mesti. S kom želi sodelovati to županstvo?

"Dobivamo precej prošenj za sodelovanje in partnerstva. Pri tem smo zadržani, saj se vedno vprašamo, kaj nam lahko kako partnerstvo prinese, kaj lahko prinese mestu in prebivalstvu. Ne želimo partnerstev na papirju, naša strategija je, da delamo s partnerji, s katerimi imamo sklenjene sporazume, z novimi pa zelo natančno pogledamo, kaj lahko partnerstvo pomeni. Smo odprti, a hkrati rezervirani."

Kako daleč ste s pripravami na Olimpijski festival mladih?

"Ni več veliko časa, samo še dve leti in pol. Smo v sklepni fazi podpisa pogodbe z evropskim olimpijskim komitejem in Olimpijskim komitejem Slovenije. Takšnega dogodka v Mariboru in širši okolici še ni bilo, pričakujemo okoli 3600 tekmovalcev. Ker je to festival za otroke od 14. do 18. leta, bodo v Maribor prišli tudi starši, in ker bo dogodek poleti, bo marsikdo to izkoristil za počitnice, zato si mesto od tega veliko obeta. Mesto bo polno in tega se zelo veselimo. Gre pa za izredno velik zalogaj, ki bo zahteval dobro sodelovanje različnih deležnikov."

Kakšne so vaše želje za Maribor?

"Maribor ima poseben čar. Je magnet, ljudje tukaj smo zelo veseli, odprti in družabni, hkrati pa znamo zelo hitro podleči določenemu kritiziranju. V mestu si želim več sodelovanja. Pa da se izrazim v nogometnih prispodobah: želim si več uigranosti, da ne bi šli vedno na prvo žogo, da bi se včasih za hip ustavili, razmislili, pogledali in videli širšo sliko, in potem bo žoga letela v smer, kamor si želimo."

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta