(AVDIO) Grema na kafe z Vidom Kmetičem: Mariborčani krivi, da je Tesla nekaj naredil iz sebe

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.12.2019 18:04

Vid Kmetič je pisatelj, arheolog, poznavalec mariborskih velikih in malih zgodb, je tudi Vid na oko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Prepričan sem, da bi bilo vse lažje, če bi Mariborčani bolj poznali mesto. Ne pravim, da bi ga manj šimfali, ker šimfanje je del mariborske kulture in tradicije, to mora ostati," pravi Vid Kmetič.
Sašo Bizjak

December je zanj naporen mesec, veliko časa te dni s sodelavci v Rajzefibru društva Hiša! posveča pravljičnemu Vilinskemu mestu v Mariboru. Prejšnji teden je javnosti predstavil svojo drugo knjigo Mi, otroci socializma z našega dvorišča, mariborski knjigoljubci poznajo njegov prvenec Fünfek 'ma vas rad – pa pohano tudi. Vid Kmetič je za sprehode po Mariboru ubesedil številne zanimive zgodbe o Mariboru, pisal jih je tudi za Večer v nedeljo. Med drugim je bil del ekipe arheologov, ki so raziskovali mariborsko Piramido. S Kmetičem smo se srečali v Living roomu, lokal na ta čas razkopanem Glavnem trgu je njegov najljubši v Mariboru. Pil je kavo z mlekom.

Prisluhnite podkastu na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-vid-kmetic{/soundcloud}
Za knjigo Fünfek 'ma vas rad – pa pohano tudi pravite, da je zbir nepovezanih zgodb, kaj pa vaša nova knjiga?
"Ta druga ima več koncepta in gre za kratke zgodbe, moje osebne, o odraščanju v Mariboru v sedemdesetih in osemdesetih letih. Nostalgičen sprehod skozi ta leta. Nostalgija za dobrimi starimi časi te zagrabi, ko si star blizu pol stoletja."

Očitno imate dober spomin. Kaj pa mislite o spominu Mariborčanov?
"Imajo zgodovinski spomin. Maribor je moje rodno mesto in vsakič, ko po njem iščem zgodbe, mi postaja bolj všeč. Nikjer drugje ne bi želel živeti. Ni najlepše mesto, ta titula je že oddana, je pa najbolj odpel'ano mesto na svetu. V zgodovini Maribora je toliko specifičnih stvari, ki to potrjujejo. Žal pa Mariborčani premalo poznajo zgodovinske dogodke mesta, ne mislim glavnih dogodkov, ampak tiste male, drobne dogodke."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta