(AVDIO) Grema na skajp z Ireno Polajžer: Vsak občan bo dobil odgovor

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.04.2020 18:01

Če v času epidemije koronavirusa pokličete civilno zaščito mariborske občine, boste najbrž dobili njo. Irena Polajžer je civilna zaščita, zdravstveni dom, zunanje ministrstvo, policija, inšpekcija, zaupni telefon - vse v enem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Irena Polajžer je desna roka vodje civilne zaščite, tajnica Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje MOM. 
Posnetek zaslona

V zadnjih tednih je z občani na telefonski številki civilne zaščite Mestne občine Maribor (02 220 14 28) govorila okoli 500-krat. Mariborčankam in Mariborčanom posreduje potrebne informacije, jim prisluhne in jih pomiri, tudi sredi noči. Irena Polajžer je desna roka vodje civilne zaščite, tajnica Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje MOM, na občini malo za šalo in malo zares pravijo, da je v času epidemije civilna zaščita, zdravstveni dom, zunanje ministrstvo, policija, inšpekcija, zaupni telefon - vse v enem. Od 17. marca tudi ona dela od doma, s Hočkega Pohorja. Ker je večji del dneva v hiši, ker govori po telefonu, ne vidi, kako se nekateri odpravljajo na Pohorje na rekreacijo, je pa morala neki družini pojasniti, da če so doma v mariborski občini, nekaj časa pač ne bodo šli na Areh. Tokrat je na nekaj vprašanj preko omrežja Skype odgovarjala tudi nam in ob tem pila kavo.

Priluhnite podkastu na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-skajp-irena-polajzer{/soundcloud}
Koliko klicev občanov prejmete na številko mariborske civilne zaščite na dan?
"Odvisno od dneva in od sprejetih ukrepov. Na začetku so bila vprašanja okoli zaščitne opreme, veliko podjetij se je obrnilo na nas preko te telefonske številke, tudi zasebniki in fizične osebe. Če je bilo zvečer pri poročilih povedano, da za občane veljajo novi okrepi, je jasno, da iz teh ukrepov izhajajo neke specifične situacije. Ljudje niso natančno vedeli, kaj ti ukrepi pomenijo, zato so nas poklicali za dodatno razlago. Odvisno je tudi od vremena. Če je toplo vreme, gredo ljudje ven, se rekreirajo, če je bolj hladno in oblačno, so doma in imajo več časa, več premišljujejo in pokličejo. Dnevno je povprečno 30 klicev. Morda 500 klicev v teh štirih tednih ali celo več."
Kako se znajdete v poplavi informacij in vprašanj?
"Učim se iz dneva v dan. Vprašanja so različna, pokličejo različni ljudje. Večinoma pa vseeno kličejo predstavniki rizične skupine, ki nimajo pametnih telefonov, aplikacij, do informacij ne dostopajo preko interneta. Mestna občina Maribor je pripravila odlično spletno stran covid19maribor.si, a starejši se je ne poslužujejo. Največkrat komuniciram s starejšimi, upokojenci, ki doma nimajo pomoči. V glavnem sprašujejo, kako naročiti recept za zdravila, čeprav je Zdravstveni dom Maribor pripravil številko z odzivnikom, pa tudi elektronski naslov obstaja, a nekateri imajo težave s tem. V veliko primerih sem vzela podatke in sama naročila stvari, občanom pa vrnem klic in jim posredujem podatke. Ljudje so za takšne majhne pomoči izjemno hvaležni. Velikokrat pomagamo tudi pri naročanju toplih obrokov, ker nekateri ne morejo v trgovine ali pa doma nimajo zaščitne opreme. Ljudem damo potrebne kontakte, jih pravilno usmerimo. Pred kratkim me je starejši par poklical po prejemu obroka in se iskreno zahvalil za pomoč. Dejala sta, da je bila hrana dobra, da so bile porcije velike in sta si lahko prihranila del obroka tudi za naslednji dan. V primerih, ko gre za socialne stiske, ko ljudje sami ne morejo poravnati obroka, pa jih usmerimo na objavljeno številko Rdečega križa in Karitasa. Oni imajo mrežo prostovoljcev, skupaj s sodelavci iz občine so to mrežo dobro organizirali. Pred časom so občani Maribora na dom prejeli letake z informacijami. Več ko je podatkov med ljudmi, manj je tudi klicev in nejasnosti."

Irena Polajžer
Miha Dajčman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta