Boris Sovič za Večer potrdil, da je bil razrešen

M.St, I. Se.
11.11.2021 18:26

Nekdanji mariborski župan je nov mandat na čelu Elektra Maribor začel marca lani. O njegovi menjavi se je ugibalo od poletne menjave v nadzornem svetu Elektra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Nadzorni svet Elektra Maribor je na današnji seji odpoklical Borisa Soviča z mesta predsednika uprave.  Nekdanji mariborski župan je nov mandat sicer začel marca lani, a ga očitno zaključuje že po letu in pol. Informacijo je za Večer potrdil. "Informacija je točna," nam je dejal. 

Štirje nadzorniki naj bi bili glasovali za njegovo razrešitev, dva naj bi bila proti. Odločanja o njegovem položaju sicer na dnevnem redu seje ni bilo, so se pa že zadnje dni krepile špekulacije o tem, da je njegov stolček vse bolj majav. Začasno bo kot vršilec dolžnosti Sovičev položaj prevzel predsednik nadzornega sveta Jože Hebar. Ta je bil za člana nadzornega sveta izbran na avgustovski skupščini podjetja in je bil v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred nekaj leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja na slovenskih avtocestah.

Soviču naj bi očitali, da je hčerinski družbi Elektra Oven preplačala malo hidroelektrarno v Podvelki, obenem pa prepočasno priključevanje sončnih elektrarn v sistem. Sovič je že pred današnjo sejo z dejstvi nepovezane trditve odločno zavrnil. Ob tem je pojasnil, da je treba razlikovati tržno od investicijske vrednosti elektrarne. Kot je dodal, je družba Oven Elektro Maribor za elektrarno na podlagi pridobljene cenitve ponudila ceno, ki je zanjo sprejemljiva glede na pričakovani donos.

V Elektru Maribor so pred sejo nadzornikov še zatrdili, da za prekinitev mandata ni utemeljenih razlogov, saj zahvaljujoč velikemu angažmaju zaposlenih družba že vrsto let posluje uspešno ter tudi v sedanjih epidemiološko zahtevnih razmerah zagotavlja neprekinjeno poslovanje in stabilnost oskrbe prebivalstva in gospodarstva z električno energijo. Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa zaključil s čistim dobičkom v višini 10,5 milijona evrov, kar je 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

Spomnimo: na avgustovski skupščini delničarjev je SDH zamenjal praktično vse predstavnike kapitala v nadzornem svetu, ponovno je bil imenovan le Tomaž Orešič. Novi nadzorni svet je za razliko od Borisa Soviča, člana SD, bližje trenutno vladajoči desnosredinski vladi.

Več sledi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta