Brezdomce so pogostili s kosilom

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
16.03.2019 02:04

Na pustni torek so v medgeneracijskem centru Duplek na kosilo povabili mariborske brezdomce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manuela Strmšek, vodja MGC Danica Duplek, Marjana Kalmer in Marina Toplak z nepogrešljivimi krofi
Mihela Kaloh

Pred 40-dnevnim postom, ki se je začel na pepelnično sredo in bo trajal vse do velike noči, je pustni torek še zadnji dan za zimsko pojedino. Prav takšno, kakršno so si na pustni torek omislili v Medgeneracijskem centru Danica Duplek (MGC). K prazničnemu vzdušju so v MGC s pustnim rajanjem že dopoldne pripomogli učenci OŠ Dvorjane. Medtem ko so prostovoljke in prostovoljec kuhali, pa je za domačnost s harmonikarsko vižo skrbela Marija Lavuger.
Prostovoljci v MGC so se odločili pripraviti jedi, ki so jih v teh krajih po tradiciji jedli na ta dan. Za sestavo jedilnika so določili Olgo Rapič iz Korene, vajeti projekta pa je tokrat prevzela Marjana Kalmer iz Dvorjan.
Na pečena rebra, pražen krompir in kuhano zelje ter nepogrešljive krofe so v Dvorjane povabili uporabnike mariborskega zavetišča za brezdomce. Vabilu se jih je odzvalo dvajset, ki so iz Maribora prišli v spremstvu strokovnih delavcev.
Simon Žvajkar, eden od spremljevalcev, je ob tem dejal, da se v zavetišču, ki deluje v sklopu Centra za socialno delo Maribor, z veseljem odzovejo na povabila k aktivnostim zunaj centra, saj skušajo uporabnikom zagotoviti čim hitrejšo reintegracijo v okolje. Tudi sami namreč z aktivnostmi uporabnike spodbujajo, da ostanejo aktivni in vključeni v družbo. Organizirajo kreativne delavnice, pogovorne skupine in z vsakim uporabnikom pripravijo individualni načrt za ponovno vključitev v družbo, k čemur močno pripomore tudi destigmatizacija brezdomcev. In projekti, kot je bil dvorjanski, so odličen primer tega.
Žvajkar ob tem še dodaja, da se uporabniki, zlasti mlajši in predvsem tisti, ki imajo voljo, lahko dokaj hitro vrnejo v družbo. Problem je pri starejših z zdravstvenimi težavami, kar ovira zaposlitev. Povprečna starost uporabnikov mariborskega zavetišča za brezdomce, kjer imajo na voljo 24 postelj, je 50 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta