Dan na avtobusni postaji Maribor: Trideset jih bo težko skrila

Jaša Lorenčič
06.02.2019 19:28

Mariborska avtobusna postaja bo novembra stara 30 let. Z vodjo postaje Boštjanom Zagorcem smo se sprehodili skozi njeno sedanjost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Ko so jo leta 1989 odprli - KUD Pošta je, mimogrede, intonirala tako jugoslovansko himno kot Zdravljico -, je Toti list napisal Toti vic: "Nova mariborska avtobusna postaja je za enaindvajseto stoletje - avtobusi pa za devetnajsto!" Branko Smole, predsednik skupščine Maribor Rotovž, se je na otvoritvi preroško vprašal: "Morda bo celo kdo v predvolilni ali siceršnji politično razdiralni vnemi zapisal, da gre za socrealistično megalomanijo Maribora in podobno. Kdo ve?" Toda Večer je v uvodniku z naslovom Verjeti v Maribor vseeno zapisal, da Maribor z novo postajo pridobiva samozavest.

Boštjan Zagorac, vodja avtobusne postaje Maribor: "Ko sem bil majhen, je bila ta postaja hit!"
Igor Napast

Ura dela

Na oko in čez prst, tudi če greš tja bolj poredko, se zdi, da se vseeno kaj prida ni spremenila. Da se v bistvu nikdar ni. Da je bila premalo časa "spredaj". Da je postala relikt časa, ki naj bi prišel, pa nikdar zares ni. Smole je na otvoritvi govoril o tipični mariborski razdrobljenosti, premajhni načrtnosti in odločnosti, kar da bo postaja spremenila. Morda je prav zato kmalu postala razdrobljenost tisto, kar je začelo izstopati. Sploh ko je število potnikov že zgolj mestnega prometa drastično upadlo (s 25 milijonov leta 1986 na 3 milijone leta 2013, zdaj polagoma raste).

Vožnja z avtobusom še vedno stane toliko, kot je leta 2001, zato so v Marpromu prepričani, da bi občina morala dviniti cene vozovnic.
Igor Napast

Flixbus je gonilo postaje

Zagorac je kot vodja vseeno ponosen na to, kakšna je postaja danes. "Rekel bom nežno: bilo je umazano, kriminal, droge, prostitucija. Uvedli smo video nadzor, a ni bilo dovolj, zato smo dodali še 24-urno fizično varovanje. Vedeti morate, da se zdaj tukaj dnevno obrne 6000 ljudi. Avtobusna postaja je živ organizem, na katerega se zelo nerodno gleda, ker je v bistvu biznis." Sploh od lanskega leta, ko so šle številke navzgor, glavni razlog pa so mednarodne povezave. "Flixbus?" sem ga vprašal. "To pa, da se sploh ne menimo!" so mu zažarele oči.

Glavna avtobusna postaja se v zadnjih letih spreminja na boljše.
Igor Napast
Igor Napast

Podnevi in ponoči

Zaradi nočnih mednarodnih voženj tako postaja ponoči ni več zgolj pribežališče ali zatočišče. Odprta je vso noč, zato so morali uvesti redne obhode policije, intervencije, popoldne in zvečer fizično varovanje. Celonočnih lokalov z izjemo kazinoja ni. "Če se bo nočni promet še naprej povečeval, se bo postaja spremenila. Zdaj stranišča zaklepamo med eno in peto uro zjutraj, če bo frekvenca večja, bomo morali ukrepati."

Da se ponoči dogaja, nam je v svoji "uti" potrdil dispečer Srečko Tjukajev.
Igor Napast

Žal ostalo, kar je slabo

"Ni ljudi," je včeraj preprosto skomignila Andreja iz trgovine z oblačili Mojca, ko smo obiskali lokale postaje. Dvajset let je že na postaji. "Pozna se, da ni več velikih podjetij v Melju, njihovi delavci so bili naše dobre stranke. Saj se da preživeti, a so tudi težji meseci."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta