Dobrodelni projekt z opominom: Humanitarček prejel strogo opozorilo občine

Andreja Kutin Lednik
02.10.2019 17:19

V Društvu Humanitarček so želeli popestriti klopi v mestu, a še pred projektom prejeli strogo opozorilo občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klopi iz projekta Bench Buddies (prijatelji klopi) v tujini nosijo različna sporočila.
Humanitarček

Društvo Humanitarček, ki ga vodi Ninna Kozorg, je pred časom obvestilo javnost in medije, da zbirajo haikuje, kratke pesmi, predvsem pozitivno naravnane, ki jih nameravajo zapisati na klopi v mestu. S tem posegom bi skupaj s slikarsko šolo Atilem poskrbeli tudi za nekoliko atraktivnejši videz klopi.

Presenečeni in užaloščeni

Zdi se dobronameren in dobrodušen projekt, ki bi mestu priskrbel tudi nekaj več barvitosti, ne nazadnje se je za uspešnega izkazal že v tujini. A na Mestni občini Maribor, kot kaže, ne menijo tako. Društvu, predsednici in slikarski šoli so poslali opozorilni dopis z navedbo občinskega odloka, ki prepoveduje "uporabljati urbano opremo v nasprotju z njenim namenom, jo premeščati, prevračati, poškodovati ali odstranjevati ter javne površine, infrastrukturne objekte in opremo poslikati z grafiti brez predhodnega soglasja pristojnega organa mestne uprave". V ponekod podčrtanem opozorilu so navedene tudi globe za te prekrške - od 1000 do 200 evrov za odgovornega, pač odvisno od njegovega pravnega statusa.
"V društvu smo zelo presenečeni in užaloščeni. Projekt, ki vključuje tudi celostno grafično podobo, smo občini želeli predstaviti januarja, haikuje pa smo pričeli zbirati prej. Če ne bi našli skupnega jezika z občino, bi iskali primerne klopi s pomočjo zasebnikov, pogovarjali smo se tudi z osnovnimi šolami. Kot vedno bi za mnenje povprašali tudi vse vpletene," pove Ninna Kozorog. Na poziv se je odzvalo precej ljudi, tudi pesniki in drugi prepoznavni Mariborčani. Društvo s 15-letno tradicijo je v mestu že izvedlo več projektov, uredili in namestili so tudi že prostore za izmenjavo knjig, zato jim pravila obnašanja in pridobivanja dovoljenj na javnih površinah niso neznana. "Vse skupaj je izpadlo, kot da smo huligansko društvo," zaključi Kozorogova.

Dopis je bil opozorilne narave

Od kod tolikšna zaskrbljenost zaradi projekta Klopi upanja, ki naj bi zaživel šele čez pol leta, maja 2020? In pravzaprav še nima izbranih klopi, ki naj bi jih "poškodoval", niti ni dorečeno, da naj bi šlo za občinske klopi?
Na občini pojasnjujejo, da je bil ukrep preventivne narave: "Namen našega dopisa Društvu Humanitarček in Galeriji Atilem je bil preventiven: organizatorja napovedane akcije, ki smo jo na osnovi objav na spletnem portalu in facebooku razumeli kot napoved barvanja klopi na javnih prostorih v Mariboru, smo želeli le pravočasno opozoriti, da v MOM velja odlok, ki takšne posege prepoveduje. Ker se pred objavo akcije in povabilom Mariborčanom k sodelovanju organizatorja nista obrnila na občino za preverbo možnosti posega v klopi, smo sklepali, da mogoče nista seznanjena s pogoji in prepovedmi uporabe urbane opreme." Na vprašanje, zakaj so v opozorilo poslali oster dopis, ki je bil poslan iz pisarne direktorja občinske uprave, niso pa denimo poklicali društva, na občini niso odgovorili, tudi ne na vprašanje, koliko podobnih opozorilnih dopisov je doslej že razposlala omenjena pisarna, navedli so le, da "direktor seveda vodi mestno upravo, v katero sodijo vsi uradi in inšpektorat".
Obenem z občine sporočajo, da delovanje prostovoljcev, povezanih v društvu Humanitarček, spremljajo in cenijo: "Zavedamo se, da s svojimi aktivnostmi ob podpori številnih zavzetih posameznikov blažijo mnoge socialne stiske, trkajo na vest pristojnih institucij in, ne nazadnje, vračajo vero v dobro v ljudeh. Ob tem pa podpiramo tudi vsak projekt ozaveščanja in pozitivnega komuniciranja med občani." Z društvom se bodo sestali naslednji četrtek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta