Dom Danice Vogrinec Maribor: Štirje okuženi s koronavirusom so umrli

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
24.09.2020 13:16

Direktor mariborskega doma za starejše Marko Slavič meni, da so uspeli zajeziti širjenje okužb. Covid-19 pri tem ni povišal statistične umrljivosti v njihovem domu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Slavič: "Situacija se očitno umirja in jo začenjamo obvladovati."
Tadej Regent

V mariborskem Domu Danice Vogrinec so vendarle uspeli zajeziti širjenje okužb s koronavirusom. V enoti na Taboru imajo trenutno 40 okuženih stanovalcev. Večina, 33, jih nima večjih zdravstvenih težav in so nameščeni v rdeči coni v domu. Trije okuženi stanovalci se zdravijo v bolnišnici, štirje okuženi s koronavirusom pa so umrli.

Direktor Marko Slavič ob tem pravi, da se statistika smrti iz zadnjih petih let kljub epidemiji koronavirusa ni poslabšala. V Domu Danice Vogrinec od januarja do septembra v povprečju, ki je malo pod slovenskim povprečjem, umre 50,4 ljudi, v letošnjem obdobju pa jih je 48.

Dom Danice Vogrinec Maribor
Tadej Regent

"Ob včerajšnjem odvzemu brisov nismo imeli pozitivno okuženih ne stanovalcev, ne zaposlenih, tako da se situacija očitno umirja in jo začenjamo obvladovati," je pojasnil. V karanteni ostaja še 22 zaposlenih, a nihče med njimi ne preboleva težje oblike bolezni. Nekateri so že od vsega začetka asimptomatski in sploh niso imeli nobenih značilnih simptomov. Prihodnji teden se bodo tako zaposleni iz karantene začeli vračati na delo v dom. Po mnenju Slaviča je najhujša faza že minila. Kljub temu vsi ukrepi še ostajajo. Tudi prepoved obiskov in gibanje neokuženih stanovalcev zunaj doma. V obeh enotah, tudi na Pobrežju, kjer okužb sicer ni. Bojijo se namreč ponovnih okužb, saj je asimptomatske vnose nemogoče kontrolirati.

Tudi v Domu Danice Vogrinec, na posnetku direktor Marko Slavič, se ves čas ukvarjajo s preprečevanjem okužb s koronavirusom.
Tadej Regent

Za zdaj jim je uspelo celotno situacijo v domu obvladati z lastnimi kadri. Velik problem je število zaposlenih, ki jih je treba zaradi preventivnih razlogov napotiti v samoizolacijo, in toliko zahtevnejša sama organizacija dela. To povzroča velike probleme. Nikjer ni rezervnega kadra, ne v zdravstvenem domu, ne v Univerzitetnem kliničnem centru, prepuščeni so sami sebi, pojasnjuje Slavič. So pa stanovalcem pripravljeni pomagati prostovoljci, a so pri tem previdni. Seznami prostovoljcev in upokojenih bivših zaposlenih so že, a za zdaj je ostalo le pri tem. "Upoštevati je treba, da je vsaka vključitev prostovoljcev, čeprav je dobronamerna, nevarnost za nov vnos okužbe," je pojasnil Slavič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta