Društvo za zaščito živali Maribor deluje že 51 let

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
24.11.2018 06:47

Že od leta 1967 se v Društvu za zaščito živali Maribor združujejo tisti, ki jim je mar za varstvo živali in so proti mučenju živali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S psi na pohodu
Fb Profil Društva

Društvo, ki velja za eno prvih v nekdanji Jugoslaviji, je leta 1987 ustanovilo prvo zavetišče za živali na območju Slovenije in Balkana. Danes se zavzemajo predvsem za ozaveščanje javnosti in za iskanje novih lastnikov za živali. Lani, ko so praznovali 50 let, obletnice niso na veliko zaznamovali. "Nismo nastopaški, denar in čas raje vložimo v to, da pomagamo. Tisti, ki nas poznajo, vedo, kaj in kako delamo. Pomembno nam je, da smo znani po dobrem in uspešnem delu," nam je zaupal predsednik Rok Štibler.

Ljudje, ki sodelujejo v projektu Nadzoorniki, so pri pregledu opremljeni s seznamom, na katerem so zapisani določeni minimalni pogoji, ki jih mora lastnik oziroma namestitev za žival izpolnjevati.
Facebook Društva

Društvo ni enako zavetišču

Od leta 2012 zavetišča več ne upravljajo, a imajo na istem naslovu prostore in z njim uspešno sodelujejo, ko je potrebno. "Verjetno je to razlog, da nas ljudje še zamenjujejo z zavetiščem," pove predsednik. "Velikokrat nas kontaktirajo ali nam javljajo stvari, ki bi jih morali sporočiti tja, in obratno. Poznajo nas predvsem tisti, ki so z nami že imeli stik, na primer da smo pri njih namestili kakšno žival." Odpravi teh razlik se intenzivno posvečajo, zato delajo za prepoznavnost in ozaveščajo javnost - tudi z delavnicami v vrtcih in šolah pod sloganom Zbudi se! Bodi odgovoren do živali! Tradicionalno ob svetovnem dnevu živali (4. oktobra) organizirajo pohod na Pohorje, v mestu pa tudi kakšne manjše koncerte, modne revije z živalmi ali druge promocijske dogodke.

Projekt Nadzoorniki

Društvo ima nekaj časovno omejenih projektov in nekaj takšnih, ki so aktualni ves čas. Eden teh je Nadzoorniki. "To je skupina ljudi, ki, ko dobimo v društvu prijavo, opravi preliminarni pregled. Smo vez med ljudmi in inšpekcijo. Ob sami prijavi ocenimo, kako resna je prijava in kako ravnati naprej." Nadzoorniki so pri pregledu opremljeni s seznamom, na katerem so zapisani določeni minimalni pogoji, ki jih mora lastnik oziroma namestitev za žival izpolnjevati. Ta jim pomaga oceniti situacijo.
Nato zavisi, koliko so ljudje kooperativni, in po besedah predsednika je sodelovanje v večini nemogoče - takrat situacijo predajo inšpekciji. A včasih je drugače. "Ko ljudje uvidijo, da jih ne bomo kaznovali in nimajo več napadalne vloge, se z njimi pogovorimo. Svetujemo in pomagamo jim po svojih močeh, oziroma če ne gre drugače, predlagamo, da za živali poskrbi kdo drug." Odvzem se zgodi predvsem, ko so pri lastnikih socialne težave, zaradi katerih ne morejo preskrbeti niti za sebe, še manj pa za živali, ki jih imajo sicer zelo radi. Pri namestitvi živali v nov dom, tega izberejo sami. Namestitev pregledajo, žival pa obiskujejo in spremljajo tudi po namestitvi.

Člani društva na pohodu s psmi
Facebook Društva
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta