Država mariborski občini vrnila gozdove za Kalvarijo

Jon Knez
01.07.2021 02:00
Po odpravljeni napaki je Mestna občina Maribor v neodplačan prenos prejela 48 tisoč kvadratnih metrov gozda in štiri občinske ceste na območju Kalvarije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina je dobila gozdove za Kalvarijo. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Želja Mestne občine Maribor po brezplačnem prenosu parcel na Piramidi in Kalvariji se je deloma uresničila. V neodplačan prenos je od države dobila sedem kmetijskih zemljišč in gozdov na Kalvariji v skupni izmeri 48 tisoč kvadratnih metrov. V last je dobila še štiri občinske ceste na tem območju. Kot so nam pojasnili v kabinetu župana Saše Arsenoviča, gre v bistvu za odpravo napake, saj so ugotovili, da so bila omenjena zemljišča na dan 6. aprila 1941 v zemljiško knjigo vpisana kot lastnina takratne mariborske občine. "Kljub temu je bila kasneje lastninska pravica napačno vknjižena v korist in na ime Republike Slovenije," so pojasnili na občini.

Zemljišča na vrhu Piramide, ki si jih občina že dolgo prizadeva pridobiti v last, so še zmeraj v lasti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, upravljata pa jih ministrstvo in Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov. Plato na vrhu Piramide je na osnovi občinskega odloka razglašen za kulturni spomenik. Z državo še vedno vodijo intenzivne pogovore za pridobitev zemljišč na vrhu Piramide, saj so prepričani, "da bomo z zemljišči bolje gospodarili, kot se gospodari zdaj".

Piramida
Igor Napast

Občinska vizija ureditve mariborskih gričev vključuje še Račji dvor in hipodrom Kamnica, revitalizacijo mestnih vinogradov in izgradnjo znamke "županovega vina", na platoju Piramide umestiti turistično-kulturni objekt v povezavi z ureditvijo arheološkega najdišča v izobraževalne in turistične namene ter obnova Marijine kapelice. Prav tako želijo vzpostaviti sodobne, okolju in ranljivim skupinam prijazne dostope do vrha, pri čemer se je govorilo že tudi o morebitni vzpenjači na Piramido.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta