Festival Lent: Tadej Toš v četrtek za uvod, festival predvidoma konec avgusta

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
18.05.2020 13:56

Narodni dom že ta četrtek prireja prvi stand-up s Tadejem Tošem za 50 ljudi, ki je nekakšen uvod v letošnji Lent. Ta bo obrnjen na glavo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšnih prizorov na letošnjem Festivalu Lent najverjetneje ne bomo videli. 
Igor Napast

Ker vlada od danes na javnih krajih dovoljuje zbiranje do 50 ljudi, seveda pod pogojem, da je med njimi mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo, je v akcijo stopil Narodni dom in že za ta četrtek po več kot dveh mesecih neprostovoljnega mrka organiziral prvo predstavo, stand-up s Tadejem Tošem. Ker je bila prireditev za 50 oseb takoj razprodana, so za petek že pripravili njeno ponovitev. "Izvajalci in publika so lačni prireditev in nekaj smo morali narediti. V nedeljo pripravljamo tudi prvi promenadni koncert v parku, še naprej imamo Koncerte na turnu, didžej prenos Muso rides again, naprej gremo tudi z našim komornim abonmajem. Vse, kar se da in je v skladu s predpisi, bomo delali," je povedal Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma, kjer pravijo, da bodo vestno upoštevali priporočila NIJZ "in zdravo pamet".

"Kako bolje štartati v postkoronsko življenje kot – s smehom! In to prvovrstnim, z žlahtnim podpisom stand-up mojstra Tadeja Toša! Tudi on nestrpno čaka, da znova stopi na oder, saj ga po prisilni pavzi njegov ostri jezik že krepko žuli," sporočajo iz Narodnega doma Maribor.  
Andrej Petelinšek

Množičnega Lenta ne bo

So pa ob Toševi predstavi pripisali, da gre za uvod v Festival Lent. Ta bo letos v povsem drugačni obliki, kakšni, še ni točno začrtano, imajo pa v Narodnem domu več scenarijev. Kateri bo obveljal, bo odvisno od nadaljnjih odločitev vlade. "Festival Lent imamo pripravljen, vendar jasno je, da vsaj na začetku, velika zbiranja ne bodo dovoljena, zato moramo stvari obrniti. Razmišljamo, da začnemo z majhnimi prireditvami, ki bi pomenile poletje v mestu, lahko bi jih poimenovali tudi Lent čez poletje, v zadnjih desetih dneh avgusta pa naredili večjo stvar," je razkril direktor Narodnega doma. Kako in kaj, se bodo glede Festivala Lent ta teden dogovorili tudi z Mestno občino Maribor. Rukavina sicer meni, da vliki, množični dogodki na letošnjem festivalu ne bodo mogoči, hkrati pa pričakuje, da vlada vendarle čimprej pove, kaj bo na področju kulture dovoljeno in kaj ne. "Nobenega ne bom obtoževal, da še ni usmeritev, a čas je, da o tem vendarle kaj rečejo. Veliko je ljudi, ki od kulture živi," še meni Rukavina.

Folkloristom, glasbenikom in drugim izvajalcem zunaj EU so se zaradi negotovih razmer odpovedali.
Igor Napast

S protesti žugajo tudi kulturni organizatorji

Ker zaenkrat velja, da do konca leta večji dogodki in zbiranja ljudi niso mogoči, pri mnogih organizatorjih dogodkov že vre od nezadovoljstva. Eden njih je tudi Mariborčan Igor Fekonja - Feki, ki meni, da so organizatorji festivalov grobo diskriminirani, ker da jih vlada v svojih dokumentih sploh ne omenja, ob tem pa odpira cerkve, restavracije ... "S 1. avgustom bodo, če bo v torek predlog potrdila vlada, dovoljeni turistični sejmi in poslovne konference. Na festivale, od katerih je odvisen slovenski turizem, pa so povsem pozabili," zatrjuje.
Fekonja je trenutno na čakanju, po maju, ko ne bo več državne pomoči, predvideva, da ga čaka borza. Kot pravi, tudi če bi vlada poleti dovolila prireditve denimo do 250 ali do 500 ljudi, to njemu in mnogim drugim organizatorjem ne bi pomenilo veliko, saj da so odvisni od večjih dogodkov. "Na vlado dnevno pritiskamo z elektronskimi sporočili, a odziva ni. Če nas bodo še naprej ignorirali, se bomo organizatorji prireditev v petek pridružili protestom v Ljubljani in vejati vzeli v svoje roke," še pravi sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta