(FOTO) 220 let stare hiše v središču Maribora ni več

Jasmina Cehnar
07.04.2021 16:09
Stanovanjsko stavbo v Tkalskem prehodu, ki je dolga leta prazna propadala, so porušili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnika sta statično nestabilno hišo porušila na osnovi odločbe gradbenega inšpektorja. 
Andrej Petelinšek

Trietažne stanovanjske stavbe, stare 220 let, v Tkalskem prehodu med Gosposko in Vetrinjsko ulico, ki je dajala vtis, da se seseda in je za okolico že nevarna, o čemer smo lani pisali v Večeru, ni več. Propadajoča hiša na številki 9, ki je bila že dlje časa prazna in se je prodajala, je bila v tako slabem stanju, da sta jo morala lastnika, Miroslav Dvoršak in Boris Arko, družbenika podjetja Osad za najem strojev, naprav in drugih sredstev, porušiti. "To smo naredili na osnovi odločbe gradbenega inšpektorja. Hiša je bila statično nestabilna, pri zadnjem potresu pa so se razpoke še povečale," je pojasnil Arko.

Andrej Petelinšek

Da sta morala lastnika nevarni objekt najprej zaščititi, do 1. aprila pa ga na svoje stroške še odstraniti, je potrdil tudi gradbeni inšpektorat. "V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da je objekt dotrajan in da na nekaterih delih grozi, da se bo zrušil, tudi na javno površino - Tkalski prehod," so sporočili. Ker gre za objekt v mestnem jedru, so se pred izdajo odločbe obrnili na zavod za varstvo kulturne dediščine, so pojasnili na inšpekciji, lastnika pa sta predložila poročilo o statičnem stanju objekta in kulturnovarstveno soglasje ministrstva za kulturo za odstranitev omenjene dediščine.

Hiša med Gosposko in Vetrinjsko ulico, ko je še stala.
Urban Červek
Andrej Petelinšek

Kaj bosta z izpraznjeno parcelo, še ne vesta. Arko pravi, da jo bodo najprej počistili in se nato odločili, kako naprej.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta