(FOTO) Donirana hrana v Mariboru: Lani pred uničenjem rešili in nato med ljudi razdelili 307 ton hrane

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
11.05.2023 14:04

Impozantni podatki kažejo na uspešnost projekta Donirana hrana v Mariboru: lani je pomoč vsaj enkrat tedensko prejelo 629 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsak večer sodelavci in prostovoljci karitas s petimi karitasovimi kombiji po točno določenem redu prevzemajo hrano po trgovinah in jo zjutraj razdelijo.
Sašo Bizjak

Kar 307 ton hrane (sadja in zelenjave, pekovskih izdelkov, sendvičev, drugih mesnih izdelkov, mlečnih izdelkov), ki so jo trgovine iz različnih razlogov po koncu obratovalnega časa poslale v odpis, kar pomeni, da bi romala v smeti, pa četudi je večinoma povsem neoporečna in primerna za zaužitje, je lani 42 prostovoljcev in sodelavcev Nadškofijske karitas Maribor zvečer prevze(ma)lo v 30 trgovskih centrih v Mariboru in jo naslednje jutro razdelilo med pomoči potrebne. Večinoma prejemnike socialnih transferjev, upokojence z nizkimi pokojninami, zaposlene z nizkimi dohodki. Vsaj enkrat tedensko je celo leto donirano hrano prejemalo 235 družin in posameznikov, to je skupno 629 oseb. Vrednost prejete in razdeljene hrane je ocenjena na 733 tisoč evrov. Letos so zbrali in razdelili že 90 ton hrane.

Pomoči potrebnih je po besedah Branka Mačka veliko.
Sašo Bizjak

Vsak večer prevzemajo hrano in jo zjutraj razdelijo

Impozantni podatki kažejo uspešnost projekta Donirana hrana v Mariboru. S projektom so pred desetimi leti začele članice mariborskega Lions kluba Zarja, ki so sprva s svojimi vozili prevzemale donirano hrano v enem trgovskem centru. Ko se je akciji pridružilo še nekaj drugih trgovin, je izvajanje za krajši čas prevzel Center za socialno delo Maribor, nato pa so se lionistke pred sedmimi leti povezale z Nadškofijsko karitas Maribor, ki je tudi sama že vse od svoje ustanovitve zbirala donirano hrano (kruh v pekarnah Center in Zenit in prehranske izdelke v Leclercu).

Sašo Bizjak

Pod okriljem mariborske karitas se je projekt Donirana hrana izjemno razmahnil - število vključenih trgovin in trgovskih centrov so iz sedmih povečali na 30 trgovin (po tri so trgovine Mercator, Spar, Tuš, dva Interspara, enajst trgovin Hofer in osem trgovin Lidl); poleg že omenjenih Leclerca in obeh pekarn. Vsak večer sodelavci in prostovoljci karitas s petimi karitasovimi kombiji po točno določenem redu prevzemajo hrano po trgovinah in jo zjutraj razdelijo. Dnevno prevzamejo do 850 kilogramov živil, kar omogoča, da po naprej določenem fiksnem razporedu vsak dan prejme donirano hrano 35 družin in posameznikov.

Predstavniki mariborskih Lions klubov Zarja, Piramida in Maribor in Zveze Lions Klubov, distrikt 129, so za uspešno izvajanje projekta Donirana hrana predali 4500 evrov donacije.
Nadškofijska karitas Maribor

Predstavniki mariborskih Lions klubov Zarja, Piramida in Maribor in Zveze Lions Klubov, distrikt 129, so se zahvalili Nadškofijski karitas Maribor za uspešno izvajanje projekta Donirana hrana in jim zanj predali 4500 evrov donacije. Uspešen projekt finančno podpirajo Mestna občina Maribor, Fiho in Zavod za zaposlovanje v okviru programa javnih del. Stroški projekta (stroški dela in drugi stroški - gorivo, elektrika, ogrevanje, hlajenje ...) so lani znašali 86 tisoč evrov.

Projekt želijo še razširiti

Nadškofijska karitas Maribor pa si želi projekt še razširiti. Tako so se prijavili na javni razpis ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za nakup hladilnika za hitro ohlajanje hrane, v prihodnosti si želijo prevzemati tudi že pripravljeno kuhano hrano v gostiščih ter kuhinjah različnih ustanov.

Sašo Bizjak

Projekt Donirana hrana se v okviru slovenske Zveze Lions klubov, distrikt 129, izvaja v 52 krajih po Sloveniji, v Mariboru daleč najbolj uspešno. V Sloveniji se skupno zbere okoli tisoč ton hrane, ki se jo razdeli med več kot tri tisoč uporabnikov. Poleg humanitarnega pomena projekta je vredno opozoriti tudi na njegov ekološki, trajnostni vidik: tisoč ton dobre, užitne hrane namreč namesto v smeteh konča na krožnikih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta