(FOTO) Festival, o katerem največ govorijo. Energičen, pisan in vesel

Jon Knez
01.07.2021 16:25
Otvoritev tradicionalnega, 33. Folkarta, ki ga zastopajo folklorne skupine iz Češke, Bolgarije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Folkloristi bodo plesali še do sobote. 
Sašo Bizjak

Otvoritev Folkarta je bila danes dopoldne na Glavnem trgu v Mariboru. Predstavile so se skupine iz Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke in Srbije. Festival je poleg bolgarskega folklornega plesnega ansambla Sredets iz Sofije otvoril ansambel Akcus Seljo iz Sarajeva. Njihov vodja Dževad Kordić je pred nastopom dejal, da je to že njihov tretji nastop na Folkartu, in izpostavil, da gre za enega najboljših festivalov v folklorni sferi. "Folkart je festival, o katerem največ govorimo. Vsa druženja v prejšnjih letih so nam dala ogromno spominov," je poudaril.

Folklorni ansambel iz Sofije Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Alenka Klemenčič, producentka in tako imenovana mama Folkarta, je pojasnila, da je koronačas zelo otežil organizacijo festivala, a so ga kljub temu z voljo in strastjo izpeljali. "Vse skupine pokažejo kaj novega in res vsi imajo neverjetno energijo, kar nam daje užitek, ko jih gledamo na nastopih," je poudarila in v zaključku pozdravnega nagovora dejala, da bodo vse skupine pokazale tisto, kar Folkart je - energičen, pisan in vesel.

Folklorni plesni ansambel Akcus Seljo iz Sarajeva. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Po Bolgarih in Bosancih so nastopili še Čehi s folklornim ansamblom Kyov iz Moravske in Srbi z ansamblom narodnih plesov KUD Sevojno. Po uradni otvoritvi so iste skupine nastopile še na Trgu Leona Štuklja, v prihodnjih dneh pa bodo poleg prej omenjenih trgov še v Mestnem parku, v Miklavžu, Lenartu in Slovenj Gradcu. Domači predstavnici, Akademska folklorna skupina Študent in glasbeni sestav iste skupine, sta na sporedu jutri na Trgu Leona Štuklja in v Mestnem parku ter na zaključku Folkarta, ki bo v soboto, na zadnji dan Festivala Lent, ob 20. uri v dvorani Union.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta