(FOTO) Ganjen do solz in s Kekčevim klobukom: Predsednik uprave Nove KBM v Mariboru prejel slovensko državljanstvo

Denis Živčec Denis Živčec
03.08.2023 11:47

Američan, predsednik uprave Nove KBM, je postal državljan države, ki mu je, kot pravi sam, povsem ukradla srce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Johnu Denhofu so njegova partnerica Melita Pipuš in prijatelji pripravili presenečenje pred mariborsko upravno enoto. Tekle so tudi solze. 
Osebni Arhiv

Slovenci smo dobili novega sorojaka. Njegove korenine segajo globoko v ameriški Michigan, kjer njegova družina še vedno živi, sam pa si je novo življenje ustvaril v Mariboru, mestu, v katerega je, kot pravi sam, povsem zaljubljen. Tudi zato, ker se je v njem srečno zaljubil. Američan John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, ki so mu v okviru skupine OTP zaupali tudi vodenje združenih bank Nova KBM in SKB, je včeraj na mariborski upravni enoti zaprisegel kot slovenski državljan in prejel tudi slovensko državljanstvo. Bančnik, ki v zadnjih letih goji tudi veliko simpatijo do stand up komedije, kjer mu v okviru šova Autsajderji pravijo kar Bankster, je v Sloveniji že šesto leto, postopek urejanja državljanstva pa je trajal leto dni.

John Denhof je februarja prevzel vodenje združenih Nove KBM in SKB pod okriljem bančne skupine OTP. 
Sašo Bizjak

Zanj zelo pomemben dan je pričakal poln čustev, ob prevzemu dokumentov je stekla tudi kakšna solza. "Na slovensko državljanstvo sem izjemno ponosen, saj se z državo, mestom in ljudmi že dolgo čutim tesno povezanega, tukaj si želim tudi dolgoročno ostati," pravi Denhof, ki je med drugim v postopku moral pridobiti tudi potrdilo o nekaznovanosti. Pravi, da se bo zmeraj spominjal presenečenja, ki so mu ga pripravili njegova partnerica Melita Pipuš in prijatelji.

Ponosni novopečeni Slovenec z michiganskimi koreninami.
Osebni Arhiv

"Pred upravno enoto so me pričakali s slovensko zastavo, zastavico 'I Feel Slovenia' in simpatičnim Kekčevim klobukom, ki so mi ga posadili na glavo. Tudi nazdravili smo, a pravo praznovanje mojega novega državljanstva šele prihaja, saj so ljudje trenutno na dopustih," pripoveduje. Tekoče ob angleščini govori nemško in špansko, slovenščina se mu zdi težek, a fascinanten jezik in vsak teden veliko truda vlaga v to, da je v njej bolj vešč. "Zelo zahtevna je, ker spada v povsem drugo jezikovno skupino kot angleščina, nemščina in španščina, zato je težko najti vzporednice. A moji nameni, govoriti jo kar se da tekoče, so zelo resni," dodaja. Ima tudi najljubšo slovensko besedo. "Sladoled," se nasmehne.

John Denhof je letos že drugo leto zapored kot del ekstravagantne stand up skupine Autsajderji skupaj z Borom Greinerjem, Filipom Flisarjem, Marcosom Tavaresem in 6Pack Čukurjem blestel na Festivalu Lent. 
Marko Pigac/pigac.si

Odkar so mu v okviru skupine OPT zaupali vodenje združenih Nove KBM in SKB, dva dni v tednu živi tudi v Ljubljani, a ostaja zapisan Mariboru, ki mu bolj "paše na dušo, pa tudi bolj zelen je". Slovenijo je že dodobra raziskal, saj se ukvarja z gorskim kolesarstvom, navdušuje ga narava ob Soči. Pošali se tudi, da je trenutno bolj Slovenec od svoje Melite, saj je pred dvema letoma že osvojil Triglav, kar njej še ni uspelo, a se nameravata na slovenskega očaka povzpeti v kratkem. Načrtujeta trudi "tradicionalni" slovenski poletni dopust na Hrvaškem? "Niti ne, veliko potujeva po ZDA, najina naslednja destinacija pa bo Sarajevo," še pove novopečeni Slovenec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta