(FOTO in VIDEO) Iz Petrolovega skladišča v Račah izlitje večje količine naftnih derivatov. Kaj pravijo pri Petrolu?

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.03.2023 10:30

Nevarne snovi je, kot kaže, zadržala novejša biološka čistilna naprava. Podrobnejša pojasnila, kako se lotiti nadaljnje sanacije in kakšna je škoda, bodo na voljo po analizah strokovnih služb, inšpekcije in vodovarstvenikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koliko litrov dizla je steklo v občinsko biološko čistilno napravo, ki stoji na obrobju Krajinskega parka Rački ribniki-Požeg, še ni znano.
Sašo Bizjak

Po za zdaj še neuradnih informacijah je iz Petrolovega skladišča naftnih derivatov v Račah iztekla večja količina teh derivatov. Koliko, za zdaj še ni znano, jasno pa je, da je gorivo pred iztekom v okolje zadržala biološka čistilna naprava. Tam pravkar poteka črpanje nevarnih snovi, v zraku je vonj po nafti. 

Sašo Bizjak

"Pri izvedbi rednih jutranjih monitoringov na čistilni napravi so upravljavci ugotovili večjo prisotnost naftnih derivatov. Jaz sem poklical na 112 in tako smo obvestili Regijski center za obveščanje, nato je stekel celoten protokol.​ ​Ugotovili smo, da gre za naftni derivat večjih količin. Pristopili smo k sanaciji s poklicno gasilsko enoto. V tem času so nas kontaktirali iz skladišča goriv Petrola v Račah, da so imeli nek neljubi dogodek in da če bi preverili, kaj se dogaja na čistilni napravi. Mi smo že vedeli, kaj se dogaja, le povzročitelja nismo poznali. Ponudili so nam pomoč pri sanaciji, ki smo jo sprejeli. In z ustreznimi vozili prečrpavamo naftni madež," je pojasnil Sebastijan Soršak, podžupan v funkciji župana občine Rače-Fram.

Na kraju dogodka ob čistilni napravi so policisti, okoljski inšpektor, poklicni gasilci, vzdrževalec čistilne naprave, režijski obrat občine Rače-Fram in Komunala Slovenska Bistrica.
Sašo Bizjak

Podrobnejša pojasnila, kako se lotiti nadaljnje sanacije in kakšna je škoda, bodo na voljo po analizah strokovnih služb, inšpekcije in vodovarstvenikov. Po naših neuradnih podatkih naj bi sicer pri Petrolu zaprli rezervoarje, a je v sistemu te snovi toliko, da se še vedno izteka.​ Ali je prišlo do izlitja v okolje? "Po prvotnih informacijah videti ni. Čistilna naprava je zadržala vsaj glavnino. Počakati moramo na mikroanalize," odgovarja Soršak. Koliko meni, da je izteklo, ne upa ugibati. "Težko bi rekel, ali je izteklo sto ali tisoč ali večtisoč litrov. V kanalizacijskem sistemu so naftni derivati še vedno prisotni in se še vedno iztekajo v čistilno napravo." Uradno, kdaj je prišlo do izlitja iz obrata, ni obveščen. "Kličejo pa nas občani, da je v naselju Žabnik, ki je neposredno ob Petrolu, bilo že včeraj popoldne zaznati vonj po nafti."

Koliko litrov dizla je steklo v občinsko biološko čistilno napravo, ki stoji na obrobju Krajinskega parka Rački ribniki-Požeg, še ni znano.
Sašo Bizjak

Pri Petrolu so na naše novinarsko poizvedovanje odgovorili, da je na lokaciji Skladišča naftnih derivatov Rače včeraj, 15. marca v popoldanskih urah, prišlo do politja dizelskega goriva. Kolikšne količine so iztekle, niso odgovorili tudi ne, kaj se zgodilo. "Takoj po prepoznanem dogodku smo pristopili k reševanju nastale situacije, aktivirane so bile ekipe za neprekinjeno poslovanje, steklo je obveščanje skladno z zakonodajo. O dogodku smo obvestili tudi regijski center za obveščanje in pristojne inšpektorje. Reševanje in sanacija dogodka po pravilih stroke poteka že od včeraj. Na lokaciji so prisotne vse pristojne interne in zunanje službe. Jutranje ugotovitve so nakazale možnost prehajanja derivata izven Petrolovega skladišča, zato smo o tem nemudoma obvestili tudi predstavnike občine. O obsegu morebitne škode na okolje je v tem trenutku preuranjeno sklepati," so zapisali. "Razmere so že od začetka prepoznanega dogodka pod nadzorom, skladišče obratuje normalno," so še dodali.

Neuradno smo izvedeli, da se že od sredinega popoldneva v Petrolovem skladišču ukvarjajo s črpanjem. Tam bi  naj izlito vso noč črpali v več cistern po 25 kubičnih metrov, zato so lahko manjšo tudi hitro poslali na lokacijo čistilne naprave. V obratu v Račah se sicer skladiščijo neosvinčeni motorni bencini, dizelsko gorivo, ekstra lahko kurilno olje in aditivi. 

Sašo Bizjak

Na kraju dogodka ob čistilni napravi so policisti, okoljski inšpektor, ki je po naših podatkih tudi obiskal Petrolov obrat, poklicni gasilci, vzdrževalec čistilne naprave, režijski obrat občine Rače-Fram in Komunala Slovenska Bistrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta