(FOTO in VIDEO) Joj, v kuhinji gori: Na dnevu odprtih vrat PGD Brezje tudi o tem, kako pogasiti kuhinjski požar

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.10.2024 12:18

Prostovoljno gasilsko društvo Brezje je organiziralo dan odprtih vrat, PGD Maribor-mesto pa jim je odstopilo avtomobilsko lestev s košaro, s katero si lahko obiskovalci z višine ogledajo okolico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Prostovoljno gasilsko društvo Brezje je danes organiziralo dan odprtih vrat, ki poteka vse do 17. ure. Pri gasilskem domu v Brezju na Dupleški cesti 35 so pripravili med drugim demonstracijo in preizkus gašenja kuhinjskega požara, ki bo potekala do 13. ure, med 14. in 16. uro pa se jim bo pridružil tudi reševalec na motorju. 

So pa morali brezjanski gasilci danes tudi izvoziti, a na srečo njihovo posredovanje ni bilo potrebno. Kot nam je povedal predsednik društva Danilo Malajner, je močno počilo na območju Surovine, vendar se je ob prihodu na lokacijo izkazalo, da pomoči gasilcev ne potrebujejo.

Oskar Neuvirt iz PGD Malečnik, je na dnevu odprtih vrat poskrbel za spektakularno demonstracijo, kako nepravilno z vodo pogasiti v ponvi goreče olje. In opisal več načinov, kako se pravilno lotiti gašenja kuhinjskega požara. "Gorečih maščob ne smemo škropiti z vodo, saj se voda v hipu spremeni v paro in olje špricne iz posode," tako Neuwirt.

Gregor Grosman

Lahko uporabimo pokrovko, vendar je ne smemo takoj odstraniti, ampak malce počakati, da se temperatura v posodi zniža pod 400 stopinj Celzija. "Če bomo prehitro odstranili pokrovko, lahko na novo zagori." Vendar bodite previdni pri rokovanju s pokrovko, še pojasni in svetuje, da jo primete s pomočjo krpe. Ko smo že pri krpi, lahko prek posode poveznemo tudi mokro krpo ali brisačo ter počakamo, da ogenj zaduši. Pri tem velja, da krpo ali brisačo predhodno ožamemo. 

Gregor Grosman

Najbolje pa je uporabiti riž ali moko. "To so stvari, ki jih ima vsakdo pri roki v kuhinji," razlaga izkušeni gasilec, a izpostavi, da je takšno gašenje namenjeno zgolj v primeru požarov, ko je ogenj še majhen. V kolikor bi denimo zgorel liter olja, ko na primer pečemo krofe, pa moramo uporabiti gasilni aparat, ki pa ga, kot opažajo gasilci, marsikdo nima doma. Za vse opisane načine gašenja kuhinjskega požara pa velja, da moramo ugasniti številnik. V kolikor tega naredimo, se bo olje vžigalo še naprej. 

Gregor Grosman

Neuwirt opozori tudi, da se olje ne vname v trenutku. "Gospodinja se zlače, če reče, da je samo za pet minut k sosedi skočila. Nič se ne bo zgodilo v petih minutah." Kot varne izpostavi indukcijske plošče, uporaba plinskih štedilnikov je bolj nevarna, še bolj pa plošče klasičnih električnih štedilnikov. 

Gregor Grosman

Olje se vname pri temperaturi 400 stopinj, pri kuhanju, ko v igri niso maščobe, pa je najbolj nevarno goveje meso. "Če ga pozabimo, lahko zagori do 90 centimetrov visoko. Loj zagori. Svinjska krača, svinjska maščoba ne gori tako intenzivno, zgolj 10 do 15 centimetrov. Fižol zogleni, sploh ne gori, krompir enako," našteva sogovornik.  

Gregor Grosman

PGD Maribor-mesto je kolegom v Brezju odstopilo avtolestev s košaro, s katero si lahko obiskovalci z višine ogledajo okolico, otroci pa bodo prišli na svoj račun na velikem napihljivem igralu, prav tako si bodo lahko ogledali gasilska vozila prostovoljnega gasilskega društva in njihovo opremo.

Gregor Grosman

Na ploščadi, kjer sicer potekajo treningi mladih gasilcev in tudi tistih, ki so že dosegli status veteranov, stoji še specialno vozilo Unimog za gašenje gozdnih požarov. 

Gregor Grosman

Za gurmanske užitke je poskrbelo prijateljsko društvo PGD Ižakovci, ki so predmestje Maribora prišli s svojimi domačimi dobrotami, na dnevu odprtih vrat pa gostijo tudi članice društva upokojencev Brezje-Dogoše-Zrkovci, članice ročnodelskega krožka BREZA, ki so pripravile razstavo svojih izdelkov. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta