(FOTO in VIDEO) Mariborska Stara trta gre tudi na Japonsko

Nina Ambrož Nina Ambrož
09.03.2019 09:48

Tradicionalna in vselej dobro obiskana prireditev danes na Lentu v Mariboru okrogla v več pomenih - štirideseta in vesela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Eno najbolj pomembnih opravil v vinogradu - rez trte, je danes v Mariboru bilo okroglo v več pomenih. Prvič, zgodila se je 40. rez Stare trte na Lentu, in drugič, dogodki, ki so povezani z vinom, pogosto povzročajo okroglo voljo, torej dobro voljo zaradi rahle vinjenosti. Ob 11. uri se je na Lentu v Mariboru začela tradicionalna prireditev ob rezu Stare trte, najstarejše trte na svetu. Prireditev je tokrat bila obsijana, vreme je sončno in relativno toplo, če primerjamo z lani, ko je v Mariboru deževalo, ali z letom 1929, ko je bilo minus 20 stopinj Celzija. Kulturno-etnografski program je potekal v družbi mestnega viničarja, vinskih kraljic, pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci, Akademsko folklorne skupine Študent in drugih.

Sašo Bizjak

Župan napovedal lepši Lent in vino za vse

Na prireditvi, ki jo pripravi Zavod za turizem Maribor-Pohorje, nikoli ne manjka župan Maribora, saj mu pripada status gospodarja Stare trte. Letos je gospodarjenje prevzel župan Saša Arsenovič in dejal, da je to ena bolj prijetnih zadolžitev županovanja. "Stara trta ponazarja, da so močne korenine temelj za razvoj družbe," je izpostavil trtin zgodovinski, promocijski, turistični in povezovalni element. Poudaril je, da bo Stara trta že prihodnje leto umeščena v lepše okolje, ker občina načrtuje ureditev Lenta. Napovedal je še, da bodo vino Stare trte - modre kavčine, v prihodnje lahko pili tudi tisti, ki niso del protokolarnih zadev. Doslej so namreč kapljice tega vina bili deležni zlasti pomembneži ob posebnih protokolarnih dogodkih. Po novem bi naj bilo vino širše dostopno.

Osem prejemnikov cepičev

Od obrezovanja trte saj sta močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta. Tokrat so cepiče prejeli Občina Ravne na Koroškem, občina in župnija Razkrižje, Kasaški klub Ljutomer, Društvo vinogradnikov Ribnica na Dolenjskem, hrvaško mesto Osijek, nacionalni park Inuyama na Japonskem, vinograd pri Stuttgartu v Nemčiji in Monošter na Madžarskem.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta