(FOTO in VIDEO) Na kolesih, koleščkih vseh vrst po cestah Maribora. Parada gibanja brez motorja

Branka Bezjak Branka Bezjak
22.09.2024 20:02

Na tradicionalnem dogodku ZZrolano mesto je kakšnih 600 udeležencev prevozilo 15 kilometrov dolgo pot na površinah, ki so sicer v prvi vrsti namenjene avtomobilom. Dober zaključek Evropskega tedna mobilnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Površine, sicer namenjene jeklenim konjičkom, so zavzeli ranljivejši udeleženci v prometu.
Sašo Bizjak

Dogodek je že devetnajsto leto v sodelovanju s partnerji pripravila Zdrava zabava - Univerzitetna športna zveza Maribor. Znova se je pokazalo, da je to vedno bolj dogodek, ki združuje vse generacije, od tistih, ki le občasno sedejo na kolo ali si nadenejo rolerje, do tistih, ki to počnejo bolj resno. Začetek in zaključek letošnjega dogodka je bil pri Ledni dvorani, kjer je ne nazadnje tudi lažje parkirati. Od 14. ure je za zabavo in animacijo skrbelo podjetje Arbadakarba s Ptuja, nakar se je po krajšem ogrevanju ob 16. uri krenilo na pot. Po Cesti zmage do velikega krožišča na Ljubljanski, potem na Trg revolucije in od tam na Pobrežje ter čez dvoetažni most, pa po centru in nazaj na izhodišče preko Glavnega mostu. 

Četudi ne gre za tekmo, je pred startom čutiti nemir. 
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Pisana množica udeležencev je tudi letos sledila tovornjaku z glasno glasbo, ki je vodil kolono in obenem opozarjal nanjo. Znane popularne skladbe so udeležence kar vabile k petju in miganju v ritmu. Med vožnjo mimo stadiona Ljudski vrt pa je bilo treba pred himno NK Maribor še vzklikati: "Maribor, šampion!" Dogodek torej ni bil namenjen le preizkušanju fizičnih sposobnosti, ampak tudi glasovnih in plesnih spretnosti. Mesto je bilo tako ponovno za dve uri nekoliko bolj živahno, glavni namen prireditve pa je sicer promocija zdravega načina življenja. Zato tudi ne pobirajo prijavnine, da bi se je udeležilo čim več ljudi. Za udeležence je privlačno tudi to, da se lahko izjemoma vozijo po površinah, ki so prvenstveno namenjene avtomobilom. Tu in tam je bilo sicer opaziti nejevoljo kakšnega voznika, ki je moral par minut počakati, da je množica šla mimo, a v glavnem so jo vsi sprejemali z odobravanjem. 

Animatorji so skrbeli za dodatno zabavo.  
Sašo Bizjak

"V organizacijskem timu je okoli 50 ljudi. Zlasti so pomembni redarji na kolesih, ki zapirajo stranske ceste, da kdo ne zapelje v množico. In seveda nam zmeraj pomagajo policisti in reševalci, brez njih ne gre," pravi Maja Tasič, predstavnica Zdrave zabave. Zaradi varnosti je dogodek zmeraj v nedeljo, ko je na ulicah manj avtomobilov. Četudi je vse skupaj precejšen organizacijski zalogaj, so odločeni nadaljevati. "Dogodek moramo organizirati vsaj še prihodnje leto, ko bo 20.," je še dodala Maja Tasič, zadovoljna z udeležbo in potekom dogodka.

Sašo Bizjak

Poleg tega da je bilo izhodišče drugo, letos tudi ni bilo postanka, kar je pomenilo, da se je nekoliko manj ljudi odločilo pot prevoziti z rolerji in so raje izbrali kolesa, četudi so potem številni ugotavljali, kako fino se je z rolerji voziti po lepem asfaltu, na cesti. Res pa je, da previdnost nikoli ni odveč, kajti hitro lahko naletiš na nepričakovano luknjo ali odtočni kanal. Tu in tam se je torej vseeno zgodil kakšen padec, tudi zaradi gneče med množico udeležencev. Kolona se je namreč premikala počasi, saj se je prilagajala tistim na rolerjih in najpočasnejšim, a večjih poškodb ni bilo opaziti.  

Z malo pomoči se daleč pride. 
Branka Bezjak
Sašo Bizjak

Tudi letos so prevladovali družine z otroki, pari, starejši in mlajši posamezniki, še en štirinožec je bil vmes. Veliko se jih vrača vsako leto, nekateri so bili prvič. "Od prijateljev, ki so bili na tem dogodku že večkrat, sva slišali, da je fino, in sva s hčerko prišli. Super vzdušje je in res je fino, ker sicer nimaš možnosti toliko prevoziti na rolerjih," je povedala Mojca Sagadin. Čeprav so nekateri pogrešali postanek, so se prav vsi uspešno vrnili na izhodišče. Za vse, ki bi morda omagali, je bil tudi tokrat na voljo vlakec Jurček. "Dobro je, da se spodbuja rekreacija, tudi drugačna vrsta premikanja po mestu. Vidimo, da sploh ni tako težko brez avta prevoziti toliko kilometrov, samo potruditi se moramo in spremeniti svoje razmišljanje, da nam ni treba za vsak najmanjši premik uporabiti avtomobila," se je ​Jure Podlesnik s komentarjem še nekoliko dotaknil aktualne debate o zapiranju središča mesta za avtomobile. 

Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta