(FOTO in VIDEO) Neurja v Mariboru in okolici: "Ne utegnemo opraviti vsega dela ..."

V Slovenski Bistrici in Sveti Trojici odkrite strehe, drevesa padla na stanovanjske objekte. Nočno nevihtno dogajanje je prizadelo tudi omrežje Elektra Maribor. Brez električne energije okoli 11. ure več desettisoč odjemalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V Mariboru se je močno stemnilo, nato pa vlilo z drobno točo in sunki vetra. Na terenu so vse ekipe Gasilske brigade Maribor. "Na enkrat niti ne utegnemo vsega dela opraviti. Največ je podrtih dreves in črpanj vode, nekaj je odkritih streh in nagnjenih dreves. Prizadeto je celotno območje mesta Maribor," je za Večer povedal Marjan Fekonja, vodja izmene gasilske brigade. Ceste je zalila voda. Bralci sporočajo, da so ponekod zaradi obilice vode le s težavo prevozne. V Mestnem parku še niso uspeli odpraviti posledic in odstraniti dreves neurja pred 12 dnevi, ko je današnje neurje ponovno polomilo drevesa v parku. Po naših podatkih sta padli dve večji drevesi in štiri manjša. 

Delavci Nigrada so odstranjevali polomljene veje s pločnika in kolesarske steze na Titovi cesti, nasproti nakupovalnega središča Europark. Drevo je padlo na pločnik Ulice Pariške komune, na jugovzhodnem delu bloka Ljubljanska ulica 33. Glavni most je bil poplavljen, saj v odtoke ni mogla odtekati takšna količina vode, zato so se morali vozniki z avtomobili umikati lužam ali upočasniti vožnjo, če niso hoteli poškropiti pešcev. Povsod po mestu so na cestah in pločnikih ležale odlomljene veje. Veter je prevračal reklamne panoje, potrgal zaščitne cerade in prevrgel celo kovinsko ogrado na Trgu Leona Štuklja, kjer v okviru OFEM-aj potekajo tekme košarke 3x3.

Igor Selan
Igor Selan

Že prej je nočno nevihtno dogajanje prizadelo tudi oskrbno območje družbe Elektro Maribor, predvsem na območju Slovenske Bistrice in Ptuja. A je številka odjemalcev brez napajanja z električno energijo z dopoldanskim neurjem se območno razširila in narasla na okoli 33.500 odjemalcev. Tako je Elektro Maribor opisal stanje ob 11. uri na spletni strani.

Gregor Grosman

Gregor Grosman

Igor Selan
Igor Selan

"Trenutno imamo pet dreves, ki so padla na pet stanovanjskih objektov, dve drevesi na gospodarska objekta, nekaj streh je odkritih, drevesa so padla ne ceste, ponekod so brez električne energije. Najbolj je bil prizadet pas od Keblja preko Zgornje Ložnice, Slovenska Bistrica, Spodnja Polskava in Videž. Intervencije so v teku," je pojasnil strokovni sodelavec za zaščito in reševanje Branko Hojnik. Na terenu delajo prostovoljci PGD Slovenska Bistrica z osrednjo enoto, ki je enota širšega pomena in še šest od devetih prostovoljnih gasilskih društev. Še kako prav jim v tem poletju pride lani nabavljena nova 32 metrska avtolestev. Hojnika skrbi, kaj bo še današnji dan prinesel. Doslej so že zabeležili več kot 23 prijav dogodkov, pred tednom dni, 19. julija, je bilo intervencij 65. 

Klobasa: Odkrilo je skoraj polovico strehe na hlevih domačije Švarc

Tako silovitega neurja tudi starejši občani Svete Trojice ne pomnijo. Močan veter s hudimi nalivi in točo je zjutraj povzročil razdejanje in škodo. Trojiški župan David Klobasa je povedal, da je bilo najhuje je bilo v Zg. Senarski, kjer so strahoviti sunki vetra med drugim odkril skoraj polovico strehe na hlevih domačije Švarc in v okolici podrli še veliko drevja. Domačija Švarc je utrpela velikansko škodo, odpravljanje posledic neurja pa bo dolgotrajno.

Na domačiji Švarc je odkrilo polovico hleva.
Občina Sveta Trojica

Na vseh vpadnicah v Sv. Trojico je bilo podrto veliko drevja,tako da je bil dostop v občinsko središče povsem onemogočen. Poškodovanih je bilo več električnih drogov, eden je tudi padel, pri vstopu na avtocesto proti Mariboru oziroma Lendavi v Senarski pa je močan veter poškodoval semaforje. Dež je napolnil vse vodotoke, ki so se marsikje razlili tudi na njivske in travniške površine, precej škode v kmetijstvu pa je vnovič nastalo tudi zaradi toče.

Že pred koncem neurja so na prizadeta območja odšle vse razpoložljive enote Civilne zaščite in prostovoljnih gasilskih društev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta