(FOTO in VIDEO) OFEM uradno odprt, v Ljudskem vrtu zagorel ogenj miru

J.K., Gr.G.
23.07.2023 20:30

Olimpijski plamen je prižgal Tim Marovt, igre otvorila predsednica Nataša Pirc Musar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Dolgo pričakovani Olimpijski festival evropske mladine (Ofem) se je s spektakularno otvoritveno slovesnostjo tudi uradno pričel. Na rekordno hitro razprodani otvoritveni slovesnosti je reprezentante v tekmovalni teden pospremilo več kot 200 nastopajočih, med njimi Joker out, Orkester slovenske vojske, Raiven ter več kot 5.000 gledalcev.

Slavnostna otvoritev se je pričela s slovensko himno in dvigom slovenske zastave. Sledila je zaprisega prostovoljcev, atletov, sodnikov in trenerjev, ki so se pred občinstvom zavezali, da bodo sledili vsem pravilom in olimpijskim vrednotam.

Andrej Petelinšek

Prižig bakle predstavlja uradni začetek letošnjega OFEM-a, tlela pa bo do sklepnega dejanja, 29. julija, ko bo štafeta predana naslednji državi gostiteljici. Olimpijski ogenj je slavnostno prižgal Tim Marovt, skulpturo, kjer bo za čas festivala gorel ogenj pa je zasnovala Greta Godnič. Sestavlja jo 11 delov, ki obdajajo plamen in predstavljajo 11 športnih panog OFEM-a.

Olimpijski festival evropske mladine ali kako so obljube postale resničnost

Več kot 3600 športnikov iz 48 držav bo torej tekmovalo v enajstih športnih panogah, tri - ulična košarka 3x3, gorsko kolesarstvo in rolkanje - bodo na Ofemu v Mariboru izvedene premierno. Pred pričetkom mladinskih olimpijskih iger so o organizaciji in pričakovanjih spregovorili župan mariborske občine Saša Arsenovič, predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Spyros Capralos, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac in predsednica koordinacijske komisije Evropskega olimpijskega komiteja Guro Lium.

Andrej Petelinšek

Župan je dejal, da se sanje danes uresničujejo. "Kot nekdanji tenisač in dolgoletni športnik verjamem, da se bodo športniki na Ofemu marsikaj naučili. Šport nas uči, da nikoli ne izgubiš. Ali zmagaš ali pa se nečesa naučiš. Pri Ofemu smo tako zmagali, kot se tudi veliko naučili. Zmaga je to, da smo danes tukaj," je dejal. Omenil je tudi, da je otvoritvena slovesnost na stadionu Ljudski vrt primer in priložnost, da bi v prihodnosti na stadionu lahko izvajali tudi dogodke, ki niso povezani s športom.

3600 športnikov se je od športne vasi do Ljudskega vrta sprehodilo v sprevodu. Na fotografiji priprave ekip pred povorko. 
Andrej Petelinšek

Bobinac je pri zahvali zaslužnim izpostavil vlogo medijev, ki da so pomemben most med športniki in gledalci. "Brez medijev informacije o takšnem dogodku ne bi prišle v javnost," je dejal. Poudaril je tudi, da bistvo tekmovanja niso medalje, temveč izmenjava izkušenj in učenje od drugih športnikov. Dejal je, da ni bil zaskrbljen niti skeptičen, ko še pred dvema mesecema ni bilo zagotovljeno vladno financiranje Ofema: "Vedel sem, da bo prevladal razum. Smo se pa zelo angažirali in stvari pojasnili na način, da so nas razumeli."

Da je bil župan Arsenovič prva oseba, ki jo je spoznal pred dvema letoma, potem ko je bil izvoljen na mesto predsednika Evropskega olimpijskega komiteja, je povedal Capralos. "Tedaj je obljubil, da bodo pripravili fantastične igre. Dve leti kasneje čutimo, da so njegove obljube postale resnične," je dejal. Nadalje je povedal, da bodo tekmovali sijajni mladi športniki, nove panoge pa da bodo dodana vrednost. Dejal je tudi, da so rekviziti in scenografija na festivalu narejeni iz reciklažnih materialov in okolju prijazni.

Andrej Petelinšek

Guro Lium je pohvalila dosedanje delo organizatorjev. "Lahko bi rekli, da je organizacija iger morda najboljša doslej," je izrekla pohvalo Mariborčanom. Največji izzivi so po njenih besedah v logistiki, pri transportih med prizorišči. "Kolikor sem seznanjena, vse poteka v redu. Hrana je dobra, dovolj je je. Organizacija deluje zelo obetavno. Upam, da bodo v prihodnjih dneh dobra tekmovanja," je še dejala Norvežanka.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta