(FOTO in VIDEO) Soki in 150 bobnarjev streslo Maribor: Rock'n'roll je še vedno živ

Jon Knez Jon Knez
08.09.2024 21:05

Marko Soršak - Soki je deset let dobrodelnega projekta obeležil s spektaklom na Glavnem trgu. Prišlo je veliko znanih slovenskih glasbenikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soki je na Glavnem trgu zbral več kot 150 bobnarskih prijateljev. 
Andrej Petelinšek

Že drugi vikend zapored je bilo središče Maribora polno. Včeraj Balet pod zvezdami, danes popoldan bobnarski spektakel. Okoli 150 bobnarjev je z Markom Soršakom - Sokijem na čelu bobnalo na tuje in slovenske rock komade. Na Glavnem trgu se je zbrala množica ljudi. Prišlo je mlado, staro, družine.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinšek

Vzdušje je bilo pravo, rockersko. Kot se za imena, ki so ob bobnarjih nastopila, spodobi. Bobnarjem so se na odru pridružili številni slovenski glasbeniki: Tomi Meglič iz Siddharte, Grega Skočir iz Big Foot mame, Ditka, Tine Matjašič iz Alo!Stari, Buda iz Elvis Jacskon in člani skupin Čudežna polja, Leonart, Happy Ol' McWeasel, Yu generacija in The Rocktors. Dogodek je imel tudi dobrodelno noto. Soki je namreč proslavil deseto obletnico akcije 20 za 20, v okviru katere je z glasbili obdaril že 130 osnovnih šol. Tudi zdaj so zbirali denar. 

Začelo se je s Sokijevimi navodili bobnarjem in z zgodbo, kako se je navdušil nad bobni. V mladosti si je ogledal film Terminator 2 in slišal pesem You Could Be Mine skupine Guns N' Roses. "To je obrnilo moje življenje na glavo. Po 33 letih borb, vztrajanja, garanja sem danes tukaj s 150 prijatelji, publiko in Mariborom. Ta dogodek delam tudi zato, da skregane ljudi spravim na kup, da najdejo rešitev za naprej. Maribor ima močno kulturno dediščino." 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Z Rocktorsi so najprej zaigrali We Will Rock You, takoj je sledila I Love Rock'n'roll. Nato so se na večnadstropnem odru zvrstili glasbeni gosti. Zaključili so s Higway To Hell in, jasno, You Could Be Mine. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Najprej na lonce, nato ga je oče peljal k Sokiju

Tomas Jelenc, ki je začel bobnati zaradi Sokija, je dejal, da mu je projekt v velik navdih, saj da pomaga šolam in učencem približati glasbo. Dvanajstletni Ivo Miklavc pa je povedal, da so se na nastop temeljito pripravili. "Soki nam je poslal pesmi in videe in na podlagi tega smo individualno vadili. Zelo rad bobnam. Ko sem bil mlajši, sem bobnal na lonce, potem pa me je oče vpisal v bobnarsko šolo k Sokiju. Če upoštevamo lonce, bobnam že devet let," je dejal šaljivi deček. 

Bobnarji so bili vseh generacij. 
Andrej Petelinšek
Dogodek je bil tudi dobrodelen.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Soki je, preden je šel na oder in prevzel taktirko, rekel, da bodo pravi občutki šele prišli. "Moram se zadržati, da ne priteče kakšna solza. Veseli me, da je Maribor stopil skupaj, da smo lahko naredili tako lep dogodek za vse nas. Ne gre samo za glasbo, temveč tudi za dobrodelnost. Uspelo mi je zbrati sredstva za deset novih šol, ki jih bom obdaril z inštrumenti. Zdaj je šol s podarjenimi glasbili 130, ampak gremo naprej," je dejal. Zahvalil se je glasbenim kolegom, da so prišli in podprli projekt. O bobnarjih pa dejal, da jih je tu več kot 150 vseh starosti in da prihajajo iz vse Slovenije. "Sodeluje tudi vsaj 20 bobnarjev, ki so začeli igrati bobne prav zaradi projekta 20 za 20. Posebej za to je iz Kanade prišel deček Maj. Prišli so tudi bobnarji iz tujine. Kaj se bo zgodilo na odru, pa še sam ne vem," je dodal.

Naslednjič 150 kitaristov in vokalistov

In kaj o spektaklu in akciji pravijo slovenski rockerji? Domačin, frontman mariborskega benda Alo!Stari Tine Matjašič, ki je zapel himnično  lokalpatriotsko Vse bi dal, je dejal, da je poleg vsega drugega zelo vesel, da se je lahko srečal z glasbenimi kolegi. "Videti toliko bobnarjev na kupu je čudovito. Saj poznamo tisto, da bobnarji 'kao niso muzičarji', haha. Imam pa zanimivo anekdoto. Soki je bil prvi človek, ki je našemu bobnarju pomagal priti do dobrega seta bobnov. Marko je bil naš velik navdih. Glede sporočila dogodka pa bi rekel, da je rock'n'roll še vedno živ."  

Tine Matjašič iz Alo!Stari je zapel Vse bi dal.
Andrej Petelinšek
Tomi Meglič iz Siddharte
Andrej Petelinšek
Grega Skočir iz Big Foot Mame
Andrej Petelinšek

Tomiju Megliču, ki je zapel Siddhartino Na soncu, se je zdelo fascinantno, koliko bobnov je bilo na kupu, saj da so to najglasnejši inštrument. "Doslej nisem imel možnosti slišati 150 bobnarjev hkrati. Bobnarji so zelo pomembni. Pevci in kitaristi imamo ogromno manevrskega prostora za napake, če pa se zmoti bobnar, se to takoj sliši. Bobnarji v rock bendih najbolj vadijo. Koliko vaj je bilo potrebnih, da jih danes tukaj bobna 150 ... Zelo pomembna je dobrodelna nota pa tudi, da mladi dobijo zagon, ko vidijo in slišijo tak spektakel. Najbolj pomembno je, da jim približamo glasbo."

Grega Skočir je dejal, da ko je prejel Sokijev klic, ni niti za sekundo okleval. "Zelo me zanima, kako bo videti, ko jih 150 tolče, eden pa poje. Je drugače, ampak zelo zanimivo. Če se malce pošalim, lahko kak bend, ki išče bobnarja, pride sem in izžreba nekoga. Želim si, da bi enkrat nastopil še s 150 kitaristi ali celo vokalisti," je sklenil. 

Dogodek je v sodelovanju s Sokijevo bobnarsko šolo in Factumeventom organiziral Narodni dom Maribor. Častni pokrovitelj je bila Mestna občina Maribor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta