(FOTO in VIDEO) Spremljevalno dogajanje nogometnega prvenstva U21 v Mariboru: Posadili drevesa in risali grafite

Miha Dajčman
02.06.2021 16:00
Del zapuščine evropskega nogometnega prvenstva do 21 let sta tudi drevored v Kajuhovi ulici in prostor za grafitiranje pod krožiščem na Lackovi cesti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostor za stenske kreacije so umetniki dobili na Lackovi cesti. 
Igor Napast

Z jutrišnjim srečanjem polfinala evropskega prvenstva do 21 let med Španijo in Portugalsko bo tekmovalni del velikega dogodka v Mariboru zaključen, ostala pa bo zapuščina tekmovanja, pravijo na Mestni občini Maribor. Del te zapuščine sta tudi novi nasad dreves v Kajuhovi ulici in legalna stena za grafite pod krožiščem na Lackovi cesti, ki je tudi prvi uresničen projekt, izbran od občank in občanov v okviru participativnega proračuna.

 

Drevesa pensilvanskega jesena za nogometne ekipe

Šestnajst dreves za šestnajst udeleženk evropskega prvenstva do 21 let, ki se izteka, so danes opoldne simbolično zasadili župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič, predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović in predstavnica Evropske nogometne zveze (UEFA) Joanna Greene. Pensilvanski jeseni, izbrani skladno z arboristično stroko, so bili zasajeni pod okriljem projekta Air2play (zrak za igro, op. p.), sofinancirala jih je tudi Uefa. Akcija ponazarja trajnost. "Vesel sem, da pri športnih projektih ne gre le za šport, ampak se dopolnjuje tudi z drugimi družbenimi vplivi. Zasajevanje dreves ima globoko sporočilnost," je dejal Arsenovič. Greenejeva je dejala, da ji je žal, da se mariborski del tekmovanja izteka, Mariboru in mariborskemu športu je zaželela veliko sreče.

Šestnajst dreves za šestnajst udeleženk evropskega prvenstva do 21 let so simbolično zasadili župan MOM Saša Arsenovič z vodstvom MOM, predsednik NZS Radenko Mijatović in predstavnica Uefe Joanna Greene.
 
Igor Napast

Od 29. maja pod krožiščem na Lackovi cesti poteka graffiti jam, od sobote je precejšen del sten tam že opremljen z murali in drugimi stenskimi poslikavami, ki so jih ustvarili mladi lokalni grafitarji in otroci. Ustvarjalne delavnice za otroke na vadbenem tako imenovanem grafiti poligonu v izvedbi mladih avtorjev športnih poslikav bodo potekale še v petek, danes pa so si prostor ogledali tudi predstavniki MOM, NZS in Uefe, dogodek pa so pod organizacijo MKC Maribor popestrili mlada plesalca in reper Tropski. Ker je bilo v okviru participativnega proračuna izglasovano, da se stene pod krožiščem na Lackovi cesti namenijo poligonu za mlade grafitarje, je bilo to danes tudi uradno obelodanjeno in označeno z napisom. Da je to velika stvar za Maribor, je dejala Marja Guček, direktorica MKC Maribor.

Sredi junija mestna nogometna liga

"Danes smo šport povezali z zelenjem in trajnostjo, nato tudi z barvami, kreativnostjo, odprtostjo in svobodo. Zdaj lahko svoje ideje ustvarjalci tudi legalno pokažejo. Vidimo odlična dela, zgodba se je šele začela," je dejal Arsenovič in nato enega od muralov zaznamoval z napisom MI <3 MB <3 NAS, še pred tem pa se je umetniku, ki je poslikavo ustvaril, v šali opravičil, da jo bo "uničil".

Saša Arsenovič je na enega od muralov na steni za legalne grafite pod krožiščem na Lackovi cesti zapisal MI <3 MB <3 NAS, še pred tem pa se je umetniku, ki je poslikavo ustvaril, v šali opravičil. 
Igor Napast

"Odprtost za vzpostavitev dialoga s predstavniki grafitarske subkulture bo dolgoročno izboljšala kakovost življenja v mestu, omogočila spodbujanje konstruktivne grafitarske kulture in estetsko poživitev dela urbane vedute mesta," si nadejajo na občini.

Po graffiti jamu bo v Mariboru v okviru dogajanja ob (in po) Euru do 21 let med 12. in 19. junijem nogometna liga Maribora, v kateri bodo sodelovale ekipe krajevnih skupnosti in mestnih četrti iz občine, izvajali pa naj bi jo tudi v prihodnjih letih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta