(FOTO) Janša o pekrskih dogodkih: Maribor se je junaško uprl

Jasmina Cehnar
22.05.2021 21:00
Na državni slovesnosti v Kadetnici so se pekrskim dogodkom poklonili s koncertom in nagovorom predsednika vlade Janezom Janšo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Po dopoldanski slovesnosti v spomin na 30. obletnico pekrskih dogodkov, ki jo je organizirala Mestna občina Maribor, udeležili pa so se je borci, veteranske in domoljubne organizacije ter osrednji govornik predsednik republike Borut Pahor, se je v mariborski Kadetnici zvečer odvila še ločena državna proslava oziroma koncert Big Band Orkestra Slovenske vojske s pevkama Majo Keuc in Ano Bezjak. Slovesni govornik je bil predsednik vlade Janez Janša, prireditve, ki jo je spremljal tudi postroj gardne enote, se je v sicer številčno skromnem občinstvu udeležil še obrambni minister Matej Tonin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, mariborski župan Saša Arsenovič, nekaj državnih poslancev in mestnih svetnikov.

Tadej Regent

Več kot "dogodki"

Janša je v svojem nagovoru povedal, da pekrski dogodki niso zgolj dogodki, pač pa uvertura vojne za Slovenijo, prvo merjenje realne moči med Slovenijo in Beogradom oziroma med slovensko teritorialno obrambo in policijo na eni ter jugoslovansko armado (JLA) na drugi strani. Izpostavil je, da je bilo že veliko prelitega črnila, zakaj se je jugoslovanski poskus razpustitve centra za obrambno usposabljanje odvil ravno v Mariboru in ne na Igu, kjer je mlada država prav tako novačila prve nabornike. "Kasneje je postalo jasno, da je JLA Maribor izbral zaradi napačne ocene. Smatrali so, da je Maribor eden od centrov jugoslovanskega delavstva in da bodo ljudje podprli to, da se s silo zatre osamosvojitvene težnje Slovencev. Namesto tega se je Maribor junaško uprl," je povedal in izpostavil, da je vprašanje, ali bi se lahko, če Mariborčani ne bi šli na ulice in ustavili okrepitev JLA iz kasarn, izteklo brez večjih žrtev.

Tadej Regent
Tadej Regent

Mokra vaja za junij in julij

Eden od razlogov za izbiro Maribora pa je bil, tako Janša, glede na pozneje videna obveščevalna poročila JLA, tudi ocena, da ima kontraobveščevalna služba JLA v strukturah slovenske državne in lokalne oblasti toliko svojih pripadnikov, da bodo lahko situacijo obvladali. "Ni jih bilo toliko, kot so računali, kljub temu pa so ti omogočili, da je prišlo do vpada v mariborsko občino in zajetja pokrajinskega poveljnika TO (Vladimirja Miloševiča, op.p)  in drame, ki smo jo reševali tako, da je Slovenija zaprla osnovno infrastrukturo objektov JLA, se začela pogajati in potem, ko so vojašnice ostale brez osnovne logistike, s pogajanji dosegla izpustitev obeh zajetih častnikov TO." Vse to je bila "mokra vaja za junij in julij, ko se je vojna v polnem obsegu tudi dejansko začela," je še dejal premier in svoj govor zaključil z "naj živi svobodna in demokratična Slovenija".

Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta