(FOTO) Kako poteka obnova Vojašniškega trga v Mariboru: Najprej Tri babe, šele nato trg

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
10.09.2020 06:00

Po ponovljenem javnem naročilu za gradbenega izvajalca so se dela, ki bodo Vojašniški trg preobrazila v urejeno pešcono, vendarle začela. Vinogradniški muzej se bo odprl predvidoma novembra, Sodni stolp spomladi 2021.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objekt Tri babe so očistili gore smeti in ga olupili do zidov. Ti bodo arheologom razkrili zgodovino, gradbincem pa statične pomanjkljivosti, ki bodo projekt podražile.
Andrej Petelinšek

Ne le Glavni trg, Maribor v svojem strogem jedru kmalu dobi še en prenovljen mestotvorni prostor. Kot pešcona bo namreč v novi podobi zaživel tudi bližnji Vojašniški trg na Lentu. Po ponovljenem javnem naročilu za gradbenega izvajalca so se dela tam nedavno vendarle začela. Na trgu, kjer zaradi predhodnih arheoloških izkopavanj že več let zeva gradbena jama, so se najprej lotili rekonstrukcije propadlega gostišča na Vojašniškem trgu 3, nekoč imenovanega Županova gostilna, ki mu v okviru projekta pravijo Tri babe. Delavci so ga očistili gore smeti, odstranili njegovo streho in ga olupili do golega zidovja, kar bodo sčasoma preobrazili v vhod lutkovnega gledališča z barom, teraso za pogostitve, recepcijo, garderobo in sanitarijami.

Ko stene "visijo v zraku"

A že na začetku del so - kot je pri starih stavbah skorajda pravilo - naleteli na težave. Nekatere stene v kleti objekta namreč, kot se je izrazil Teobald Pajnik, iz projektne pisarne MOM, "visijo v zraku" in jih bo treba podbetonirati, sicer bi se ob nadaljnjih izkopih, ki so predvideni na nižji točki, kot so ti stari zidovi, porušile. "To pomeni dodatna dela in podražitev projekta, po moji oceni za pol milijona evrov. Ker pa smo v ponovljenem postopku javnega naročila projekt dobili ceneje, imamo nekaj rezerve," je dejal sodelavec projektne pisarne.

V kleti Vinogradniškega muzeja so proti pričakovanjem lahko ohranili stari tlak in s tem prihranili nekaj denarja. Tam bodo sanitarije, degustacijska soba in predstavitev vinskih sort, ki rastejo v Sloveniji.
Andrej Petelinšek
Restavracija vhodnega portala v Vinogradniški muzej.
Andrej Petelinšek

Majhen objekt, velike težave

Dela na samem Vojašniškem trgu, kjer bodo menjali kanalizacijo, plinovodne, vodovodne in telekomunikacijske napeljave, trg nivelirali ter položili nov tlak in umestili urbano opremo, za zdaj stojijo. Na vrsto pridejo šele, ko bodo pri Treh babah opravljena največja dela. Tovornjaki in druga težja mehanizacija lahko namreč do tega objekta dostopajo le preko Vojašniške ulice in trga, ki morata zato na začetek obnove še počakati.

V kleti Vinogradniškega muzeja nameščajo sanitarije.
Andrej Petelinšek

Sodni stolp gre po planu

Vse pa gladko teče v Sodnem stolpu, kjer so že vgradili inštalacije in talno gretje v pritličju, kmalu se bodo lotili izgradnje stopnic v prvo etažo stolpa in preboja do zunanjega avditorija lutkovnega gledališča. Na koncu stolp dobi tudi novo fasado. Našli so originalna vrata stolpa, ki bodo z obnovo posebej izpostavljena in na ogled. "Spodnji avditorij bo v stilu amfiteatra, nad prvim nadstropjem pa bo tudi galerija. Tam bo možnost razstav, simpozijev. V pritličju, kjer je prostor za sto ljudi, pa bodo lahko kabaret, jazz koncerti in podobno," je pojasnil Pajnik in pokazal na veličastne stropne loke v pritličju Sodnega stolpa in njegovo impozantno streho.

Najdlje je projekt vzpostavitve Vinogradniškega muzeja, kjer pa so imeli veliko težav. Dodatno so morali zagotoviti statično sanacijo zidov, urediti morajo še meteorne vode, ki zalivajo objekt ob vsakem večjem neurju.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta