(FOTO) Kruh, jajca in meso so še vedno na mariborski tržnici

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.02.2022 05:45

Del prodajalcev iz mlečno-mesnega paviljona ponovno prodaja na Vodnikovem trgu, a v lesenih hiškah in iz svojih kombijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko kupca izgubiš, ga težko ponovno pridobiš, izpostavljajo prodajalci na mariborski tržnici, kjer je bilo včeraj bolj klavrno.

Igor Napast

Potem ko ni uspel dogovor o podaljšanju najemnega razmerja med lastnikom objekta, podjetjem Inversio gradnje, in občinskimi Mestnimi nepremičninami in so prodajalci mlečno-mesni paviljon na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu zapustili, je včeraj del prodajalcev iz paviljona ponovno prodajal na tržnici. Več jih bo z domačo ponudbo na tržnici v petek in soboto.

Po trinajstih letih prodaje mesa, perutnine, jajc, mleka in mlečnih izdelkov, testenin, kruha in pekovskih izdelkov v zaprtem paviljonu, zastekljenem s temnim steklom, so se bili prodajalci primorani na hitro preselili in ločiti. Glede na ponudbo bodo nekateri prodajali iz lesenih hišk, postavljenih v neposredni bližini paviljona, del prodajalcev pa iz svojih kombijev in zabojnikov. V treh od šestih postavljenih lesenih hišk je že mogoče kupiti domači kruh, domača jajca, testenine, pekovske izdelke, tudi pakirane mesnine.

Kupci presenečeni in razočarani

Tri kmetije - Brdnik, Gorjup in Bandur - so se organizirale in kljub težavam, predvsem časovni stiski in dokaj majhnim lesenim hiškam za njihovo bogato ponudbo, pripeljale pridelke in izdelke ter odprle prodajno mesto. "Katastrofa za Maribor, to lahko zapišete," je bila nad zaprtjem paviljona razočarana prodajalka Tatjana Augustinovič. Včerajšnja slaba prodaja jo je še dodatno potolkla. "Boriti bi se morali v Mariboru za svežo in domačo hrano, od tega živijo kmetije in družine. Tukaj pod nadstreškom smo umaknjeni in slabo vidni. Hiške so majhne, tudi varne niso, bojimo se vlomov," je pripovedovala sicer vedno optimistična Augustinovičeva.

Igor Napast

Da je pokriti prostor za prodajo mesa, kruha, mlečnih izdelkov, perutnine, jajc ter bio in ekoloških proizvodov zaprl vrata, so bili presenečeni nekateri, sicer med tednom že tako maloštevilni kupci. "Ni tako luštno, kot je bilo v paviljonu, kjer sem jih najprej iskala," je povedala Mariborčanka, ko je kupovala domačega piščanca iz proste reje. Kmetija Hudin je včeraj edina prodajala sveže meso na tržnici.

Kmetje združujejo močiin se povezujejo

Igor Kokot in Damir Babič sta te dni mesarski poklic zamenjala za monterskega: "Nameščamo vitrine, priklapljamo hladilnike, urejamo delovne pulte, da bo v petek vse pripravljeno," je povedal Babič med držanjem vrtalnika. Mesarija Babič in Perutninarstvo Kokot sta namreč združila moči in prodajni zabojnik, za katerega sta odštela več kot deset tisoč evrov, še pripravljata.

Damir Babič in Igor Kokot sta te dni mesarski poklic zamenjala za monterskega.

Igor Napast

V petek bodo kupcem na voljo tudi kruh in pekovski izdelki Pekarne Strnad, ko bo kombi optimalno urejen za prodajo. Več prodajalcev iz mlečno-mesnega paviljona bo na tržnici v petek in soboto. V hiškah bodo s ponudbo Eko kmetija in sirarstvo Kekec, Domačija Meznarič s ponudbo svinjskega mesa in izdelkov, Nuška Sergo z bio prašičjim in bio ovčjim mesom ter Patricija Šenekar s ponudbo ekološke kozmetike, zelišč in čajev. Le Mesarija Čas se je začasno s svojo ponudbo preusmerila na Malo tržnico, a se vrnejo, obljubljajo.

Igor Napast

Jezni zaradi reševanja prostorske stiske zadnji trenutek

Takšna rešitev je začasna, je obljuba vodstva Mestnih nepremičnin. Konec februarja naj bi stal začasni montažni objekt na zgornjem platoju tržnice, kjer ob petkih prodajajo tudi ekološki kmetje. "Začetek postavljanja je predviden v prihodnjih dneh. Smo namreč v fazi nabave. Velik bo 15 krat 15 metrov, tako da bodo v njem lahko dobili prodajno mesto vsi dosedanji prodajalci v paviljonu," pojasnjuje Nataša Matijevič, vodja tržnic pri Mestnih nepremičninah.

Nekateri prodajalci so jezni zaradi reševanja prostorske težave zadnji trenutek, posledice najbolj občutijo prav oni, ki niso malo plačevali za najem prodajnega mesta v paviljonu, pravijo, mesečno tudi do tisoč evrov s stroški. Ker imajo nekateri že izkušnje s selitvami na tržnici, povedo, da ko enkrat kupca izgubiš, ga težko ponovno pridobiš, vsekakor pa traja nekaj časa, da se kupci navadijo na novo lokacijo. Upajo, da bo glede na smolo, ki se drži osrednje mariborske tržnice, tokratna obljuba držala. Kupcem pa že zdaj sporočajo, da so ob prodajalcih sadja in zelenjave na Vodnikovem trgu še vedno tudi prodajalci mesa, piščancev, jajc, kruha, testenin, suhih mesnin, mleka in mlečnih proizvodov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta