(FOTO) Kulturni center Pekarna bi preselili na območje MTT-ja v Melju

Ana Lah
24.04.2021 02:00
Celovita obnova Pekarne na sedanji lokaciji bi zahtevala velik finančni vložek, ugotavljajo na mariborski občini, zato razmišljajo tudi o možnosti, da bi vsebinam in programom Pekarne namenili del kompleksa nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) v Melju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulturni center Pekarna leži med Jezdarsko ulico in železniško progo. Foto: Rene STRGAR
Rene Strgar

Kulturni center Pekarna ob robu Magdalenskega parka je otok alternative, prostor, kjer se je razvila subkultura, je zatočišče za marginalizirane skupine, ki so sicer potisnjene na rob družbe. "To je edinstven prostor, ki se ga ne ceni dovolj," razmišlja Darjan Lorenčič, predstavnik društva Brutal Partyzan. "Tukaj sem imel tudi sam prvič priložnost organizirati koncerte. In to je bistvo Pekarne: mladim daje možnost za razvijanje talentov, kreativnosti, ki je sicer v potrošniško naravnani družbi ne bi imeli," pravi Lorenčič. In kako je koronakriza vplivala na delovanje društev znotraj alternativnega kulturnega središča v Mariboru, ki letos praznuje svojo 27-letnico?

Darjan Lorenčič: "To je edinstven prostor, ki se ga ne ceni dovolj." Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Renovacija dvoran, honorarci brez dela

Društvo Indijanez je ostalo brez lastnih prihodkov, kar jim je sicer zraven razpisov predstavljalo stabilen vir financ, pove vodja društva Ramiz Derlić. "Morali smo se znajti, poiskali smo si sponzorje in druge vire financiranja. Ampak še bolj kot ekonomska plat bo posledice pustil kreativni manko," pove Derlić. Kar se da, izvajajo preko spleta, prostore pa koristijo za fotografiranje. Indijanez sicer redno zaposluje devet ljudi, kot je dejal Derlić, pa so brez dela ostali honorarni sodelavci, tehniki, ozvočevalci in umetniki, ki sicer z njimi sodelujejo.

Bojan Jerković, predstavnik društva Alternativna glasbena delavnica Gustaf Maribor, je dejal, da imajo sicer vsako leto januarja zaprto zaradi vzdrževalnih del, kar pomeni, da so lansko leto delovali februarja do marčevskega lockdowna, poleti so delovali, kolikor so lahko do ponovnega zaprtja oktobra. "Delovanje smo preusmerili k videovsebinam, pogovorom in manjšim koncertom …" razlaga Jerković in doda, da so vzpostavili produkcijski prostor na podstrešju in to bo zagotovo ostalo tudi za čase brez omejitev.

Bojan Jerkovič: "Delovanje smo preusmerili k videovsebinam, pogovorom in manjšim koncertom …" Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Derlić pripomni, da so tudi oni izkoristili zaprtje za renovacijo, v mansardi MKC-ja delajo večjo večnamensko dvoranico, ki bo služila uprizoritvenim umetnostim, gledališki ter lutkovni skupini. V prihodnosti razmišljajo o vpeljavi hibridnega modela - da koncert ali delavnico v živo prenašajo tudi po spletu.

Pekarna
Igor Napast

Odpuščanja v hostlu

Direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Marja Guček je povedala, da so izvajanje programskih aktivnosti prilagodili že lansko leto. "Na primer Galerija Media Nox ima spletne razstave, ampak te ne morejo dolgoročno nadomestiti obiskov galerij, tudi obiskov šolskih skupin zdaj ni. MKC Črka prav tako izvaja spletne bralne klube, objavlja videopoezijo ..." je razložila Gučkova in dodala, da so podporne pogovorne skupine za mlade prav tako preselili na splet.

Marja Guček
Igor Napast

​Kolikor se da, so izkoristili tudi javni prostor - izvedli so na primer plakatno akcijo, ki je sprehajalce po mestu vabila, da preberejo pravljico tako, da se sprehodijo od enega plakata k drugemu. "Če smo lahko izvajanje programskih aktivnosti prilagodili situaciji, pa se posledice najbolj čutijo v Hostlu Pekarna. Zaradi dolgotrajnega zaprtja je hostel imel v letu 2020 za kar 62 odstotkov manj gostov kot v letu 2019, kar se žal pozna tudi pri zmanjšanem številu zaposlenih v hostlu," je poudarila Gučkova.

Glede financiranja ves čas v karanteni

"Glede financiranja je Pekarna tako ali tako ves čas v karanteni," se pošali Derlić v odgovoru na vprašanje, ali bo katero društvo ali organizacija morala zapreti svoja vrata. "Večinoma bazira naše delovanje na prostovoljskem delu, veliko pa pripomore tudi to, da stroške financira občina," pove Derlić in doda, da za zdaj niso dobili nobenih namigov glede ukinitve financiranja.

Ramiz Derlić: "Pekarna je bila (in bo tudi v prihodnosti) pomemben člen mariborske kulture, zato verjamemo, da bomo še naprej produktivno sodelovali z občino." Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Pekarna je bila (in bo tudi v prihodnosti) pomemben člen mariborske kulture, zato verjamemo, da bomo še naprej produktivno sodelovali z občino. Upamo, da bo tesnejše in bolj progresivno sodelovanje prinesla menjava direktorja v uradu za kulturo in mladino," razmišlja vodja Indijaneza. Društva se sicer prijavljajo na občinske razpise, vendar pa bi si želeli, da bi bili slednji naravnani bolj trajnostno in dolgoročno.

Za dopolnitev upravljavskega modela KC Pekarna

V obdobju od leta 2014 do 2019 je Mestna občina Maribor v investicijsko vzdrževanje prostorov v kompleksu Pekarne vložila skupno 244.613 evrov, vendar pa investicijska dela še niso zaključena, zaključena bodo letos po preverbi, katera dela je za varnost nujno izvesti, in po pripravi programa investicijskega vzdrževanja, so sporočili iz občine.

Programski svet Pekarna, ki ga sestavljajo Urška Breznik, Ramiz Derlić, Vojo Eraković, Brigita Horvath, Nejc Birsa in Tomaž Muršak, to pozdravlja.

Upravljavski model KC Pekarna je leta 2010 kot prvi tovrstni model v Sloveniji opredelil način upravljanja prostorov alternativne kulture na relaciji nevladne organizacije/civilna družba (avtonomni programski uporabniki)-Mestna občina Maribor (lastnik)-javni zavod MKC Maribor (tehnični upravitelj prostorov), zato bo ponovna vzpostavitev delovne skupine za dopolnitev upravljavskega modela KC Pekarna pripomogla k temu, da bo ta zaživel na celotnem kompleksu, so po sestanku z občino sporočili člani programskega sveta.

Selitve brez dogovora z uporabniki Pekarne ne bo

Je pa vodstvo občine programski svet tudi seznanilo, da bi lahko v srednjeročnem obdobju vsebinam in programom Pekarne namenili del kompleksa nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) v Melju, ki ga namerava občina kupiti. MKC z mladinskim hotelom pa bi ostal na sedanji lokaciji. "Celovita obnova Pekarne na sedanji lokaciji bi zahtevala velik finančni vložek, verjetno primerljiv z vložkom v ureditev prostorov za te programe na omenjeni lokaciji v Melju. Zato je smiselno na tej točki opraviti premislek o tem, koliko vlagati v objekte Pekarne," so sporočili iz občine. Poudarili pa so, da odločitve o selitvi ne bodo sprejeli brez pogovorov in dogovora z uporabniki Pekarne.

Pekarna
Igor Napast

​Uporabniki ob tem poudarjajo, da so nekatere vsebine, ki v KC Pekarna potekajo vsakodnevno, programsko vezane na umeščenost v mestno jedro in/ali se izvajajo v sodelovanju z bližnjimi institucijami, kot so šole, zdravstveni dom in druge bližnje organizacije, zato jih je vseeno smiselno obdržati na obstoječi lokaciji. Zagotovilu podžupana Gregorja Reichenberga, da ne bo sprejetih nobenih enostranskih odločitev ter da je edina zgodba skupna zgodba, zaupajo, hkrati pa izpostavljajo, da so ravno letos tri nevladne organizacije v javnem interesu ostale brez nadomestnih prostorov na Koroški cesti 18. "Ob obnovi tako imenovane upravne stavbe KC Pekarna je bilo veliko uporabnikov izseljenih, saj je bil v stavbo umeščen MKC z mladinskim hotelom, izseljeni uporabniki pa so bili nameščeni v nadomestne prostore, tudi na Koroško cesto 18. Zdaj bodo izseljeni zaradi istega javnega zavoda," so še spomnili člani programskega sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta