(FOTO) Maribor: Gneče prvi dan ni bilo, a na večji avtobus gre le 13 potnikov

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.05.2020 17:51

Po osmih tednih so tudi v Mariboru znova na voljo avtobusni prevozi, ki pa zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa potekajo z omejitvami glede števila potnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večjega števila potnikov na avtobusih ni bilo.
Sašo Bizjak

Prvi dan sprostitve avtobusnega potniškega prometa po osmih tednih mirovanja ni prinesel težav s prezasedenostjo. Zjutraj smo najprej sedli na avtobus, ki obmestne občine in kraje povezuje z Mariborom. Na prednjih vhodnih vratih nas je pričakal napis, da se vstopa in izstopa skozi zadnja vrata, ob vstopu smo opazili razkužilo. Ob prihodu na glavno avtobusno postajo v Mariboru je bila ta okrog 8. ure bolj ali manj prazna. Voznikov je bilo skoraj več kot potnikov, delavec je z napravo, podobno nahrbtni škropilnici, razkuževal avtobuse.

Sašo Bizjak

Po sobotnem voznem redu

Tudi na avtobuse mestnega avtobusnega prevoznika Marproma se ne vstopi pri prednjih vratih. Ob vstopu se je treba razkužiti in nadeti masko, potnik sam unovči vozovnico, pri čemer se z gotovino ne plačuje. Kakšna naj bo razdalja med potniki (1,5 metra) ter na kateri sedež naj sedejo, je jasno prikazano z napisi. Na enem od večjih avtobusov šofer pove, da je prostora za 13 potnikov, a da je bilo prvo jutro potnikov malo, tako da s tem niso imeli težav. Vesel pa je, da dela, saj je imel marčevsko plačo nižjo za skoraj tretjino. Kaj bo šele aprila, se sprašuje. Številni vozniki še vedno ostajajo na čakanju, pove, saj Marpromovi avtobusi vozijo po sobotnem voznem redu. Vsak voznik je prvi dan dela prejel za delo pet mask.

Sašo Bizjak

Več potnikov v dolino kot na hrib

Kot na avtobusih, gneče ni bilo niti na krožni kabinski žičnici. V prvih dveh vožnjah se je več potnikov pripeljalo v dolino, kot je bilo tistih, ki so se peljali na hrib. Tudi pri uporabi gondole veljajo posebna pravila: v kabino lahko vstopita največ dve osebi oziroma več, če so uporabniki člani istega gospodinjstva. Obvezne so zaščitne maske, pri vstopu in v kabini morajo biti osebe na razdalji 1,5 metra, razkužilo je potnikom na voljo na spodnji in zgornji postaji vzpenjače.

Tudi v gondoli so obvezne zaščitne maske.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta