(FOTO) Mlade krvodajalce nam zavidajo tudi nekatere evropske države

Jana Juvan Jana Juvan
06.03.2023 14:10

Študentska krvodajalska akcija, ki je danes potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, bo še juti v prostorih Centra za transfuzijsko medicino v UKC Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzdušje je k darovanju pritegnilo tudi študentko medijskih komunikacij Lano Radej, ki je sicer nameravala darovati dan kasneje, a se je na koncu odločila, da bo vseeno raje darovala v svojem študijskem okolju.
Igor Napast

Slišal od sošolca, zasledil na socialnih omrežjih, sodelujem v študentskem društvu in želim biti za zgled. To so nam povedali mladi krvodajalci, ki so se danes opogumili in darovali kri za življenje bolnih ali poškodovanih. "To sem si že dlje časa želel," je dejal študent informatike Gal Guštin. Na študentsko krvodajalsko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) je skočil med dvema predavanjema.

Igor Napast

Bolj aktivno nagovarjajo večje delodajalce

Čeprav je krvodajalstvo v upadu in to že nekaj časa skrbi tiste, ki morajo skrbeti za zadostne količine te življenjske tekočine, je v Sloveniji odstotek mladih, ki se odločijo za krvodajalstvo, še vedno spodbudno. Tako Metod Dolinšek, sekretar mariborskega Rdečega križa. "Študentje se zavedajo, kako pomembno je, da so solidarni. Okoli 10 odstotkov mlade populacije se odziva, kar nam zavidajo tudi nekatere evropske države. Želimo si tudi, da bodo s tem nadaljevali in postali redni krvodajalci. To je naš glavni izziv, imeti dolgoročno dovolj krvodajalcev," razloži Dolinšek.

Pove še, da so takšne terenske akcije bolj dostopne za študente. Po upadu v času covida si tako znova obetajo več krvodajalcev. Pozivajo pa tudi druge skupine v družbi, da sledijo zgledu mladih. Predvsem v zadnjem času bolj aktivno nagovarjajo večje delodajalce. "Želimo si več iniciativ s strani gospodarstva. Nekateri so se že obrnili na nas. Podobno lahko organiziramo tudi akcije v podjetjih. Želimo si, da bi bilo takih akcij še več. Vsak liter krvi skrbi za boljše zdravje naših prebivalcev," je še položil na srce.

Igor Napast

Katere so najbolj zaželene krvne skupine

Prvič so študentsko krvodajalsko akcijo izvajali na Feriju. In odziv študentov je bil zadovoljiv, pravi eden od organizatorjev, Luka Lah, sekretar Študentskega sveta UM. Pričakovali so okoli 60 študentov, kar je enkrat več kot v prejšnjem letu. "To je super priložnost, da pomagamo širši skupini ljudi," je razložil. Daroval je tudi sam, pa ne prvič. Igle in kri niso ravno mamljiva tematika za študente, priznava, a strah so uspešno odganjali tako prostovoljci kot medicinsko osebje. Mimoidoče študente sta na stojnici nagovarjali tudi študentki medicine, ki sta širili glas o projektu Epruvetka, pa tudi darovanju krvotvornih celic in organov.

Maribor: Krvodajalska akcija Poženi srce, daruj kri, ki jo organizira Univerza v Mariboru v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor -

Študentska krvodajalska akcija bo potekala še jutri, v torek, v prostorih Centra za transfuzijsko medicino v UKC Maribor (vhod v urgentnem centru). Akcija je odprta za vse, trajala pa bo do 13.30. Kot je povedala zdravnica iz centra Biserka Dvoršič, lahko vsakdo, ki to želi in zmore, sicer daruje pri njih ob torkih ali četrtkih, ob torkih imajo tudi popoldanske termine. Ostale dneve pa so običajno kje na terenu, bližje ljudem torej. Še vedno je zaželeno da se krvodajalci vnaprej naročijo.

Maribor: Krvodajalska akcija Poženi srce, daruj kri, ki jo organizira Univerza v Mariboru v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor -

Zaloge krvi so trenutno zadovoljive. Najbolj zaželene so krvne skupine, ki so tudi sicer najpogostejše v populaciji, to je skupina A, vedno pa so veseli tudi krvodajalcev s krvno skupino 0-, saj to lahko prejme vsakdo in jo uporabljajo za urgentne primere, ko ni časa določati krvne skupine bolnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta