(FOTO) Na gradbišču stadiona Ljudski vrt: Stara tribuna velik gradbeni izziv

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
25.09.2020 02:00

V družbi izvajalca, nadzornika in podžupana smo si ogledali gradbišče na zahodni strani mariborskega stadiona Ljudski vrt. "Časovno lovimo roke, stroškovno pa ne bo prišlo do bistvenih odstopanj," zatrjuje mariborski podžupan Samo Peter Medved.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadzornik Nikolaj Šiško, podžupan Samo Peter Medved in David Sobočan iz Makro 5 gradnje si ogledujejo gradnjo podzemnega hodnika ob stari tribuni.
Andrej Petelinšek

Legendarne stare tribune na stadionu Ljudski vrt skorajda ni več. Znamenito streho v obliki loka trenutno držijo samo podporni stebri, na sredini, kjer sta še do pred kratkim velika napisa Maribor in Ljudski vrt označevala trdnjavo Nogometnega kluba Maribor, od tal do vrha zeva neobičajna praznina, ki z nogometne zelenice odpira pogled na bližnjo dvorano Lukna in napis Tribuna bar, na levi in desni strani ležita betonski osnovi 1962. leta zgrajene tribune, oskubljeni, brez znamenitih modrih in rumenih sedežev. Vzdolž ostankov stare tribune je izkopana globoka luknja, v kateri urejajo okoli 150 metrov dolg podzemni hodnik, ki bo zahodno tribuno povezal s prostori pod južno in severno tribuno.

Z obnovo zahodne tribune se bo zaključila zadnja faza obnove Ljudskega vrta​. ​
Andrej Petelinšek

Kjer smo bili navajeni evforičnega navijanja "Maribor, šampion" in ponarodelih nasvetov "Menjaj se sam", že od junija odmevajo zvoki gradbenih strojev koprskega podjetja Makro 5 gradnje. "Obnova zahodne tribune Ljudskega vrta v Mariboru je za nas velik izziv in tudi ponos," razloži David Sobočan iz podjetja Makro 5 gradnje. "To bo pomembna referenca podjetju za bodoče posle," pripomni podžupan Samo Peter Medved, ki nas skupaj s Sobočanom in nadzornikom gradnje Nikolajem Šiškom popelje po gradbišču, na katerem se bo predvidoma maja prihodnje leto zaključila zadnja faza obnove Ljudskega vrta​. ​

Podporne stebre je treba dobetonirati in ojačati.
Andrej Petelinšek

Do 15. decembra bi zaključili z betonskimi deli

"Ta trenutek vidimo polno razvito gradbišče, dela na armiranobetonskih konstrukcijah in temeljenjih so v polnem teku. Cilj je, da bi do 15. decembra zaključili z vsemi betonskimi deli, tako da bi lahko z zimo začeli z inštalacijskimi in gradbeno-obrtniškimi deli," pojasni podžupan. Rekonstrukcija stare tribune je izjemno zahtevna, gre za arhitekturno dediščino Maribora, poudari. Nekatere stvari se odkrivajo na novo in zahtevajo veliko prilagoditev v času izvedbe, hkrati je bila v določenih delih tudi dokumentacija pomanjkljiva.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Počasi prihajamo iz kritičnih faz. Ogromno je usklajevanja, ogromno je sprememb, dopolnitev, vse skupaj je zelo živ proces. Gradnja podzemnega tunela je kar zahtevna, sploh na južni strani, kjer smo naleteli na temelj semaforja, ki smo ga morali odstraniti. Vse to je delno vplivalo na zastavljene terminske plane, ampak lovimo časovne roke," poudari Samo Peter Medved.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Učna delavnica v 21. stoletju

Največ pozornosti je bilo doslej namenjeno rušitvi obstoječega dela, besedo prevzame nadzornik Nikolaj Šiško. "Zelo dobro sodelujemo z občino in projektanti in pričakujemo, da se bo projekt zaključil v predvidenem roku. Izvajalca velikokrat spomnim na besede župana Arsenoviča, da bomo to storili celo hitreje," se nekoliko pošali Šiško.

"To je učna delavnica v 21. stoletju, kako se naredi rekonstrukcija starih betonov. Za tiste čase, ko je bil objekt zgrajen, je to impozantna zadeva," razloži Šiško in tudi on poudari, da gre zaradi ohranitve osnovne konstrukcije, ki je zaščitena, za izjemen gradbeni podvig. Z rušitvenimi deli so že končali, na vrsti sta dobetonaža in ojačitev podpornih stebrov, ker drugače objekt ne bi bil več uporaben, še pripomni Šiško.

Andrej Petelinšek

Pod streho dve vrsti VIP-lož

Celovita prenova zahodne tribune je bila potrebna tako zaradi statične varnosti objekta 4kakor tudi z vidika izpolnjevanja zahtevanih kriterijev Evropske nogometne zveze (Uefe) za igranje nogometnih tekem na najvišji ravni. Skupna kapaciteta sedišč stadiona se bo z obnovo zmanjšala za predvidoma 766 sedežev, ti bodo po novem v vijoličnih, rumenih in sivih barvah. Pod streho bodo uredili dve vrsti VIP-lož, kamere bodo na vodilih, ki bodo vpeta pod streho zahodne tribune, kjer so predvidena tudi novinarska in komentatorska mesta.

Andrej Petelinšek

Projekt je vreden 6,3 milijona evrov, kar je občina dosegla z dodatnimi pogajanji, saj je bila recimo prva ponujena cena podjetja Makro 5 gradnje kar 10,2 milijona evrov. Podžupana smo zato vprašali, ali lahko pričakujemo podobno podražitev investicije kot pri obnovi Glavnega trga. "Ta trenutek je težko oceniti. Končna vrednost na koncu ne bo enaka pogodbeni, ne računamo pa, da bi prišlo do nekih bistvenih odstopanj," je odgovoril.

V Ljudskem vrtu polfinale Eura do 21 let

Gradbena dela ne vplivajo bistveno na organizacijo nogometnih tekem v Ljudskem vrtu, igrišče je ustrezno zaščiteno. "Glede na dejstvo, da tekme igramo brez navzočnosti gledalcev, težav skorajda ni. Prav tako nemoteno potekajo treningi, potrebna sta predvsem dobra komunikacija z izvajalci del in sprotno reševanje manjših problemov. Če bi naša evropska sezona trajala dlje, pa bi naleteli na več težav," komentirajo v NK Maribor.

Andrej Petelinšek

Znano je, da bo mariborski stadion prihodnje leto gostil tekme evropskega prvenstva v nogometu do 21 let, ki ga organizirata Slovenija in Madžarska. Po prvotnem načrtu bi v dokončno obnovljenem Ljudskem vrtu 9. junija 2021 spremljali otvoritveno tekmo, na kateri bi igrala Slovenija, a se je zaradi pandemije koronavirusa Uefa odločila, da bo tekmovanje organizirala v dveh delih - skupinski del med 24. in 31. marcem, zaključne boje pa od 31. maja do 6. junija.

Andrej Petelinšek

Kakšen je novi načrt? Podžupan Samo Peter Medved pravi, da bodo tekme v Mariboru že v skupinskem delu, čeprav zahodna tribuna tedaj še ne bo obnovljena, od zaključnih bojev pa bo v Ljudskem vrtu polfinale Eura do 21 let. "Prestavitev na zgodnejši termin nas je nekoliko negativno presenetila, ampak se moramo prilagoditi. Župan Arsenovič se bo v prihodnje srečal tudi s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Organizacija teh tekem nam veliko pomeni, odmevni dogodek bomo izkoristili tudi za promocijo mesta. Če bo epidemiološka situacija ugodna, pričakujemo veliko obiskovalcev v mestu, drugače se bomo morali prilagoditi," je še povedal mariborski podžupan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta